Пиронкова продължава наказателната си акция в Ню Йорк (видео)

19:48
Пиронкова продължава наказателната си акция в Ню Йорк (видео)

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова поднесе една от най-големите изненади на US Open 2020. Тя срази със 7:5, 6:3 двукратната шампионка от "Шлема" Гарбине Мугуруса и се класира за третия кръг на турнира от "Големия шлем" в Ню Йорк, където ще срещне 18-ата поставена Дона Векич.

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова поднесе една от най-големите изненади на US Open 2020. Цвети осигури на феновете на тениса втората грандиозна изненада в “Голямата ябълка” след вчерашното отпадане на друга фаворитка - Каролина Плишкова. Сега и десетата поставена Мугуруса трябваше рано-рано да преклони глава пред Пиронкова, а любопитното е, че това бе първият сблъсък помежду им изобщо.

Испанката почна по-концентрирано срещата, но тотално загуби ритъм и концентрация в средата на първия сет, като дори сервираше за него, но Цвети успя да се добере до равенство 5:5. Нашата първа ракета много мъдро стратегически провеждаше разиграванията и провокираше грешка след грешка от ракетата на опонентката. 

В началото на втория сет пък Пиронкова изпусна четири брейк-бола, но дори това не наруши концентрацията й. Тя продължи да изпълнява дълбоки удари в средата на корта, с които Мугуруса не можеше да се справи успешно. Двукратната шампионка от “Шлема” допусна пробив след двойна грешка за 5:3, а Цвети беше безкомпромисна и взе подаването си на нула, като реализира мачбола със своя ас номер 4 - 7:5, 6:3 за 85 минути.

“Oпитах се да настроя играта си и да се боря за всяка точка. Да вкарвам топката в корта, да я карама да се труди. Наистина съм много, много щастлива, че намерих пътя към победата. Най-много ми липсваше именно това - да играеш на корт пред голяма публика, такава атмосфера няма никъде другаде.

Със сигурност поех рискове да дойда точно тук след повече от 3 години извън голямата сцена. Все пак, мотивацията ме движеше напред през цялото време. Няма да крия, не съм имала особени очаквания на такъв голям турнир. Но това е добре дошло, щастлива съм, аз се върнах, за да играя в големи мачове и да продължавам напред”, каза Пиронкова.
 
За втори път (от 14 участия) в кариерата си Пиронкова преодолява втория кръг на US Open, като през 2012-а отпадна от Ана Иванович на осминафиналите. Цвети вече има 22 победи над тенисистки от топ 20, докато пък Мугуруса остава със само едно участие на втори кръг в Ню Йорк от осем опита.

ПЪРВИ СЕТ

За съжаление, двубоят започна по най-неприятния възможен начин - Пиронкова допусна ранен пробив и изостана в резултата от самото начало, като вкара само веднъж първи сервис. С изключение на една грешка от форхенд, испанката нямаше много трудности да завърди брейка и да дръпне с 0:2. В третия гейм вече Цвети успя да наложи превъзходство, въпреки че Мугуруса реализира шестия си уинър (бекхенд-ретур) в срещата - 1:2.

Пиронкова продължи да изпитва трудности с ретурите си и не можа да постави под напрежение двукратната шампионка от "Шлема", която пък наниза още два печеливши форхенда и ас за 1:3. Българката реализира уинър от бекхенд по диагонала след хубав сервис за 30-15 (за първи път в мача повече от една спечелена точка в гейм), а впоследствие с добри начални удари направи резултата 2:3, докато съотношението на печелившите удари бе 2-11, а грешките - 2-2.

Пиронкова заби бекхенд по правата, но това беше единственото, с което се отчете при посрещане в шестия гейм - 2:4. Две грешки от задната страна на ракетата на българката я поставиха в беда при 0-30, а после нов пресилен неин бекхенд подари троен брейк-бол на Мугуруса. Първият сервис заработи в подходящ момент и се стигна до 40-40, след което първата ни ракета спечели оспорване разиграване с бекхенди. Грешка на испанката свали част от напрежението върху Пиронкова при 3:4. 

10-ата поставена поддържаше добър процент на вкаран първи сервис - 75% - което й позволяваше да не допуска опонентката си да се доближи достатъчно в резултата, за да търси връщане на пробива - 3:5. Цвети се постара да накара Мугуруса да сервира за сета, като се стигна до 15-40 с две намеси на мрежата в "наша" полза. Това бяха първите възможности за пробив за Пиронкова до момента в мача, а доста спомогна и фактът, че първото подаване на испанката съвсем изчезна. Тя направи несполучлив опит за къса от бекхенд и изведнъж от нищото Цветана върна брейка - 5:5. 

Грешките от ракетата на Мугуруса зачестиха сериозно в последните 10-ина минути от двубоя и бройката им набъбна от 2 на 11 само за 7 гейма - 6:5. Испанката направи първата си двойна грешка, за да затвърди впечатленията за моментен спад, а после сбърка и бекхенд за 15-30, след което още един за 30-40. Така се стигна до първия сетбол в актива на Пиронкова, но опонентката й го отрази с форхенд-уинър. Мрежата за трети път се намеси в полза на Цвети и я изведе до втора възможност за спечелване на сета, но тя сбърка форхенд в дълго разиграване и отново не успя. Поредният сбъркан удар от предната страна на ракетата на Гарбине обаче доведе до трети сетбол, а с бекхенд-уинър по правата българката най-накрая затвори частта - 7:5 за 50 минути, след което Мугуруса счупи ракетата си.

ВТОРИ СЕТ

Втората част задомчна с убедително спечелени подавания от страна и на двете. След това Пиронкова взе втори пореден сервис-гейм на нула и затвърди впечатлението, че вече се чувства доста по-комфортно на корта - 2:1. Разпиляната игра на испанката позволи на Цвети да се добере до троен брейк-бол, но тя не се възползва от нито една от тях, като в последния случай прати бекхенд в аут. Непредизвикана грешка от воле на Мугуруса доведе до четвърти шанс за пробив, но българката го пропиля с прекалено агресивен форхенд-ретур на втори сервис. Неубедителността на Мугуруса край мрежата продължи, а Цветана успя да я размине по диагонала за пета възможност, но пък точно тогава испанката заби ас по диагонала в полето за предимство. В крайна сметка Гарбине издържа предизвикателството и изравни резултата - 2:2.

Пиронкова подсказа, че не се е разколебала от предишния продължителен гейм и взе следващото си подаване на нула - 3:2. Доминацията на сервиращите не спря дотук, като се стигна до 3:3, отново без посрещата да спечели точка. Цвети повиши силата и дълбочината на форхендите си и започна да търси агресия и доминация от основната линия, което често водеше до грешки на опонентката - 4:3.

Испанката започна следващото си подаване с бекхенд-уинър и непредизвикана грешка от задната страна, след което пък бе разходена по ширината на корта и сбърка форхенд за 15-30. Цвети също не можа да прехвърли мрежата с форхенд след средно дълго разиграване (30-30), а впоследствие нова пресилена топка от Мугуруса осигури брейк-бол. Двойна грешка от ракетата на Мугуруса поднесе мача "на тепсия" на пловдивчанката - 5:3.

Пиронкова проведе прекрасно сервис-гейма си и без излишен разход на усилия поведе с 40-0, след което с ас по правата в полето за предимство матира двукратната шампионка - 7:5, 6:3.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация