Шестима от школата на ЦСКА подписаха професионални договори

12:38
Шестима от школата на ЦСКА подписаха професионални договори

Шест от най-талантливите футболисти на Академия ЦСКА подписаха своите първи професионални договори с мъжкия отбор. Това са вратарят Илия Шаламанов и полевите играчи Йоан Бауренски, Християн Петров, Марк-Емилио Папазов, Даниел Иванов и Мартин Смоленски.

"Налице е поредното доказателство, че професионализмът и упоритата работа в детско-юношеската школа на клуба вече дават своите резултати. През настоящия сезон като твърд титуляр в първия тим се утвърди друг кадър на Академията - Валентин Антов, който записа мачове и с мъжкия национален отбор на България. В младежката формация на "лъвовете" личат имената на десния бек Иван Турицов и играещите под наем в елита Митко Митков и Тонислав Йорданов, които показаха отлични игри през настоящата кампания и също са продукт на Академията ЦСКА. Играещият под наем в Ботев (Враца) Ангел Лясков бързо се утвърди като неизменен титуляр за врачани и заслужи повиквателна в мъжкия национален тим.

Отборът ни до 19 години стана шампион с цели 8 точки преднина пред втория Левски, а този до 18 години следващия месец ще играе полуфинал за Купата на БФС, като победителят от турнира получава право за участие в младежката Шампионска лига.

Голямата цел на детско-юношеската школа на ЦСКА е да произвежда футболисти за първия отбор, които да взимат пример от легендите на клуба, писали славната история на най-успешния футболен отбор в България. Явно тази цел е напълно постижима, а днешният ден е доказателство за това. Запознайте се с младите надежди на тима ни, които вече са със статут на професионални футболисти на ЦСКА.

Вратарят Илия Шаламанов е едва на 17 години. Роден е на 07.08.2002 г. в Бризбейн (Австралия). Корените му са от Петрич, където започва да тренира футбол и бързо е забелязан от легендарния Борис Гаганелов, който го запознава от първо лице с магията на ЦСКА и от лятото на 2014 година го селектира за детско-юношеската школа. Минава през различни формации, като винаги в крайното класиране се е окичвал с медал, а през настоящия сезон става шампион с 19-годишните, въпреки че не играе във всички двубои, защото активно тренира с мъжете. Прави дебют за първия отбор преди близо година в контрола срещу Локомотив (ГО), пази и в контролите срещу гръцкия Арис, казахстанския Каспий и немския Нюрнберг. Негов дядо е  легендарният петрички вратар Ильо Бабин, а младият страж е готов да се бори за титулярното място на вратата на червените.

Йоан Бауренски е на 18 години. Роден е на 25.10.2001г. в град Монтана. Играе еднакво добре като централен защитник и вътрешен халф. Преди 4 години става част от Академия ЦСКА. Шампион е в елитната юношеска група до 19 години и също така се класира за елитния кръг с националния отбор до 19 г. За пръв път попада в групата на мъжкия отбор миналата година в полуфиналните сблъсъци с Ботев (Пловдив), а сега бе в групата и за дербито срещу Левски на Националния стадион, завършило 3:3.

Християн Петров е роден на 24.06.2002г. в Пловдив. Играе като централен защитник и също е шампион с U19. Пристига в отбора преди три години. Титуляр е в националния отбор на България с всички възрастови групи при юношите. Класира се за елитен кръг на европейско първенство при 19-годишните, като отбелязва  5 гола. Има записани два официални мача във Втора лига през тази година с отбора на Литекс.

Марк-Емилио Папазов е едва на 16 години. Роден е на 08.10.2003 година. Играе еднакво добре с двата крака и с бързината си е полезен по двата фланга на атаката, както и зад нападателя. Умее да играе и на върха на атаката. Също шампион с 19 годишните тази година, въпреки че е с три години по-малък. В Академията е от две години, като преди това е тренирал в италианския Пескара.

Даниел Иванов е на 18 години, роден е на 22.02 2002 г. във Враца. Играе на всички позиции в атака но се чувства най-добре зад гърба на нападателя или като дясно крило. Присъединява се към Академия ЦСКА през юли 2018. През този сезон с отбора до 19 години печели елитната юношеска група и очаква в началото на юли полуфиналите от турнира за купата на БФС с отбора до 18 години. Част е от отбора на България до 17 години и се надява да попадна в плановете на селекционера за предстоящите квалификации за европейско първенсто в отбора до 19 години. Има неофициален дебют за първия отбор на ЦСКА, а сега тренира предимно с мъжкия отбор. Тази година спечели наградата за най-добър млад футболист на ЦСКА за 2019-а година. 

Мартин Смоленски е 17-годишен. Роден  е в София на 08.03.2003 г. В школата на ЦСКА е от септември  2010 година и вече повече от 10 години носи червената фланелка. Минал е през абсолютно всички гарнитури на отбора и е неизменен лидер и голмайстор на тима. В националния отбор до 17 години е твърд титуляр със 7 гола от 9 мача, като записва  и 2 мача за националния отбор до 19 години. Спечелил е 12 индвидуални награди за голмайстор и най-полезен играч, както и над 20 медала от различни турнири. Отличен с награда за най-перспективен млад играч за 2018г. Шампион с U19 тази година, като става и голмайстор на отбора, въпреки, че играе с 2 години по-големи от него и през втория полусезон няма нито един мач за отбора, защото бе преотстъпен в Литекс. Неофициалният му дебют е срещу Шанхай (Шенуа) в контролен мач в Марбея през 2018 година, докато все още е на 15- годишна възраст. Седмица след това прави и дебют, като титуляр срещу Динамо (Киев) отново в контрола. Официалният му дебют е на 16 години и 1 ден срещу Етър (Велико Търново) на стадион "Ивайло". До момента има 3 професионални мача за ЦСКА и един за Литекс. Потомствен армеец е. Дядо му е заслужил майстор на спорта и дълги години се състезава, а след това е и треньор в ЦСКА по лека атлетика. По време на една тренировка му поставя пъпчето под чимовете на тревата в близост до вратата откъм сектор "Г" на стадион "Българска армия". Мартин знае какво значи буквално "да ти е хвърлен пъпът на Армията" и затова няма търпение да докаже своя талант и в мъжкия футбол.

Какво по-хубаво от това Академията да ражда футболисти, които тепърва да ни радват с много успехи не само в България, а и в Европа.

НА ДОБЪР ЧАС И УСПЕХ, МЛАДИ АРМЕЙЦИ!

БЪДЕЩЕТО ВИ ПРИНАДЛЕЖИ!", се казва в официалното съобщение на клубния сайт на ЦСКА София.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация