Катрин Велкова: Постиженията са важни, когато състезателките станат по-големи

14:12
Катрин Велкова: Постиженията са важни, когато състезателките станат по-големи

Постиженията са важни, когато състезателките станат по-големи. Това заяви президентът и старши треньор на Спортен клуб по художествена гимнастика Локомотив Катрин Велкова в интервю за БГНЕС. Тя е световна шампионка с ансамбъла от 2011 в Монпелие и едно от Златните момичета на България. След Олимпиадата в Лондон прекратява кариерата си, а година по-късно открива и СПХГ Локомотив.

Велкова говори за развитието на клуба от създаването му през 2013 г. и разкри, че клубът има вече една национална състезателка във възраст девойки – Радина Томова. „Нашият клуб е създаден през 2013 г. През годините претърпя голямо развитие, сменихме залата – тя е по-голяма, по-уютна и децата са много щастливи, че тренират тук. Художествената гимнастика е спорт за момичета и развива в тях много качества като грация, усет към красивото – насърчавам всички момиченца да тренират художествена гимнастика. Нашият клуб вече има една наша национална състезателка във възраст девойки – Радина Томова, надявам се Лея да бъде нейната наследничка и да успеят да достигнат и двете големи върхове – а и не само те, а и останалите, които тренират в клуб“.

„В нашия клуб вече тренират над 130 деца на различни местоположения, водя занимания и в училища – предимно в залата се извършват високите спортни постижения и подготовката за тях е на това място тук, така че всички деца са добре дошли. Има много голям интерес към нашия клуб, той е от младите клубове в България, така че очакваме още млади звездички да тръгнат от тук. За децата беше изненадваща тази карантина, но мисля, че с треньорския ми екип се справихме отлично – водихме онлайн занимания, ангажирахме децата с дейности в къщи, разбира се, доколкото позволява домашната обстановка за нашия спорт. Мисля, че запазихме тяхната физическа форма“, коментира тя периода под карантина за малките гимнастички.

Лея Герова, една от състезателките на Велкова, си пожела да стане като своя треньор. „За мен не се отразиха много добре изминалите 2-3 месеца под карантина – исках да продължа да тренирам в залата, но все пак се справихме и успяхме да тренираме. Искам да стана като треньорката ми“, си пожела младото момиче, което бе определено за Най-перспективен състезател на Спортни клубове Локомотив през 2016.

„Мога да кажа, че съм изключително благодарна за подкрепата на ОСК Локомотив, от това, че ни предоставят тази зала за ползване, и подкрепата на Министъра на спорта и това, което той прави за художествената гимнастика като цяло. Имаме календар, надяваме се да няма причина, поради която да не го осъществим. Надявам се децата да се справят добре, за мен постиженията като малки не са толкова важни, аз наблягам на постиженията, когато наистина има смисъл и станат по-големи – не мисля, че децата, когато са малки трябва да бъдат изхабявани. Нашият спорт е труден и тежък и доста дълго време трябва да се занимаваш с него, за да имаш високи резултати. Ние, както казах, имаме една национална състезателка девойки, догодина и предстои да мине при жени, и се надявам Лея, и другите и приятелки от залата, да я последват“, завърши Велкова.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация