Григор победи в първия си мач на "Адрия Тур" (видео)

19:29
Григор победи в първия си мач на "Адрия Тур" (видео)

Григор Димитров надви сърбина Душан Лайович с 4:3 (2), 3:4 (5), 4:1 в първия мач от демонстративната надпревара Adria Tour, организирана от световния №1 Новак Джокович. Този уикенд мачовете са на комплекса на Ноле в Белград (на червени кортове), а вчера бе изтеглен жребият за двете групи. Хасковлията попадна в група с австриеца Доминик Тийм, сърбина Душан Лайович и босненеца Дамир Джумхур. По-късно тази вечер, не преди 20,00 часа, първата ни ракета ще изиграе още една среща, като негов съперник ще бъде Джумхур. Утре българинът ще премери сили и със световния №3 Тийм.

Срещите се играят с публика, а мачовете са във формат 2 от 3 сета. Самите сетове обаче са в съкратен вариант - до 4 гейма (тайбрек при 3:3), а не до 6, както е по традиция. Освен това при равенство 40:40 няма предимство, а следващата точка слага край на гейма.

Последният мач на българина бе на 29 февруари. Тогава той загуби от испанската суперзвезда Рафаел Надал с 3:6, 2:6 на полуфиналите на турнира на твърди кортове в Акапулко. Сега, след три месеца и половина пауза заради пандемията от коронавирус, Григор отново изигра мач на състезателно ниво, макар и с неофициален характер.

ПЪРВИ СЕТ

Григор без проблеми взе на нула откриващото си подаване в мача и спечели първия гейм в турнира. Лайович отговори с гейм на 30, за да изравни резултата, а след това реализира и пробив. Той дойде след като се стигна до първото равенство 40:40 в двубоя, а според правилата който вземе следващата точка, печели и гейма. След аут на българина Лайович проби и излезе напред в резултата при 2:1.

В четвъртия гейм Григор пропиля златен шанс за 2:2. Хасковлията започна отлично гейма и спечели първите три точки в него, но допусна да се стигне до изравняване 40:40. При следващата точка посрещащият, в случая Димитров, трябваше да избере в кое поле да сервира противника му, но това не помогна на първата ни ракета. Григор не успя да върне сервиса на сърбина и Лайович поведе в резултата с 3:1. Със светкавичен гейм на нула Григор след това съкрати аванса на Лайович на 2:3.

Сервирайки за сета при 3:2, Лайович отново имаше затруднения при собствен начален удар и Димитров се пребори за нови две възможности за пробив при 15:40. Изглеждаше, че и този път Лайович ще се измъкне, защото сърбинът се добра до 40:40, но при следващата точка Григор го излъга с безпощаден минаващ удар от бекхенд и резултатът бе изравнен - 3:3, а това означаваше и тайбрек. В него хасковлията направо разби съперника си, като поведе с 6:1 и със 7:2 сложи край на първата част.

ВТОРИ СЕТ

Вторият сет започна лошо за българина, който твърде лесно предаде първото си подаване в тази част. Хасковлията направи двойна грешка за 15:40, а при следващата точка, допусна неточност в разиграването и това означаваше брейк за Лайович и изоставане от 0:2 за Димитров. При 30:30 в третия гейм двамата тенисисти направиха зрелищно разиграване, което в крайна сметка бе спечелено с уинър от форхенд по правата от Лайович. Григор все пак взе следващата точка за 40:40, а при следващото разиграване успя да надиграе съперника си и пробивът бе върнат - 1:2.

Грешките при Димитров зачестиха и той трябваше да се измъква от 0:40 в четвъртия гейм, но не успя да го стори. Със страхотен бекхенд по правата Григор взе точка за 15:40, но при следващото разиграване направи много лош бекхенд - 3:1 за Лайович. Сърбинът обаче също не бе особено убедителен при собствен начален удар и след брейк на нула Григор остана в сета - 2:3.

Григор изравни за 3:3 с гейм на 30 и отново сетът влезе в тайбрек. В неговото начало Димитров бе по-прецизен от съперника си и се откъсна напред при 3:0. Лайович взе следващите две точки, Григор пък поведе с 4:2, но аут от форхенд на българина при следващата точка даде възможност на сърбина да върне мини-пробива. Въпреки това, Григор поведе с 5:3 и изглеждаше съвсем близо до успеха. При 5:4 първата ракета на България имаше два поредни сервиса на разположение, за да реши мача в своя полза, но последва обрат и след две поредни страхотни точки за сърбина той поведе с 6:5. Грешка на Григор позволи на Лайович да вземе тайбрека със 7:5 и да вкара мача в трети сет.

ТРЕТИ СЕТ:

Димитров взе на 15 първото си подаване в решаващата трета част, която тръгна доста леко за сервиращите. Двамата се оттеглиха на почивка при 2:1 за хасковлията, който безпроблемно печелеше подаванията си дотук в частта. Резултатът вървеше към 2:2, но при 40:15 за сервиращия Лайович, Григор спечели 4 поредни точки и реализира пробив за 3:1, който се оказа решаващ.

Относително лесно Димитров сложи точка на спора в следващия гейм, като дори спечели атрактивна точка след удар от много трудна позиция с гръб към мрежата, който изненада сърбина и той изкара топката в аут, а това донесе два поредни мачбола на 29-годишния хасковлия - 40:15. Още първият бе реализиран и Димитров записа втора победа в кариерата си срещу 23-ия в световната ранглиста Лайович, въпреки че тя няма да влезе в официалната статистика. Заемащият 4 позиции по-напред в ранглистата на ATP Григор има една победа от два мача срещу този съперник.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация