Отложиха полуфиналите в Ню Йорк заради расовото неравенство и социалната несправедливост в САЩ

14:18
Отложиха полуфиналите в Ню Йорк заради расовото неравенство и социалната несправедливост в САЩ

Организаторите на турнира по тенис Western & Southern Open решиха да отложат мачовете от програмата в четвъртък в знак на солидарност с протестиращите срещу т.нар расова несправедливост в САЩ. Турнирът по принцип трябваше да се проведе в Синсинати, но беше преместен в Ню Йорк за да бъде по-лесна подготовката на играчите за започващия на 31-и август турнир от Големия шлем Ю Ес Оупън.

"Като спорт тенисът единодушно заема позиция срещу расовото неравенство и социалната несправедливост, които за пореден път бяха изтласкани на преден план в общественото внимание в САЩ", се казва в изявление на организаторите.

Турнирът трябваше да проведе полуфинални срещи както при мъжете, така и при жените, в четвъртък, но мачовете ще продължат в петък.

Конкретният случай, който провокира тази реакция- подкрепена с декларации и отложени срещи във футбола, бейзбола, баскетбола беше стрелбата срещу чернокожия Джейкъб Блейк от Уисконсин от полицаи.

Конкретният повод за отмяна на мачовете обаче стана решението на поставената под номер 4 в схемата на турнира Наоми Осака която обяви, че няма да играе своя полуфинал на турнира като призив за социална справедливост.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация