Лудогорец излъга Левски със страхотен гол на Оливейра (видео)

22:51
Лудогорец излъга Левски със страхотен гол на Оливейра (видео)

Шампионът на България Лудогорец отново превзе стадион "Георги Аспарухов" в мач от efbet Лига."Орлите" надвиха с 1:0 Левски в дербито от 25-ия кръг на първенството, което днес беше подновено след близо тримесечна принудителна пауза заради пандемията от COVID-19. Фантастичен гол на Каули в 46-ата минута приближи разградчани съвсем близо до девета поредна титла. Преди това в 24-ата минута автогол на Холмар Ейолфсон беше отменен заради много спорна засада, а в 80-ата минута "сините" имаха сериозни претенции за дузпа след игра с ръка на Георги Терзиев. Успехът е четвърти поред на "Герена" за Лудогорец в мач от първенството. Това е нещо, което не е правил нито един отбор в историята на Левски, като по този начин играчите на Павел Върба си върнаха на "сините" за отпадането на четвъртфинала за Купата на България през март.

Около 4500 зрители пристигнаха на стадион "Георги Аспарухов" да подкрепят домакините, като стояха през две седалки един от друг. В Сектор "А" имаше и 450 лика на фенове върху плексигласови фигури.

Преди срещата титулярите на столичани опънаха транспарант:"Благодарим ви за подкрепата", изказвайки своята благодарност на привържениците. Именно 12-ият играч на Левски е в основата клубът да не е фалирал през последните месеци.
Новият собственик на 26-кратните шампиони Наско Сираков наблюдава дербито от ложите в компанията на бившите собственици на клуба - Томас Лафчис, Тодор Батков и Спас Русев, а компания им прави и президентът на БФС Михаил Касабов.

Домакините започнаха по-активно в първите минути. Светкавична контраатака на "сините" в 6-ата минута можеше да завърши с гол, но Недялков изби в корнер изстрел на Иванов. Миятович парира силен шут на Анисе в 9-ата минута. Черногорецът демонстрира отличен рефлекс и спаси удар от воле на Кешерю в 15-ата минута.

В 24-ата минута гол на "зелените" беше отменен заради много спорна засада. Кешерю изведе Чибота, който центрира към Анисе, а Ейолфсон прати топката в собствената си врата при опита да избие на шпагат. Реферът Николай Йорданов моментално вдигна засада на крилото, но на повторението се видя, че той и Каргас са по-скоро на една линия.

Домакините отвърнаха с опасен удар на Горанов в 36-ата минута, който Стоянов изби. Последва нова възможност за Кешерю. Румънецът обаче стреля покрай синята врата. В 39-ата минута Иванов центрира отдясно, а Спиерингс с майсторско поемане се освободи от бранител и с левия крак прати топката покрай дясната греда на гостите.
Капитанът на гостите трябваше да се намесва отново в последните секунди на първата част, когато изби фаул на "сините".

На почивката Якуб Шверчок замени имащия проблеми в колявото Кешерю. Още в 24-ата секунда на втората част Каули матира Миятович с шут от 22 метра. Попадението е първо в елита на България за зимното попълнение на "орлите", който вече се беше разписал срещу Интер в Лига Европа.

Попадението даде още повече увереност и спокойствие на шампионите, докато играчите на Хубчев се опитаха да вземат инициативата, но без да имат много идея как да стигнат до вратата. Робърта стреля встрани от вратата в 67-ата минута при бърза контраатака. Малко след това Славчев бе заменен от Филипе Нашименто.

В 72-ата минута Чибота нахлу в половината на "сините" и стреля силно след колективна грешка на домакините в центъра на терена, но Миятович изби в ъглов удар. Това беше и последната изява на крилото, който бе заменен от Жоржиньо.

Изстрел на Робърта отново не уцели вратата на Стоянов в 77-ата минута.

Десет минути преди края играчите на Хубчев и феновете скочиха на Ники Йорданов, след като поискаха дузпа. Спиерингс се опита да пробие през Терзиев, но изрази сериозни претенции за 11-метров наказателен удар, след като топката се удари в ръката на националния бранител.

Марселиньо и Мартин Петков замениха Вандерсон и Стаси Иванов. Станислав Костов и Джордан Икоко също влязоха в края на мача, но резултатът не бе променен.

Наставникът на домакините Петър Хубчев, който не може да разчита на наказаните Живко Миланов, Кали Тиам и Дени Алар, заложи на следните 11. Милан Миятович на вратата, Ивайло Найденов, Янис Каргас, Холмар Ейолфсон и Иван Горанов. Опорните халфове са Мартин Райнов и Симеон Славчев. Станислав Иванов, Стайн Спиерингс и Паулиньо действат зад Найджъл Робърта.

Треньорът на шампионите Павел Върба пък не можеше да разчита на контузените Пламен Илиев и Светослав Дяков. Чехът избра да започне с Владислав Стоянов под рамката. Пред него в отбрана са Сисньо,Драгош Григоре, Георги Терзиев и Антон Недялков. Анисе Абел и Стефан Баджи са опорните полузащитници, а пред тях като плеймейкър ще бъде Каули, а Мавис Чибота и Вандерсон ще оперират по крилата, а в предни позиции ще действа голаджията Клаудио Кешерю.

През първия полусезон Лудогорец победи Левски с 2:0 в Разград. След това двата тима се изправиха един срещу друг и на 1/4-финал за Купата на България. Там пък "сините" триумфираха след изпълнение на дузпи. Сега ще е любопитно кой ще надделее в третия сблъсък.

В днешния мач може да бъдат подобрени няколко любопитни рекорда. Ако Лудогорец не загуби, ще изравни Литекс с най-дългата серия от мачове без загуба, постигната от провинциален тим - 29. Евентуална победа пък ще направи разградчани единственият отбор със 7 победи като гост на "сините". В момента те делят първата позиция по този показател с Берое. Също така, ако Левски не спечели, това ще "бетонира" Лудогорец като "черна котка" №1 за състава от "Герена" с 13 поредни мача без успех срещу този съперник. Нещо, което не е постигал нито един роден клуб във футболната история на "сините".

efbet Лига, 25 кръг:

ЛЕВСКИ - ЛУДОГОРЕЦ 0:1
0:1 Каули (46)

ЛЕВСКИ: Милан Миятович, Ивайло Найденов, Янис Каргас, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Мартин Райнов, Симеон Славчев, Станислав Иванов, Стайн Спиерингс, Паулиньо, Найджъл Робърта

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Сисиньо, Драгош Григоре, Георги Терзиев, Антон Недялков, Анисе Абел, Стефан Баджи, Каули, Мавис Чабота, Вандерсон, Клаудио Кешерю

Стадион: "Георги Аспарухов", София
Съдия: Николай Йорданов
Начало: 21:00 часа

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация