Люис Хамилтън спечели Гран при на Испания (видео)

19:29
Люис Хамилтън спечели Гран при на Испания (видео)

Люис Хамилтън започва да пречупва психически конкурентите си с налагането на пълна доминация в днешната Гран При на Испания. Категоричната победа на шесткратния световен шампион дойде, след като от старта до финала никой от съперниците му не успя дори да го доближи.

Така след само шест старта от началото на съкратения сезон 2020 заради пандемията от коронавирус преднината на Люис вече е 37 точки пред втория Макс Верстапен от Ред Бул, а съотборникът му Валтери Ботас падна до третата позиция с изоставане от 43 точки. Доминацията на Хамилтън през тази година прави спечелването на седмата световна титла и изравняването на рекорда на Михаел Шумахер все по-близка цел. 

Втори на пистата „Каталуния“ край Барселона финишира Макс Верстапен, който отново успя да се справи с втория пилот на Мерцедес Валтери Ботас. Финландецът направи ужасяващ старт от втора позиция, пропадна до четвърта и до финала единствено успя да стигне до третото стъпало на подиума.

Хамилтън стартира от първа позиция в днешната Гран При на Испания, съотборникът му Валтери Ботас бе втори, а вече абонираният за трета позиция отново бе Макс Верстапен от Ред Бул. На старта Люис Хамилтън потегли добре и запази първата си позиция, но зад гърба му стана горещо. Валтери Ботас отново не се възползва от второто си място и пропадна до четвърта позиция, което даде шанс на Люис да отвори комфортна преднина пред преследвачите си.

Валтери се намира зад изпреварилите го след старта до първи завой Ланс Строл от Рейсинг Пойнт и втория Макс Верстапен от Ред Бул, а зад него на пето място се движи другият пилот на „Розовите мерцедеси“ Серхио Перес.

В 5-ата обиколка Ботас успя да изпревари Строл и вече е трети. След лошото начало на състезанието финландецът изостава от лидера Хамилтън на пет секунди.

До 18-ата обиколка Хамилтън получи одобрение от бокса да вдигне темпото, без да пази до такава степен гумите си. За два тура британецът веднага увеличи преднината си пред втория Верстапен с две секунди и вече е на близо пет секунди пред нидерландеца и седем пред съотборника си Ботас, който все още е трети.

В 19-ата обиколка отборът на Ред Бул стана първият, извикал пилот в бокса. Тимът реши да види какво ще е темпото с твърдите сликове на Пирели с Алекс Албън и след това да прецени дали да направи същото или да изчака с лидера на тима Макс Верстапен.

В 21-вата обиколка Ред Бул извикаха и Макс Верстапен за нови твърди гуми. Нидерландецът се върна на пистата на трета позиция зад втория Ботас. Колоната продължава да бъде водена от Хамилтън, който тепърва ще сменя своите гуми.

В 24-ата обиколка лидерът Хамилтън влезе в бокса, следван и от своя съотборник Ботас. Механиците направиха малка грешка и забавиха с около две секунди британеца. Без проблеми обаче той се върна на първо място пред Верстапен, който от своя страна запази второто си място от Валтери, който отново е трети.

Двамата пилоти на Ферари влязоха заедно за смяна на гуми. Леклер се върна със средно меките сликове на Пирели на 12-а позиция, докато съотборникът му Фетел е 14-и.

В 38-ата обиколка Шарл Леклер допусна груба грешка и се завъртя в шикана, което доведе до отпадането му. Причината бе, че младият монегаск вкара двигателя си в авариен режим и след това се прибра в бокса с много ниска скорост.

До 45-ата обиколка Фетел успя да стигне до петата позиция, но е влизал само веднъж в бокса, а зад него в топ десет всички пилоти са сменяли гумите си по два пъти. 
 
В 49-ата обиколка Валтери Ботас влезе за втори бокс и се върна на пистата на трета позиция. 16 обиколки до финала Верстапен вече е втори със седем секунди преднина.

В 51-вата обиколка и Хамилтън мина през бокса за нови гуми медиум. Британският пилот на Мерцедес се върна на пистата отново като лидер пред Верстапен и третия Ботас.

До 63-ата обиколка Люис отвори огромна преднина пред преследвачите си и не се вижда как някой може да оспорва лидерството му в Испания до финала. Вторият Верстапен се движи с 18 секунди изоставане, а Ботас е на 24 секунди от съотборника си.

До финала Хамилтън нямаше никакви проблеми дори да увеличи преднината си и да спечели състезанието на пистата „Каталуния“ без никакви проблеми. Втори, на 24 секунди зад британеца финишира Макс Верстапен, а на разочароващата трета позиция финишира другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас. 

Фетел реши да остане със старите си гуми на пистата до финала и очаквано бе изпреварен от пилотите на Рейсинг Пойнт Ланс Строл, който вече е пети, и шестият Карлос Сайнц от Макларън. Двамата вече бяха сменили гумите си и без проблеми минаха пред германеца, който поддържаше темпо, с което да се добере до финала. Въпреки това стратегията на четирикратния световен шампион изненадващо му позволява да остане в зоната на точките и да запази седмата си позиция, след като днес стартира от 11-о място.

Алекс Албън продължава да разочарова с представянето си за отбора на Ред Бул, след като остана едва осми зад Фетел с много по-бавния болид на Ферари. Изоставането от съотборника му Верстапен бе с една обиколка. Девети финишира Пиер Гасли за тима на Алфа Таури, а топ десет, с разочароващо представяне, за тима на Макларън допълни младата британска надежда Ландо Норис.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация