Реал Мадрид аут от битката за титлата в Испания (видео)

08:19
Реал Мадрид аут от битката за титлата в Испания (видео)

Защитаващите шампиони на Испания Реал Мадрид официално са аут от битката за титлата в Лига Ендеса! Елиминирането на "белите" идва заради победата на Валенсия с 97:81 (29:23, 22:21, 26:12, 20:25) над Гран Канария, която официално изхвърли "белите" от финалния турнир на испанското първенство. Така двата отбора, които продължават напред от група Б, са Валенсия и Сан Пабло Бургос. "Портокалите" минават напред с баланс 4-1 като първи в групата, а Бургос се отправя към полуфиналите втори с 3 победи и 2 загуби.

Соченият за фаворит в срещата Валенсия предложи много по-концентрирана игра в двете фази в началото на двубоя и след чудесна серия от 8:0 си осигури аванс от 17:8 по средата на частта. Чудесното раздаване на топката носеше още лесни точки на Валенсия и първата двуцифрена преднина дойде при 21:11 за домакините. В края на частта най-сетне "жълтите" показаха своята игра и намалиха изоставането си на 6 точки при 29:23.

Напрежението у "портокалите" се повишаваше с хода на мача, което позволи на гостите да се доближат на едва 3 точки от съперника си. С течение на частта обаче Валенсия отново се отскубна с 9 точки напред, а на голямата почивка резултатът на таблото сочеше 51:44 за домакините.

Няколко пропуска на лидера на Гран Канария Мат Костело позволиха на Валенсия да излезе с 10 точки преднина след кош на Майк Тоби за 57:47. Нова тройка на американеца и още една от Лойд от пък увеличиха разликата на 14 при 63:49, а в последвалото нападение отново Лойд наниза след грешка на Гранка за 16 преднина - 65:49. Нова успешна стрелба от далечно разстояние, този път на Ваня Маринкович, до сериозна степен изпари интригата в двубоя. Разликата в края на частта бе 21 точки - 77:56 за Валенсия.

Последната четвърт започна с мощен устрем на Гран Канария чрез серия от 2:9 за начало на частта - 79:65. Две поредни тройки - по една на Ваня Маринкович и Йоан Састре, олекотиха напрежението у валенсианци. Ситуацията на паркета не се промени особено до края на мача, като финалната сирена прозвуча при крайното 97:79.

Лидерът на Валенсия Джордан Лойд завърши с 26 точки за успеха. Майк Тоби се отчете с "дабъл-дабъл" 18 точки и 10 борби, Кино Колом добави 13 точки, а Фернандо Сан Еметерио вкара 11. Демонте Харпър се отличи с 13 точки за Гран Канария, Бека Буржанадзе допълни с 11, а Ориол Паули и Хавиер Бейран добавиха по 10 точки.

Така Валенсия ще се изправи срещу Баскония на полуфиналите в неделя от 21:00, докато Бургос ще срещне Барселона три часа по-рано - от 18:00.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация