Димитров започна участието си в Ню Йорк с впечатляваща победа (видео)

11:00
Димитров започна участието си в Ню Йорк с впечатляваща победа (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров разнищи младия американец Томи Пол с 6:4, 6:3, 6:1 за 1 час и 53 минути игра в първия кръг на турнира от "Големия шлем" US Open. Тъй като този съперник елиминира първата ни ракета на Australian Open 2020, мнозина може би са очаквали нов равностоен сблъсък, но този път Гришо доминираше на корта във всеки един елемент от спорта.

Статистиката не показва кой знае какво предимство на Димитров в отделните компоненти, освен по отношение на уинърите - 19:9, но това можеше да се очаква, при положение че Пол тепърва трябва да избистря тактиката си срещу топ играчите. 

Григор осъществи пробиви в началото и на трите сета и вкара много добри ретури при посрещане на първи сервис на своя опонент, което бе едно от основните му предимства в срещата. В първата част българинът имаше да защитава шест точки за пробив, но точно тогава вкарваше прекрасни първи начални удари, което загатна за отлична настройка за турнира. 

Феновете на тениса у нас бяха зарадвани с рутинна победа, която не смееха да очакват, предвид цялостната форсмажорна обстановка в тениса и света през 2020-а. Следващата задача на Димитров ще е да преодолее Мартон Фучович, който по-рано се справи със съпротивата на Уго Делиен с 3:0 сета, а дуелът отново ще е много любопитен, защото именно унгарецът пребори Гришо в три сета на "Мастърс"-а миналата седмица.

ПЪРВИ СЕТ

В самото начало Томи Пол изглеждаше решен да търси бекхенда на Григор в разиграванията, но на свой ред не бе съвсем точен от задната страна на ракетата и се стигна до 30-40 и шанс за пробив на първата ни ракета. Димитров го реализира чрез мощен форхенд по правата, за да поведе с 1:0, като явно американецът бе по-нервният от двамата в тези ранни моменти.

Пол се стремеше да влага много сила във форхендите си, но въпреки това биваше "опитомен" в самото начало от по-съсредоточения българин, който взе сервис-гейма си на нула за 2:0. При 30-30 в следващия гейм се получи най-дългото разиграване до момента, но Григор го загуби с лека липса на късмет, тъй като този път форхендът на Пол издържа и той успя да закачи линията. Стигна се до 2:1 и в следващото си подаване българинът направи две двойна грешка, но компенсира с прекрасни волета край мрежата, за да се измъкне от 15-30 - до 40-30. Първият сервис не влизаше, а с нова двойна грешка Пол получи шанс за рибрейк, но Григор го неутрализира убедително. Начален удар и бекхенд-воле в комбинация с изящен бекхенд-слайс по правата изведоха първата ни ракета до аванс от 3:1.

Двамата размениха по две грешки от форхенд за 30-30, а после Гришо пресили плосък бекхенд, след което загуби дълго разиграване с решение да прави къса от основната линия, която Пол стигна - 3:2, но доста добра защита, демонстрирана от българина.

Успешна атака на мрежата от хасковлията бе последвана от четвърта двойна грешка за 15-15, а след това и сбъркано драйв-воле, макар и доста нестандартно изпълнено. Още един сбъркан форхенд от българската ракета доведе до два шанса за пробив, а към този момент грешките бяха 13-9 в актива на Димитров. Гришо вкара два първи сервиса в подходящ момент, за да ги отрази по категоричен начин, но Пол стигна до още един с мощните си форхенди от дъното на корта. Той също беше отразен с класическа комбинация сервис-форхенд, а после първият ас и още един безмилостен начален удар направиха резултата 4:2.

Българинът не се притесняваше от грешките при търсене на печеливш бекхенд по правата и се стремеше да ги търси при всеки удобен момент, като след няколко "мрежи" постигна целта и постави отново съперника под напрежение за 40-30, но Томи Пол се справи - 4:3.

С навлизане към края на първия сет се затвърди впечатлението, че когато Григор вкарваше първия си сервис, нямаше никакви проблеми да спечели разиграването. Точно така се случи в осмия сет и той набързо принуди противника си да сервира за оставане в сета - 5:3.

Двойна грешка и сбъркан форхенд на Пол позволиха на Димитров да поведе с 15-30, а после още една недостатъчно висока топка от предната страна на ракетата на американеца предостави два сетбола на Гришо. За съжаление, те не бяха материализирани, но последва трети такъв шанс, само че американецът заби ас по диагонала в полето за предимство. Още два безкомпромисни първи сервиса и Пол за момента се опази от беда - 5:4.

Отново в този гейм първият сервис на българина се оказа решаващ и когато той го вкарваше, не следваше никаква сериозна съпротива - 6:4 след 46 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Димитров си заслужи пробив по доста впечатляващ начин, нищо че Пол вкарваше първите си сервиси, което е едно от големите му оръжия. Американецът обаче не можа да нацели добре топката след два нетрадиционни форхенда от Григор и трябваше да приеме, че изостава отново с ранен пробив - 1:0.

Концентрацията на Димитров явно бе на необходимото ниво, защото той по безкомпромисен начин затвърди брейка, като завърши с любимото си драйв-воле за 2:0. Пол спечели първото си подаване, но не без известна доза късмет и не без Григор да получи възможности да стигне поне до дюс, когато американецът не вкарваше сервиса. Българинът спечели скорострелно следващия гейм на нула с прекрасно изпълнение на начални удари и поведе с 3:1.

Пол все пак взе подаването си и съкрати изоставането до 3:2, а после поведе и с 15-30 след няколко екстравагантни опити за бекхенд-уинър от Димитров, които не сполучиха. При неговия следващ сервис-гейм обаче нямаше никакви проблеми резултатът да стане 4:2, и то без до момента Григор да е получил кой знае колко сериозна съпротива в ключовите моменти. 

Гришо съумя да вкара няколко бекхенд-ретура при мощни първи сервиси по диагонала от страна на съперника му и си изгради аванс от 15-40, но точно тогава Пол показа здрави нерви и техника край мрежата, зада неутрализира шансовете за пробив. В крайна сметка не се стигна до нов брейк и амриканецът намали на 4:3.

Българската първа ракета запази надмощието на корта в следващия гейм и премина без никакви проблеми през изпитанието да спечели убедително подаването си - 5:3, с което принуди опонента пак да сервира за оставане в сета. Добрите ретури на Григор му позволиха да стигне до два сетбола, тъй като Пол действаше припряно и пресилваше форхендите си, а от втората възможност българинът се възползва, за да поведе с 2:0 части след 83 минути игра!

ТРЕТИ СЕТ

Григор започна по най-добрия начин и без никакъв стрес спечели подаването си на нула - 1:0. От друга страна, Пол се изнервяше от ситуацията и с невнимателни отигравания си довлече неприятности при 0-40, и то без българинът да прави кой знае какво. Последва продължително разиграване, което Димитров завърши с перфектен бекхенд-уинър по правата, за да поведе за трети пореден път с пробив при първата си възможност - 2:0.

Димитров направи неуспешен опит за къса топка от подсечен бекехнд и изостана с 15-30, но след това спечели дълго разиграване по бекенди, а и първият му сервис влезе в употреба в подходящ момент, за да поведе с 3:0.

Томи Пол имаше проблеми да спечели подаването си, тъй като се стигна до 40-30, но все пак намали резултата на 3:1. За първи път от сет номер 1 насам Григор трябваше да защитава точка за пробив, след като американецът направи страхотна къса топка, а и повиши максимално агресията от ретур, което му донесе успеваемост. Както се случи и в предишните пъти обаче, Димитров вкара прекрасни първи сервиси и неутрализира опасността, за да поведе с 4:1.

Цялостносто съотношение на силите до момента на корта явно влияеше негативно на Пол, който започна да търси нестандартни решения и дори се хващаше за главата след разигравания, в които българинът надделяваше. Стигна се логично до втори пробив и вече преднината на Григор изглеждаше непробиваема при 5:1. Страхотна защита от страна на Димитров и дори разигравания, в които той беше в неизгодна позиция, приключваха в негова полза.

Григор си затвори мача рутинно и цялостно вдъхна оптимизъм на феновете си след тази категорична победа с 6:4, 6:3, 6:1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация