Дерменджиев: Разчитам и вярвам на тези играчи, с които разполагам

20:13
Дерменджиев: Разчитам и вярвам на тези играчи, с които разполагам

Разчитам и вярвам на тези, с които разполагам. Това заяви селекционерът на националния отбор Георги Дерменджиев на днешната си пресконференция преди утрешното домакинство на Република Ирландия в откриващ двубой и за двата тима от Лигата на нациите. Срещата на Националния стадион „Васил Левски“ е от 21:45 часа. На събитието в Националната футболна база „Бояна“ присъства и полузащитникът Георги Костадинов.

„Поради обстановката в целия свят около шест месеца не е имало сбор на националния отбор. При тази динамична обстановка, някои от играчите като Кирил Десподов пострадаха, когато най-много имахме нужда от тях, но мисля, че с тези момчета ще извлечем максимума от тези два мача. Това се явява като генерална репетиция за баража с Унгария и искам тези хора, които ще играят, да се докажат. Да, решението относно капитанската лента е взето. Аз мога да ви кажа само по какъв начин е взето, вие ще знаете кои са капитани, но на малко по-късен етап“.

„Имаше определени имена, играчите избраха трима, още те не знаят кой е капитан, ще го разберете след минути. Принципно е притеснително, Георги Терзиев, Вандерсон, Ивелин Попов, Пламен Илиев са контузени – аз разчитам и вярвам на тези, с които разполагам. Лично съм наясно със състава, самият мач ще покаже как ще излезем ние. Самата подготовка на отборите не е равномерна, а се получиха и доста мачове в евротурнирите“, започна бившият наставник на Лудогорец и Левски.

На въпрос на БГНЕС Костадинов заяви, че отборът не може да си позволи да подцени нито един съперник. „Вижте, ние не сме тази класа, че да подценяваме който и да е. Утре трябва да покажем една организирана и добра игра, защото двубоят се явява генерална репетиция за баража с Унгария“.

Дерменджиев разкри, че е впечатлен от младия талант на Славия Филип Кръстев. „Има такива млади момчета, аз съм изключително доволен от Филип, имах няколко разговора с него, пожелах му да тръгне в правилната посока. Той има много висок интелект за годините си и мисля, че ще се справи с тежестта. Ние трябва да поощряваме младите момчета и да разчитаме на тях в бъдеще. Ние имахме разговор с Емо Костадинов и треньорите на младежите и до 19 г., и постигнахме едно споразумение – ставаше въпрос и за младежи, и за 19 г., Филип беше към тях, Мартин Минчев също, затова и някои от момчетата са в младежкия отбор. Пожелавам им успех в предстоящите два мача“.

„Аз съм казал на играчите, които са тук, че искам да променим така в добра посока присъствието на националния отбор. Искам те да имат такова мислене, че да дават 100%. Когато идват тук, да знаят къде отиват. Те го разбират това нещо, което им казвам. Разликата в отборите я има, но когато играем и даваме максимума от себе си тогава вече е различно, а не да се притесняваме и страхуваме от даден мач. Аз мисля, че нашият национален отбор трябва да гледаме позитивно към него, да знаем реалното му състояние и да го подкрепяме. Вярвам в тези момчета и че можем да направим изненади“, продължи оптимистично селекционерът на „лъвовете“.

„Ивелин Попов е лидер и винаги ще бъде полезен за българския национален отбор. Преди окончателното му решение аз разговарях с него много обстойно, след това той категорично заяви, че няма да играе повече за България. Той ще липсва, но оттогава аз не съм разговарял с него. Аз съм дал такъв съвет на момчетата – футболът не е като обикновената професия. В случая на Кирил има 14 дни и той е изолиран и не тренира, лекува се, под карантина е в домашна обстановка. Тези 14 дни са фатални, без значение дали е в началото на подготовката, в средата – той 14 дни няма да тренира. Така че дори да оздравее и да влиза в някаква дата, няма как да бъде взет“.

„Изключително специфично е и тези момчета трябва да се пазят, независимо от тежестта на заболяването. В българските случи имаше доста такива случаи, отборите забуксуваха. Много е специфично, още повече че има определени рестрикции – ако пътува той сега за Уелс, трябва да се приготвя голяма документация“. В този ред на мисли, пресаташето на БФС Христо Запрянов обяви, че всички тестове за коронавирус на играчи и хора от треньорския щаб са излезли отрицателни след положителната проба на Десподов.

Старши треньорът на представителния тим иска максимума от мачовете с Ирландия и Уелс. България гостува на „червените дяволи“ в неделя вечер. „Ние искаме да се представим добре. Това ще подготви отбора за баража с Унгария, но целта си е цел. Ние трябва да дадем максимума, за да постигнем най-голям точков актив. В определена среща може и това да се случи, но различна е подготовката на двамата. Страхил има само контролна среща, докато Сисиньо изигра доста мачове и мисля, че има някаква умора в него“.

Костадинов си пожела старт, подобен на миналата година в турнира – две победи от първите две срещи. „Миналата година стартирахме доста успешно с две победи, надявам се това да се повтори. Не, не смятам, че се изравняват. Доста е тежко на всеки футболист, тъй като всеки е свикнал на един вид подготовка, но се надявам всички да са здрави в националния отбор и да сме подготвени за предстоящите мачове“.

„Гледали сме предишния мач с Ирландия, има разлика в състава, но това е различен двубой, играем в България, така че се насочваме към него. Аз съм гледал много мачове на всеки един. Всички мачове съм гледал на Гълъбинов и за в бъдеще кръгът е доста широк, така че с играчите сме коментирали, че всеки трябва да си заслужи мястото в националния отбор. Могат да бъдат викнати и други играчи в националния на България“, завърши Дерменджиев, като не отписа възможността да повика нападателя на новака в Серия А – Специя, Андрей Гълъбинов.

След пресконференцията стана ясно, че новият капитан на “трикольорите” е защитникът на ЦСКА Петър Занев. За втори капитан е избран Георги Костадинов, а трети – Васил Божиков. Занев наследява лентата от оттеглилия се по-рано Ивелин Попов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация