В Нидерландия планират жестока подигравка с феновете

08:58
В Нидерландия планират жестока подигравка с феновете

В Нидерландия обмислят подновяване на футболното първенство, след като тази седмица не бе регистриран нито един смъртен случай, свързан с COVID-19. Някои от мерките ще бъдат разхлабени от 1 юли, обяви и премиерът Марк Рюте. А те касаят и футбола. Правителството смята да допусне публика на стадионите, но с условие – да не вика или пее, а вместо това да шепне.

"В противен случай съоръженията отново ще бъдат затворени – каза Рюте. - Изследванията показват, че ако викате или пеете, шансовете вирусът да се разпространи, дори и на открито, са много големи. Вземете си свирки и ги надувайте, когато поискате. Може да прошепнете "ура", когато вкарат гол, но не повече. Зная, че звучи ужасно, но..."

Разбира се, зрителите трябва да спазват социална дистанция от метър и половина, което на практика означава, че стадионите ще бъдат запълнени на една трета.

Запалянковците обаче се възпротивиха. "Това дори не можем да си го представим – обяви Жак Ван Леувен, представител на Асоциацията на феновете. - Именно тези емоции правят футбола на стадиона толкова красив – аплодисменти, пеене, танци, понякога и ругатни. Всичко става автоматично. Не мисля, че можем да го спрем по някакъв начин."

През март хор от 60 души във Вашингтон направи репетиция, спазвайки необходимата дистанция и дезинфектиращи средства за ръце. Три седмици по-късно 45 от хористите бяха диагностицирани с коронавирус, от тях трима постъпиха за лечение в болница, а други двама починаха. Именно този случай е един от аргументите, на който правителството на Нидерландия се позовава, за да наложи необичайната забрана. Оказва се, че частиците, които изхвърлят пеещите и викащите, се разпространяват по-далеч от един или два метра.

А повечето от клубовете не знаят как при допустим капацитет от 1/3 с публика на стадиона, кой да изберат да пуснат. Защото именно толкова са феновете с абонаментни карти.

"Труд"

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация