Шефът на Тур дьо Франс е заразен с коронавирус

17:10
Шефът на Тур дьо Франс е заразен с коронавирус

Турнирният директор на Тур дьо Франс Кристиан Прюдом е дал положителна проба за коронавирус, съобщиха организаторите на колоездачната надпревара.

59-годишният французин отсъства в понеделник, като според информациите е изчаквал резултатите от втория си тест. В близък контакт с него е бил премиерът на Франция Жан Кастекс изминалата неделя. Министър-председателят ще се тества скоро за вируса. „Тестовите резултати разкриха, че Кристиан Прюдом е тествал положително за коронавирус. Директорът на Тур дьо Франс, правейки си четвърти тест в рамките на един месец, ще се самоизолира за една седмица. Въпреки че не е бил част от „балона“ и не е бил в пряк контакт с нито един от колоездачите и техния антураж, Кристиан Прюдом все пак реши да се тества”.

“Антикоронавирусният протокол, който осигурява протекция в „балона“, различаващ се от останалите в организацията, позволява въпросният план да бъде приложен при подобна възникнала ситуация. В отсъствието на Кристиан Прюдом от десетия до 16-ия етап Франсоа Льомаршан, който бе във водещия автомобил на Париж-Ница, ще вземе неговото място“, се казва в изявление на АСО. Всички 22 отбора ще започнат десетия етап на Обиколката на Франция, след като колоездачите дадоха отрицателни проби за COVID-19.

Въпреки това, организаторите разкриха, че четирима от персоналите са върнали положителни тестове. Френските здравни власти и организаторите Амари Спорт Организейшън (АСО) обявиха преди, че ако двама членове от отбор, колоездачи или персонал, тестват положително за новия коронавирус, целият екип ще бъде изхвърлен от състезанието. Но организаторите добавиха, че тествалите положително са били от различни отбори, което означава, че всички състави ще стартират в десетия етап от надпреварата.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация