Костадинов: Сираков едностранно прекрати разговорите по предложените от нас проекти

17:13
Костадинов: Сираков едностранно прекрати разговорите по предложените от нас проекти

Г-н Сираков едностранно прекрати разговорите по предложените проекти. Това заяви на днешната извънредна пресконференция на НКП Левски членът на Управителния съвет на организацията Димитър Костадинов. На събитието в Пресклуб „България“ присъстваха още Тодор Минев, който отговаряше за маркетинга в клуба за период от година и половина, и Мартин Фердинандов, управител на охранителната фирма, която доскоро отговаряше за сигурността на домакинските мачове на „сините“. Тримата разясниха за своите взаимоотношения с клуба и отговориха на обвиненията, които се отправят към тях от една от другите фенски организации на тима – Ултрас Левски. Костадинов уточни, че цялата информация за договорните отношения между клуба и НКП е качена на официалния сайт на организацията, заедно с договори, документация и писма.

„Този ангажимент е неприятен, темата и нещата, които ще говорим, са неприятни. Става дума за едни конфликти за недоразумение в публичното пространство, които от доста време се тиражират в медиите. Нашите имена, както в личен план, така и като организации, в които членуваме, са замесвани винаги в интриги, в обвинения, сочени сме едва ли не като углавни престъпници. Поводът за тази изява е свързан с последната пресконференция на Левски на 26 август. Този път тезата на едни „ренегати“, които едва миналата година се записаха като сдружение с нестопанска цел – Ултрас Левски, на базата най-вече на казаното от Павел Колев, се отправиха лъжи към нас“.

„Съставихме дълъг списък, който е публикуван на официалния сайт на НКП, в него са изредени доста събития, факти, подкрепени с доказателства под формата на документи, фирми, договори. Позволих си да извадя няколко акцента. Решихме сега да направим тази изява – да, мина време от пресконференцията на Левски. Междувременно, проведохме една среща с клуба на 31 август, понеделник. Там дискутирахме надълго и нашироко проблемите, но опровержение срещу нападките към нас не се случиха – ние ще се оправдаем сами. Не искаме да нападаме никого, въпреки че ръководството спомогна за тази атака към нас. За нас е важно този порочен кръг на вражда и клевети да бъде затворен завинаги“, започна Костадинов.

„Акцентите: Първо, не е вярно в периода на нашето управление, че са влезли 0 лв в касите на клуба – точната сума на платената 90 503, 73 стотинки. Не е вярно, че клубът не е имал достъп до стоката. От встъпването във владение на дейността, през цялото време сме използвали системата за управление на продажбите, която е собственост на клуба. Не е вярно, че цената на екипировката, е 500 000 лв. Останалата сума без ДДС са инвестиции в стока в продажба в магазините. Високите обороти се дължат освен на кампанията и на стоката, която ние подсигурихме, преди да ни бъде прекратен договорът. Нашият принос косвено е доста значителен. Не е вярно, че договорът с Macron е прекратен, заради натиск на Любомир Костадинов към клуба. Условието е Левски да закупува стока на определена стойност. Левски не успя да купи каквато и да е стока, наруши договорните отношения и договорът беше нарушен. Такъв договор не съществува с каквато и да е била фирма, не сме взимали пари за изработка на клубен уебсайт и няма за какво да съдим клуба. Не е вярно, че Павел Колев не е подписал договора за прекратяване договора със Sport Depot. На 1 юни е постъпило писмо, подписано от изпълнителния директор Павел Колев и прокуристката Таня Христова“, подчерта той.

Тодор Минев разказа за дейността си като ръководител на маркетинга на клуба. „Аз бях ръководител на маркетинга на ЛевскиЛевски имаше договор с екипа на моята фирма – това значи от социалните мрежи, ивент мениджъра, включително „Сините ангели“, отвън пред стадиона имаше скари и забавление. В началото в нашите отговорности влизаше и създаването на артикули – големият проблем дойде от това, това перо от бюджета на Левски, системно се обезкървяваше – ние генерираме средства от 50 000 лв на един мач, примерно, и следващата седмица тези пари се дават за някой футболист или нещо друго. Заради това се стигна до оттегляне на това звено до трета страна, стигна се до договор посредством Роялти. Договорът беше за дължимост на 20% от продажбата на всеки продукт – 20% влизаха в касата на Левски. Това е над 50% от печалбата на този артикул. Ние облекчаваме клуба от разход на стойност 10 000 лв. Това беше едно решение за облекчение. Аз в момента съм обвинен, че съм източвал клуба. Клубът и Левски бяха това, което чувствах като дом. Аз нанесох техника в Левски Тв на стойност 10 000 лв специално за клуба, за повишаване на продукта. Аз предложих след прекратяване на договора да работя срещу 1 лв в знак на признателност. Когато го предложих това нещо на Колев, след 2-3 седмици напред-назад и срещи, беше отхвърлено, на мое място бяха назначени 3-4 човека. Аз заплата нямах, бюджетът на тези 12 човека беше по-малък от тези на въпросните трима-четирима новоназначени“, каза Минев.

От своя страна Фердинандов обясни за дейността по охраняване на мачовете и нейното прекратяване. „Срещи с Колев за пари не съм имал. Цената от 80 лв е определена от г-н Божков. Бройките и цените, както твърди Колев, не са завишавани от мен или мои служители. Дадена бройка – не са окей с нея, искаме да е с 50 или 100 по-малко, това не се е случвало никога. Има зависимост между бройката на охраната и полицията – за сметка на охраната, полицията има по-голяма бройка при по-малка бройка на охраната. Цената от 80 лв е нормална за минималната работна заплата. Откакто аз се занимавам с това, винаги съм работил в интерес на Левски. На всяко едно гостуване в последните седем години, имаше стюарди за наша сметка. Ние имаме пет човека на всеки мач. Твърди се, че бройката е завишена и не може да бъде контролирана, и че хора не влизат с билети – от Божков негова охранителна фирма влезе на „Герена“, влизаха по 2 човека за контрол на моите служители дали си вършат работата коректно. За целия период не е казано нито един път, че нарушаваме правомощия. Прекратяването на договора – сами се оттеглихме, никой не ни е изгонил. Клубът в лицето на своето ръководство не оценява нищо, правят се спекулации, влияещи на имиджа на хората, работещи в тази фирма. Охраната на Божков продължава да охранява стадиона и сега“, сподели Фердинандов.

„Хората, които ни обвиняват, чисто идеологически се различаваме. Ние вярваме, че Левски на е левскарите, докато другите вярват, че трябва да има някакъв клуб, който всяка седмица да ги забавлява – което не е задължително лошо, даже е готино, но за нас е много по-важно, че Левски е кауза, идеология, вяра, религия, тя се основава на това, че Левски е на левскарите. Няма лошо да има противопоставяне, стига да не е агресивно. Има и други – „ренегати“, които са били изгонени от фракции поради различни причини. Хора, които се занимават с незаконна дейност, са били отстранени от нашите организации и са се влели в „Ултрас Левски“. Според нас е непродуктивно и оронващо престижа на Левски на една маса да застанат хора, които работят върху решаването на финансови и икономически проблеми, и в същото време да стоят хора с нисък интелект. Ръководството изрече неверни твърдения, които дадоха повод на въпросната група да ни нападнат още веднъж. Такава вражда е вредна, непродуктивна и да бъде подклаждана“.

„След пресконференцията на 26 август излязоха тези неверни твърдения. За нас е важно нашите имена и организации да бъдат изчистени. Миналата година есента отново бяхме тук, заедно със Степан Хиндлиян, ние представихме една концепция за официализиране срещите между организациите и клуб – т.нар меморандум, ние искаме нашите взаимоотношения да бъдат ясни – клубът е бенефициент по този документ. Ние говорим за бизнес проекти, за източници на доходи. Организацията на 100-годишния юбилей също беше базирана на един такъв меморандум. Клубът беше бенефициент. Ние го разписахме и благодарение на него цяла България видя един страхотен празник. Затова подходихме по същия начин – за нас е важно клубът да бъде бенефициент, да има прозрачно документиране. Павел Колев в интервюто каза, че е недопустимо, но след последната си пресконференция г-н Колев захранва тези манипулативни твърдения от „Ултрас Левски“. Не вярвам да е умишлено, но ние проведохме среща пет дни по-късно, 3-4 часа разговаряхме по темата, доказателствата не бяха опровергани нито от Сираков, нито от Колев. Те не предприеха никакви действия. Ако заедно не успеем да отговорим на атаките срещу нас, ще се наложи да го направим сами“, продължи Костадинов.

„Нашата организация НКП е национална организация с голяма история и редица постижения. Ние сме се ангажирали в случая с Наско Сираков да работим по програми за набиране на средства чрез неговите привърженици. Приравнява се нашата организация с ултраси. Спор между хора, които организират хореографии, може да има. Може да се говори, ако има хора в сектор Б. За групи, които организират алтернативни ядра, това не е редно. Предлагали сме им да работят в различни бизнеси – предлагали сме им търговската дейност преди 3-4 години, те отказаха. В същото време ни обвиняват. Те, доколко легално или не, си продават фен артикули. Не мога да говоря с полуграмотни хора. Това, което ни събира, е подкрепата към Левски. Ние нямаме друга форма на комуникация. Още повече, дори те да са компетентни, те ни обвиняват. Ние не сме лумпени. Аз лично организирах среща с г-н Сираков в края на юни – в присъствието на Степан Хиндлиян и члена Любомир Костадинов – седнахме и поставих следния въпрос „Ще продължаваме ли да разглеждаме привържениците като някакъв ресурс за разпределяне на средства в клуба?“ Ние вършим работа, включително по отношение на охраната – колко е мъчителен процесът да изведем полицията от стадиона“.

„Полицията не е всемогъща. Нашите фирми са най-квалифицирани, не сме изнудвачи. Ние сме подсигурили на клуба си една професионална услуга. По отношение на маркетинга – за повече от 100 години нашият клуб не задоволява нашите нужди. Ние искаме да носим левскарски дрехи, когато клубът го неглижира и води към катастрофа както през 2017 – със собствен ресурс се опитваме да го спасим. Същата дейност беше аутсорсната, нека да е в клуба, отново беше аусорсната към Националната лотария. Разписахме бизнес план, кандидатствахме за кредити, стига клубът да не бе неглижирал проблемът. Никога не сме разглеждали тези бизнеси като наши лични – ако те страдат, страдаме всички левскари. Тръст „Синя България“ показа как се събират много пари за кратко време. Не може да предлагаш меморандум, а от другата страна да се предлага ароматизатор „Борче“, коментира още членът на УС на НКП Левски.

„Откакто ние не сме там, не се е случило нищо. Ние правехме неща, с които хората да идват на стадиона и да се забавляват. Докато това не се случи, от клуба не излязат и не ни защитят с фактите, които излагаме, че това се е случило – идеята беше Павел Колев да излезе и да каже тези неща. Не можеш да заровиш томахавката с хора, на които не може да се обясни“, допълни Минев по отношение на мненията в социалните мрежи.

На въпрос на БГНЕС дали сегашното ръководство на клуба се ползва с доверието на НКП, Костадинов отговори: „Без да го потърси, той получи огромна подкрепа от левскарството. Той потърси нашата подкрепа специално по тези проекти, проведе се такава среща на Герена“ – там му бяха зададени конкретни въпроси „Може ли клубът да подсигури тези проекти“, отговорът на Павел Колев беше, че не може в сегашната ситуация. На тази среща бе попитано дали Тръстът може да го направи безвъзмездно – не може, не разполага с такъв ресурс. Колев също каза, че с това нещо трябва да бъдат ангажирани екипи от професионалисти“.

„Проектите – първият, Левски да намери начин така че да получава значителна част като пари от излъчването на домакинските срещи, като това може да стане чрез плащане на абонаменти или еднократен достъп. Проведохме две срещи с Нова Броудкастинг Груп, стигнахме до споразумение за собствен телевизионен канал. Вторият, „Членство в клуба“, ние бяхме готови в посока на такъв проект да бъде създадено членство в клуба, което не е юридически издържано. То се базира и може да бъде осъществено чрез дигитална платформа Левски ID – дава уникална идентичност на всеки един левскар. Третият, програма за лоялност, партньорските отношения с големи компании. Ние имаме солидна подготовка, предложихме на г-н Сираков, той привидно ги прие. В един момент обаче той реши да сяда с хора, които не са направили нищо в тази посока. Комуникацията беше едностранно прекратена“.

„На Общото събрание трябваше да бъде обявено всичко това, готови бяхме да подпишем план за оздравяване на клуба, той прие да бъде знаме на това нещо. Не мога да не отбележа, че единственото предложение на Тръста по време на Общото събрание на акционерите, което практически създаваше невъзможност за промяна на името, емблемата, стадиона, той отново гласува против. Иска ми се да има доверие, но не получавам правилните сигнали. На 11 септември ще имаме международен турнир в Албена, там ще си говорим. Г-н Сираков е заявил, че ще присъства“, завърши Костадинов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация