Левски взе глътка въздух в Монтана

21:11
Левски взе глътка въздух в Монтана

Отборът на Левски най-после се отпуши и записа първа победа през този сезон. "Сините" разгромиха с 4:0 Монтана в гостуването си от 4-ия кръг на efbet Лига. Успехът е първи за столичани от 28 юни, като прекъснаха серията си от пет загуби и едно равенство в последните шест двубоя за първенство. Два гола на Стайн Спиеринг (28, 47) и по един на Паулиньо (42) и Ивайло Найденов (67) донесоха най-голямата победа на гостите от септември миналата година, когато Левски надви с 5:1 Спартак (Варна) в мача за Купата на България.

Левскарите, които бяха с едва една точка от три кръга и едва един отбелязан гол през тази кампания, вкараха по два гола във всяко полувреме. 26-кратните шампиони не бяха вкарвали четири гола в първенството от първия кръг на миналия сезон, когато отново при гостуване разбиха с 4:1 Дунав (Русе).

Поражението беше първо за Монтана, но въпреки това отборът остава да има точка преднина пред Левски, който вече има четири точки.

Георги Тодоров бе направил само една промяна в стартовите 11 от загубата с Царско село (0:1), но пък имаше доста рокади в позициите на терена. Найджъл Робърта, който се контузи в предната среща, бе заменен от Ивайло Найденов. Юношата се върна на десния фланг на отбраната пред Николай Михайлов. Живко Атанасов, Тома Даске и Матео Стаматов бяха останалите защитници в схемата 4-2-3-1. Орлин Старокин за първи път след завръщането си на "Герена" игра опорен халф в компанията на Илия Юруков. Станислав Иванов, Стайн Спиерингс и Здравко Димитров действаха зад бразилеца Паулиньо.

Треньорът на домакините Никола Спасов бе с две промени от успеха с 1:0 над Етър. Наказания Владимир Айтов и Янко Ангелов бяха заменени от Преслав Петров и Николай Минков.

Вратар бе Марин Орлинов, Александър Башлиев, Иван Михов, Преслав Преслав Йордан Йорданов започнаха в защита. Димитър Илиев и Борислав Балджийски бяха опорни халфове. Тони Тасев, Николай Цветков и Николай Минков действаха зад Сергей Георгиев.

Във втората минута Ники Михайлов трябваше да се намесва след опасно центриране на Тасев. При първата си атака гостите пък можеха да открият резултата, но Станислав Иванов направи сериозен пропуск. Паулиньо навърза няколко бранители и подаде на Стаси, който пое лошо топката и стреля малко над горната врата.

Капитанът на домакините Иван Михов се контузи и на терена в 9-ата минута Преслав Миленов Петров, който получи жълт картон в 13-ата минута за фаул срещу набиращия скорост Паулиньо.

Гостите, които играеха в жълто, започнаха да владеят повече топката и в 27-ата минута поведоха в резултата. Орлин Старокин с хубав диагонален пас намери Иванов, който с поемането на топката преодоля Преслав Ивелинов Петров и нахлу в наказателното поле. Юношата на "сините" подаде мигновено към Спиерингс, който спря топката с левия крак, а с десния я прати в мрежата за 0:1.

За първи път през този сезон Левски поведе в резултата. Голът е трети за нидерлендеца с екипа на столичани от 16 мача, като всичките са вкарани далеч от "Герена".

Домакините не успяха да създадат чисто положение в следващите минути. Слаб удар на Минков бе хванат от Михайлов в 41-ата минута, а секунди по-късно тимът от София вече водеше с два гола. Станислав Иванов се пребори за топката, като пресира Петров, тя попадна в Паулиньо, който с хубав изстрел с левия крак удвои в 42-ата минута.
Попадението е негово второ за сезона и общо 20-то в елита на България.

Малко преди края на първата част пред Николай Цветков се отвори добра възможност, Ники Михайлов излезе напред да го блокира, но ударът на плеймейкъра се отби в защитник.

На почивката Спасов замени Петър И. Петров с Валери Христов, но това не спря атаката на столичани, които в 47-ата минута вече водеха с три гола. Отново Спиерингс се разписа, като вкара за първи път в кариерата си два гола в един мач за Левски. Нидерландецът се възползва от грешка в центъра на терена и пробяга 40 метра с топката, след което с удар от над 20 метра прати кълбото в долния десен ъгъл на Орлинов.

Малко след това Левски отбеляза четвърти гол.  Десният защитник Ивайло Найденов се пребори с двама бранители и стреля от 17 метра буквално към Орлинов, който обаче не се намеси добре и допусна топката да мине в мрежата му. Интересното е, че това е дебютен гол за Найденов, който се разписа в своя мач №40 за клуба в професионалния ни футбол.

Веднага след това Здравко Димитров можеше също да се разпише, но този път Орлинов спаси. Това стана в 70-ата минута.

МОНТАНА - ЛЕВСКИ 0:4

0:1 Спиерингс (28)
0:2 Паулиньо (42)
0:3 Спиерингс (47)
0:4 Найденов (67)

МОНТАНА (4-2-3-1): Марин Орлинов, Александър Башлиев, Иван Михов, Преслав Петров, Йордан Йорданов, Димитър Илиев, Борислав Балджийски, Тони Тасев, Николай Цветков, Николай Минков, Сергей Георгиев

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Михайлов, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Тома Даске,  Матео Стаматов, Орлин Старокин, Илия Юруков, Станислав Иванов, Стайн Спиерингс, Здравко Димитров, Паулиньо

Съдия: Драгомир Драганов

Стадион: "Огоста"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация