Почина основателят на Портланд Трейл Блейзърс

21:38
Почина основателят на Портланд Трейл Блейзърс

Основателят на организацията на Портланд Трейл Блейзърс - Хари Гликман, е починал на 96-годишна възраст снощи. Той е бивш генерален мениджър на отбора и е с основна заслуга за единствената титла от НБА на орегонския тим от 1977 г.

Портланд получава шанс да разшири франчайза си през 1970-а. Гликман, подпомаган от Херман Сарковски, Лари Вайнберг и Робърт Шмерц, плащат таксата за разширяване в размер на 3.7 милиона долара на НБА и по този начин дават началото на отбора.

Гликман заема редица позиции в отбора, включително тази на генерален мениджър, преди да се пенсионира през 1994-а. Чрез досегът му до ръководството Блейзърс достигат до финалите на НБА три пъти, като печелят титлата през 1977-а. Детронират конкуренцията на запад на два пъти - през 1990-а и 1992-а, но не успяват да спечелят голямото отличие. 

"Хари Гликман положи основата и установи еталона за успех на малкия пазар в НБА. Той беше движещата сила, която събра шампионския отбор през 1977-а. Това бе основен момент, който издигна Портланд и му позволи да се присъедини към елита на професионалните спортни франчайзи", заяви президентът по баскетболните операции на Блейзърс Нийл Ойлший.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация