Пет „балона“, 400 000 фенове и пълен награден фонд за Аустрелиън Оупън 2021

14:03
Пет „балона“, 400 000 фенове и пълен награден фонд за Аустрелиън Оупън 2021

Аустрелиън Оупън 2021 може да бъде изместен за по-късно през годината поради коронавируса, но турнирният директор Крейг Тайли каза за Ройтерс, че организаторите са уверени в провеждането на надпреварата от Големия шлем в традиционния му слот през януари с пълен награден фонд и фенове по трибуните. Мелбърн е по средата на пълна карантина след втора вълна на заразени с COVID-19, но Тайли заяви, че екипът му работи усилено малко след края на изданието през тази година, за да подготви стратегически и логистично провеждането на АО догодина.

Продажбата на билети ще започне през октомври и пет „балона“ ще бъда отворени в страната шест седмици преди старта на турнира, за да позволи на играчите, пристигащи в Австралия, да избегнат най-ограничителните карантинни мерки, сподели Тайли. „Ще отворим нашия „балон“ от 1 декември и играчите могат да идват, когато поискат. Когато тенисистите пристигнат, нашите очаквания са те да не бъдат в хотели за 14 дни, както гласят настоящите изисквания. Ще бъдем изключение в тези „балони“. Всяка година казваме, че сме „щастливият Шлем“. Но сега казваме, че сме „много безопасен и щастлив Шлем“, започна изпълнителният директор на Тенис Австралия (ТА) във видеоразговор.

Екипът за кризисни ситуации на ТА, създаден още по време на пожарите, които бушуваха в страната в началото на годината, е направил бизнес и операционен план за всеки един възможен сценарий. Първият от тях е събитието да се проведе по същия начин, по който и това през 2020, докато вторият е турнир с ограничен брой зрители, каза Тайли. „Третият сценарий е при закрити врати – турнир, предаван само по телевизията. Четвъртият е преместване на надпреварата за друг месец. А петият…е да няма Аустрелиън Оупън“.

Тайли остава уверен, че ще може да приветства 400 000 привърженици на „Мелбърн Парк“ през 2021 – около половината от броя фенове, които посетиха тазгодишното издание. Мястото, което покрива район от 2.5 км, позволява на организаторите приложи физическа дистанция ефективно, докато носенето на маски ще бъде задължително. „Създадохме стратегия и операционен план за нашите фенове и как те ще бъдат позиционирани по трибуните“. Той добави, че ще се консултира с Главните турове, ако се наложи изместване, а не да действа без консултация с играчите, както направиха от Ролан Гарос, когато преместиха турнира от май за края на септември.

Австралийската зима изключва месеците от май до юли като вероятни прозорци, но март-април или септември-октомври могат да бъдат разгледани като варианти. Изпълнителният директор на ТА каза още, че организаторите са назначили „глобален експерт“ за „балоните“ и тестовите съоръжения в Пърт, Бризбън, Сидни, Аделаида и Мелбърн, които ще позволят на играчите да се аклиматизират и тренират за надпреварата от Големия шлем. Аустрелиън Оупън, който се провежда в Мелбърн от 1972-а насам, е основният източник на приходи за ТА и последното издание имаше директно икономическо влияние от 277 млн. долара върху Мелбърн.

ТА очаква печалбата и приходите от следващото издание да намалеят два пъти, но няма да редуцират наградния фонд от малко над 50 млн. долара. „Оставам оптимист и съм позитивно настроен, че ще имаме турнир и той ще бъде в Мелбърн“, добави Тайли, казвайки, че ТА има резерв от близо 57 млн. долара, на който да се облегне, ако надпреварата бъде отменена. „Ще има някаква публика и ще бъде началото на това, което беше преди пандемията“, завърши Тайли.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация