Челси надви Сити и направи Ливърпул шампион (репортаж)

12:03
Челси надви Сити и направи Ливърпул шампион (репортаж)

Челси победи Манчестър Сити с 2:1 на "Стамфорд Бридж" в драматичен двубой, който осигури титлата на Ливърпул. Лондончани поведоха след блестящ индивидуален пробив на Пулишич в 36-ата минута. Отборът на Гуардиола отговори през втората част. Де Бройне изравни от фаул в 55-ата минута. Последва много силен период за гостите, в който Стърлинг удари греда.

Пулишич пропусна да вкара втори гол, след като Кайл Уокър изби топката от голлинията след негов удар. Фернандиньо получи червен картон в 78-ата минута за игра с ръка, а от отсъдената дузпа Вилиан донесе победата на Челси.

Още от първите минути Сити започна да контролира събитията на терена. Тимът на Гуардиола владееше топката в големи периоди и градеше атака след атака, като търсеше пролуки в защитата на съперника.

Домакините се опитваха да не оставят много пространства и разчитаха на контраатаки. При първата си добра бърза атака те можеха да открият резултата. Топката стигна до Вилиан в наказателното поле и той опита да намери съотборник на точката за изпълнение на дузпа, но Гюндоган изчисти топката.

Малко по-късно Кепа за малко да стане причина за откриване на резултата. В опита да изчисти той се обърка, топката се озова в Бернардо Силва, но вратарят по някакъв начин успя да се справи със ситуацията. Той се изяви далеч по-добре при следващото опасно положение пред вратата му. То не дойде след обичайната комбинация на Сити с много подавания, а след центриране от фаул. Марез насочи топката, а Фернандиньо стреля с глава, но Кепа се намеси добре и отрази удара.

Челси изнесе за кратко играта в половината на съперника и това доведе до объркване в защитата на "гражданите". Маунт и Баркли не успяха да отправят точни удари от добри позиции, а Едерсон направи отлично спасяване след удар с глава на Кристенсен.

Играта стана по-открита, а в 36-ата минута Кристиан Пулишич откри резултата по великолепен начин. Американският национал взе топката в средата на терена, напредна, преодоля Менди и завърши отлично индивидуалния си пробив.

Манчестър Сити започна второто полувреме с идея да покаже, че е готов да предаде титлата. Гуардиола направи промени малко след началото на втората част. Той пусна в игра Габриел Жезус и Давид Силва, които замениха Бернардо Силва и Родри. Малко по-късно нещата на терена изглеждаха напълно различно.

Блестящо изпълнение от пряк свободен удар на Де Бройне в 55-ата минута доведе до изравняване. Секунди по-късно Стърлинг бе изведен сам срещу Кепа, но ударът му срещна гредата. Темпото стана много високо, а атаките на Сити все по-опасни. Защитата на Челси трудно се справяше с натиска на съперника.

Тимът на Лампард почти не виждаше топката, но Едерсон за малко да даде предимство на лондончани. Вратарят на "гражданите" изчисти топката на крака на Маунт, който напредна, но стреля встрани от гредата. В 68-ата минута Стърлинг отново бе близо до гол, но отново се размина с него. Той отправи хубав удар към горната лява греда, а топката мина малко покрай гредата.

Пролуките в отбраната на Сити ставаха все по-големи, а драматичните моменти следваха един след друг. При следващата ситуация Вилиан навлезе в наказателното поле и успя да намери Ейбрахам при втория си опит. Английският нападател като по чудо не успя да прати топката в мрежата от няколко метра. Първо Едерсон спаси, след това Фернандиньо отклони топката.

При поредния опит Фернандиньо изби топката с ръка. Първоначално играта продължи, но след няколко секунди съдията спря играта и получи информация от системата ВАР. Решението бе очевидно - дузпа и червен картон за бразилеца. Вилиан бе точен от бялата точка и изведе Челси напред.

ЧЕЛСИ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 2:1

1:0 - Пулишич (36)
1:1 - Де Бройне (55)
2:1 - Вилиан (78-д)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация