Дауда Диало - от проказата до професионалния футбол

10:48
Дауда Диало - от проказата до професионалния футбол

Вестник "Екип" разказа необичайната история на 20-годишния Дауда Диало, който успя да преодолее рядка болест. Футболистът от Гвинея подписа първия си професионален договор с Бордо през юни тази година, макар че преди няколко месеца дори не можеше да стои на краката си.

Преди около година Диало започва да изпитва спазми в краката и парализа на ръцете си, докато тренира с младежкия отбор на Гвинея. Поради силна болка той бил настанен в стая в тренировъчния център, а самият разказва, че не можел да спи две седмици и дори болкоуспокояващите не му помогнали.

Никой не можел да обясни каква е причината и със съдействието на пастрока му Кристоф Хато младият футболист бил преместен в специализирано отделение на болницата в Бордо. Лекарите му давали успокоителни, но състоянието му продължавало да се влошава.

"Беше като филм на ужасите. Един ден една медицинска сестра ме помоли да дойда. Той имаше тремор и конвулсии. Беше ужасно. Беше много страшно. Дауда не усещаше ръцете си. Тогава болката се разпространи в краката и гърдите", разказва Хато.

Няколко дни по-късно лекарите поставят диагноза - рядък вид проказа, който поразява нервната система. Дегенеративната болест е уникална и привлича вниманието на цялата медицинска общност.

Постепенно след курс на лечение болката започна да изчезва. Ръководството на Бордо продължава да наблюдава състоянието му и да оказва съдействие.

През юли 2019 година, след четири месеца интензивни грижи, на Диало му било позволено да се върне в Гвинея, за да живее със семейството си, но получил строги нареждания относно лечението му.

Според футболиста, той бил много разстроен от завръщането си в Гвинея, защото се чувствал виновен, че не може да постигне успехи в Европа. Ден преди да отпътува от Франция, Диало поставил ръката си под гореща вода, за да провери чувствителността. Той разказа, че не чувствал нищо, въпреки тежкото изгаряне.

Накрая му било разрешено да се върне в младежкия отбор на Бордо, но той така и не успява да играе през миналия сезон - първо заради травма на пръст на краката, а след това и заради пандемията от коронавирус, която сложи край на сезона предсрочно.

Според Диало, лечението продължава, но болестта вече отстъпва.

"Беше дълга борба. Все още не е свършила, но съм готов за още битки. Познавам себе си", каза той.

Диало подписа професионален договор с Бордо на 10 юли до края на сезон 2021.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация