Люис Хамилтън спечели Гран при на Унгария

19:46
Люис Хамилтън спечели Гран при на Унгария

Голямата звезда на Мерцедес Люис Хамилтън е новият лидер във Формула 1 след победа в днешния трети кръг от сезон 2020 за Гран При на Унгария. С днешния си триумф британецът изравни рекорда на легендарния седемкратен световен шампион Михаел Шумахер от осем победи на една и съща писта. Освен всичко това шесткратният световен шампион записа и най-бързата обиколка в днешната надпревара и така добави още една точка към 25-те за победата си днес.

В последната обиколка Ботас догони Вертапен, но не успя да завърши атаката си и пилотът на Ред Бул запази втората си позиция. Ужасяващият старт на Валтери му коства минимум второто място днес и лидерската позиция в класирането при пилотите в шампионата.

Четвърти днес финишира Ланс Строл за тима на Рейсинг Пойнт. Младият канадец показа най-доброто представяне от началото на сезона и надделя над съотборника си Серхио Перес. Мексиканецът не успя да покаже на какво е способен и остана едва седми.

Алекс Албън отново разочарова с представянето си днес, след като финишира пети, но остана на близо обиколка зад съотборника си в Ред Бул Верстапен.

Пилотът на Ферари Себастиан Фетел даде всичко от себе си днес, но това стигна за шестата позиция. Първо механиците на Скудерия направиха ужасен стоп в бокса и забавиха германеца, а след това оставиха съотборника му Леклер да го забави с по-бавно темпо, блокирайки го на пистата. Всичко това, въпреки по-бавния болид на Ферари, отне шанса да се бори за нещо повече днес.

Днес Леклер тотално разочарова с представянето си. Младият монегаск дори не успя да влезе в топ десет и с 11-ото си място не успя да спечели и точка днес.

Хамилтън стартира първи след рекордната си обиколка във вчерашната квалификация. От втора позиция потегли съотборникът му Валтери Ботас. На втора стартова редица бяха отлично представящите се от началото на годината пилоти на Рейсинг Пойнт. Отборът на Ферари се опита да се съвземе от слабия старт в първите две състезания в Австрия. Себастиан Фетел бе пети на старта пред съотборника си Шарл Леклер.

След разочароваща квалификация лидерът на Ред Бул Макс Верстапен остана едва седми на старта. Холандецът обаче допусна неочаквана грешка и излетя от пистата в обиколката преди подреждането на стартоваа решетка. Макс разби предната част на болида си и механиците на отбора му успяха да отстранят повредите точно преди стартира на надпреварата.

На старта Хамилтън реагира по най-добрия начин и поведе уверено колоната. Ботас, от друга страна, направи ужасяващ старт и пропадна от втора до шеста позиция. От това се възползваха по най-добрия начин Макс Верстапен, който вече е трети, и Себастиан Фетел.

В 3-ата обиколка първи в бокса за сухи сликове влязоха Леклер и Ботас. Те бяха последвани от всички на пистата. Най-много време загуби Фетел, който имаше проблем в бокса, и от трета позиция пропадна до девета.

До 7-ата обиколка след пълния хаос на трасето при смяната на мокрите със сухи гуми лидер продължава да бъде Хамилтън, следван от Верстапен и Магнусен. 

В 10-ата обиколка Ботас все пак успя да изпревари Леклер в борба за шестата позиция. Две обиколки по-рано финландецът пробва атака, но тя завърши с негова грешка при спирането на все още мократа писта в Унгария.

Битката за седмата позиция между Леклер и Албън става все по-завързана. Младият пилот на Ред Бул е по-бърз, но Шарл се защитава добре и така двамата бяха настигнати и от Фетел, който е девети.

Албън успя да изпревари Леклер и веднага последва атака и от страна на Фетел срещу своя съотборник. Младият монегаск обаче блокира Себастиан и не му позволи да мине пред него, въпреки по-добрата скорост на германеца, който видимо губи много на трасето от това.

В 19-ата обиколка четирикратният световен шампион нанесе своя удар и без помощта на отбора сам взе осмата позиция, изпреварвайки Леклер от външната част на завоя. Това стана доста рисковано и за двамата пилоти на Скудерия, чиито шефове отново демонстрират пълното си безсилие и неспособност да менажират пилотите си.

В 21-вата обиколка Шарл Леклер с видимо износени гуми влезе за втори път в бокса и сложи гуми хард, с които се надява да завърши състезанието си днес с едно условие, ако отново не завали над Будапеща. 

В 30-ата обиколка Фетел влезе за втори път в бокса и сложи гуми с най-твърдата смес. Германецът влезе от осма позиция и се върна на трасето 12-и, но от Ферари рискуват, ако завали отново, да провалят състезанието на пилота си.

Изключителна битка за 14-а позиция водят Леклер и изгряващата звезда на Макларън Лондо Шарл Норис. Младият британец не позволи на по-бързия монегаск в продължение на десет обиколки да го изпревари.

В 34-ата обиколка Шарл все пак успя и вече е 14-и.

В 37-ата обиколка в бокса за нови гуми хард от втора позиция влезе Макс Верстапен. Холандският пилот на Ред Бул се върна на трасето на същата позиция.

В следващата обиколка стратегията на Ред Бул бе покрита от Мерцедес, които извикаха Хамилтън за втори път в бокса. Люис се върна с нови сликове с меката смес отново като лидер на колоната с аванс пред втория Верстапен от 20 секунди.

В 51-вата обиколка агресивна стратегия с трети стоп за Валтери Ботас. С новите си гуми финландският пилот на Мерцедес се върна отново трети, но в края на състезанието в отбора очакват Валтери да догони втория Верстапен и да го изпревари.

В 62-рата обиколка пилотът на Макларън Карлос Сайнц отне десетата позиция от бъдещия си съотборник във Ферари Шарл Леклер и засега го оставя без точки в Гран При на Унгария.

Пилотът на Ред Бул Алекс Албън догони петия Себастиан Фетел, но престоя повече от 15 обиколки зад пилота на Ферари. В крайна сметка Албън успя да вземе петата позиция, но загуби прекалено много време зад германеца, докато съотборникът му Верстапен е втори.

Отборът на Мерцедес реши да вкара в бокса лидера Хамилтън за трети път в бокса, след като преднината му бе толкова голяма, че му гарантира връщане на първа позиция.

Така победата без никакви проблеми днес спечели Люис Хамилтън, водейки уверено колоната от старта до финала днес. Шесткратният световен шампион е новият лидер в класирането при пилотите, като води пред съотборника си Ботас с пет точки. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация