От ФИФА искат ВАР да се прилага по един и същи начин навсякъде

18:32
От ФИФА искат ВАР да се прилага по един и същи начин навсякъде

ФИФА иска системата за видеоповторения ВАР да се прилага по един и същи начин във всички състезания, тъй като тя трябва да поеме пряката отговорност за използването й. С въпросите, касаещи ВАР, се занимаваха предимно от Борда на международните футболни асоциации (ИФАБ) по време на двугодишната експериментална фаза на системата и нейното въвеждане като част от законите на играта.

Световната футболна централа обаче пое ролята на подкрепа на организаторите на състезания с прилагането на ВАР от 1 юли.

Пиерлуиджи Колина, бивш италиански рефер и председател на Съдийската комисия към ФИФА, заяви за агенция Ройтерс, че този ход е "естествен преход".

"ИФАБ като организация има задължението да управлява правилата на футбола, включително ВАР, протокола и разпоредбите. След като правилата на играта бъдат определени, работата на ИФАБ приключи. ФИФА се занимава с обучението на реферите по целия свят, като подкрепя всички асоциации, които членуват в нея", каза той.

Има някои различия при използването на ВАР в различни състезания и национални лиги, но Колина заяви, че трябва да бъде въведен единен подход.

"Друга отговорност на ФИФА е да прилага правилата на играта по целия свят по един и същи начин. Не може да има различно прилагане на правилата на различните континенти или в различните държави. Наша отговорност е да гарантираме, че футболът се играе по същия начин по целия свят. Можете ли да си представите на международен турнир да участват отбори, които са свикнали на различни интерпретации на правилата в своите вътрешни първенства. Затова твърдението, че ВАР трябва да се използва по същия начин в целия свят, е нещо очевидно", добави Колина.

"Разбира се, може да има някои малки разлики, но общото изпълнение трябва да бъде същото. Отговорност на ФИФА и ИФАБ е играта да се играе по един и същи начин в целия свят и да бъде в полза на играчите", каза още той.

Висшата лига на Англия не използва ВАР за проверка дали вратарите преминават голлинията по време на наказателни удари, въпреки че този елемент е част от протокола.

Колина заяви, че ФИФА иска да избегне ситуации, при които играчите са изправени пред изненадващи решения.

"Ако нещо е записано в правилата, то трябва да се прилага навсякъде. В противен случай можете ли да си представите изненадата на някой, който е санкциониран за нещо в международен мач, за което не е наказан у дома? Може би те не биха били наясно какво могат да направят? Ако нещо в правилата на играта не работи, тогава тя се обсъжда и в крайна сметка се променя от ИФАБ", каза Колина.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация