Формула 1 спира развитието на пит-стоп оборудването

10:43
Формула 1 спира развитието на пит-стоп оборудването

Развитието на пит-стоп оборудването във Формула 1 ще бъде забранено от 30 септември тази година, това бе обявено снощи от организаторите на шампионата. Пит-стопът е една от най-важните части на всяка надпревара и може да спечели или загуби състезанието на даден пилот, което принуждава отборите на хвърлят огромни ресурси в подобряването на своето оборудване.

Това обаче няма да бъде възможно от края на септември, като целта на тази забрана е намаляването на разходите на тимовете. Отборите ще трябва да предоставят пълна спецификация на своето оборудване на Международната автомобилна федерация (ФИА) до 22 юли. Между 22 юли и 30 септември отборите ще са свободни да правят всякакви модификации, като всяка една от тях ще трябва да е документирана пред ФИА.

След 30 септември единствените промени, които ще бъдат позволени, са по криковете, които ще трябва да се справят с различната височина на болидите на различните трасета. Първоначалната идея на ФИА и Либърти Медия, компанията, притежаваща търговските права на Ф1, бе да бъде въведено стандартно оборудване за всички тимове.

Това обаче няма да се случи скоро, тъй като реално въвеждането на стандартно оборудване ще принуди отборите да увеличат своите разходи, защото ще се наложи всички да закупят изцяло ново такова. Въвеждането на стандартно пит-оборудване най-вероятно ще се случи, когато бъдат въведени и стандартни джанти през 2022.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация