Пиронкова се бори, но не успя да надвие Серина Уилямс

21:42
Пиронкова се бори, но не успя да надвие Серина Уилямс

Единствената българка в тенис елита Цветана Пиронкова не можа да направи пети пореден подвиг на US Open, макар че поведе с един сет на великата 23-кратна шампионка от “Големия шлем” Серина Уилямс. Чаровната пловдивчанка в крайна сметка загуби “битката на майките” в Ню Йорк с 6:4, 3:6, 2:6 за 2 часа и 14 минути игра и отпадна на четвъртфиналите, но завършва авантюрата си в “Голямата ябълка” с изцяло позитивни емоции. 

За четвърти път в кариерата си Пиронкова играе тази фаза на турнир от “Големия шлем” и за първи в Ню Йорк. През 2010 година тя победи по-голямата сестра на Серина - Винъс Уилямс - на “Уимбълдън” и стана първата българска полуфиналистка в най-престижната верига тенис турнири. Тогава Винъс беше втора в световната ранглиста, а иначе в четирите предишни сблъсъка със Серина Цвети има на сметката си само поражения - на “Ролан Гарос” през 2007-ма, в Ийстборн през 2011-а, в Пекин през 2014-а и в Синсинати през 2015-а.  

През 2011-а отново на “Уимбълдън” Пиронкова загуби на четвъртфиналите, а другото й такова участие на “Голям шлем” беше през 2016-а в Париж, когато я спря Саманта Стосър.

От 12 участия досега в кариерата си в Ню Йорк Цвети за първи път се класира на четвъртфиналите, след като през 2012-а бе записала най-доброто си представяне - загуба на осминафиналите от Ана Иванович. За да осъществи забележителното си постижение, пловдивчанката елиминира последователно Людмила Самсонова, Гарбине Мугуруса, Донна Векич и Ализе Корне. 

Пиронкова постигна несравнимо повече, отклкото дори самата тя е очаквала с играта си в Ню Йорк и успя да зарадва неколкократно милиони българи. Тя си заслужи и 420 хиляди долара от наградния фонд, а ще можем да очакваме следващите й предизвикателства на клея в Европа съвсем скоро.

ПЪРВИ СЕТ

Серина започна с невърнат сервис по диагонала в полето за равенство, след което заби ас в другата страна на корта. Ас номер 2 със 185 км/ч не разреши на Пиронкова да докосне топката, а първият успешен ретур на българката й позволи да смени темпото в следващите разигравания и да завърши атрактивно със зрелищен лоб за 40-15. Непредизвикана грешка от форхенд по диагонала на Серина направи гейма завързан при 40-30, но последва нов ас по диагонала в полето за предимство - 0:1.

Цвети също направи първата си директна точка от сервис (по правата в дясното поле), а след това реализира великолепен форхенд-уинър (след форхенд-слайс) при продължително разиграване. Нов мощен и дълбок сервис по правата направи резултата 40-0, след което непредизвикано сбъркан форхенд намали на 40-15. Мрежата два пъти помогна на Цвети в следващата размяна на форхенди и тя успя да изравни резултата на 1:1.

Хубав ретур на Пиронкова предизвика грешка от бекхенд за 0-15, но асовете на Уилямс явно нямаше да спрат скоро, ставайки 4 до момента. Опит за остър форхенд по диагонала на българката завърши в мрежата, а после Серина спечели нова лесна точка с мощен начален удар. Нов сбъркан бекхенд от американката доведе отново до 40-30, но ас номер 5 приключи спора - 1:2.

Серина посрещаше дори първите сервиси на основната линия, но това не й носеше успех, тъй като Цвети разнообразяваше изпълненията си и си изгради лесни точки за спечелване на нула - 2:2. В следващите моменти Цвети натисна от форхенд по диагоналите и изтласка опонентката си зад основната линия, но това бе един от редките моменти, в които първият сервис на Уилямс не сполучи. 23-кратната шампионка от "Шлема" реализира уинър от форхенд за 30-15, но после Пиронкова заслужи уважение с перфектно пласирани дълбоки удари и завърщваш такъв с предната страна на ракетата за 30-30. Първата двойна грешка на Серина осигури първи шанс за пробив в мача, но той бе неутрализиран с ас номер 6 по правата в полето за предимство. Нова грешка - този път от бекхенд - доведе до втора възможност за брейк, а след това вече Пиронкова спечели размяна на бекхенди и завърши с марковото си изпълнение по обратната права! 3:2!

Серина, също като Корне, се стремеше да играе на форхенда на опонентката си, но Цвети се справяше перфектно в това отношение до момента и дори наниза още един уинър (шести), след което пък американката отново пресили свой удар. В следващия момент Пиронкова предложи изумителна защита, като почти от трибуните върна топката достатъчно дълбоко, за да провокира грешка на опонентката си. Серина най-накрая пък спечели размяна на бекхенди с прекомерната си агресия, след което пробивът бе затвърден с ново дълго разиграване и грешка на американката - 4:2.

Уилямс повиши оборотите, но Цвети я накара да тича доста за първите си две точки от следващия гейм. Серина бе увеличила от известно време и децибелите при изпълнението на ударите си, а иначе завърши с мощен форхенд-уинър и изрева мощно за 4:3.

Пиронкова започна да сервира с нови топки и подсичаше първото си подаване, което вършеше добра работа, независимо от стремежа за агресивни ретури на опонентката. По този начин американката не можа да пласира връщащите си удари в корта, а една от редките грешки на Цвети доведе до 30-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на Серина подари аванс от 40-30, след което вторият ас осигури хубаво изражение на резултата от 5:3.

Уилямс сякаш прекалено бързаше да завършва разиграванията и това й пречеше да бъде по-изчистена в отиграванията си. Две лесни грешки помогнаха на Пиронкова, а великолепният й бекхенд по диагонала я изведе до първи сетбол. Невероятен къс диагонал от бекхенд на Уилямс я спаси за момента, но после пък Цвети за малко пропусна страхотвит ретур-уинър и изостана в дюса. Нова грешка - нов пропукан форхенд при дълбока топка - от страна на Серина възстанови паритета в гейма, а пловдивчанката след това за втори път в срещата препарира опонентката си с лифтиран бекхенд-лоб. Възможността за пробив бе пропусната с лекота, за съжаление, след което пак сбъркан форхенд на Цвети я отдалечи от успеха в гейма. Ас номер 7 по правата в полето за предимство позволи на 23-кратната шампионка да си отдъхне - 5:4.

Серина направи груба грешка от форхенд край мрежата и си опропасти хубав ретур за 0-15, а после дойде и първата двойна грешка на пловдивчанката. Компенсацията бе на високо ниво - ас номер 3, последван от невърнат сервис в тялото в полето за предимство за два сетбола. Бекхенд-уинър по обратния диагонал по най-добрия начин завърши първата част в този вълнуващ сблъсък - 6:4 за 41 минути!

ВТОРИ СЕТ

Цвети започна по най-добрия възможен начин - с ранен пробив, който потвърди впечатлението, че Серина се намира в дупка, а грешките й се увеличиха на 13. Уилямс все пак напомни, че мачът още не е свършил, когато заби мощен форхенд-уинър за 15-30, но иначе Пиронкова поддържаше великолепна успеавемост при вкаран първи сервис (82%). Мрежата отново помогна на българката в следващия момент, а явно Серина бе твърдо решена да търси обрата единствено чрез прекомерна агресия от основната линия. Серия от дълбоки удари на американката провокира сбъркан бекхенд от Цвети, за да се стигне до първи шанс за пробив на американката. Пловдивчанката се пропука от форхенд и допусна рибрейк - 1:1.

Два поредни форхенд-уинъра на 23-кратната шампионка й върнаха увереността на корта за 30-0, после пък дойде време и за ас номер 10. Три непредизвикани грешки на Серина обаче позволиха на Цвети да се задържи в гейма при 40-40, но първият сервис на Уилямс отново я избавяше от неприятности. Фантастичен форхенд-уинър по обратния диагонал на Пиронкова задържаше равенството, макар да последва 11-ата директна точка от начален удар за шампионката. Бекхенд-уинър по правата на българката бе неутрализиран от 12-ия ас (пак по правата в дясната половина), а после грешка от задната страна на ракетата на българката приключи гейма - 1:2.

Цвети изпадна в неприятно положение да защитава точка за пробив, тъй като Серина не се церемонеше с ретурите си, най-вече на втори сервис, а пък процентът на вкарано първо подаване на българката се срина до 56%. Все пак, изтощително разиграване бе спечелено с нова порция добра защита от страна на Пиронкова, а после пък тя реализира първото си воле край мрежата. Уилямс пак пресили бекхенд по правата и не можа да материализира моментното си превъзходство - 2:2.

И следващият сервис-гейм не мина без ас за 23-кратната шампионка, която го взе на нула за 2:3. Американката опитваше да спука топката със следващите си ретури, но те не намираха очертанията на корта, а пък нов бекхенд-уинър по диагонала на Цвети я изравни на 3:3.

Пиронкова отново направи хубав и дълбок бекхенд по правата, който бе посрещнат със сбъркан форхенд от страна на Серина за 30-30. Все пак, до повече напрежение не се стигна и опонентката й взе две лесни точки за 3:4. За съжаление, три непредизвикани грешки от Цвети предизвикаха критична ситуация при 0-40, а маратонско разиграване завърши с неуспешна къса на пловдивчанката - пробив за 3:5.

Сервисът на Уилямс не спираше да й върши работа в напрегнати моменти - асове номер 14 и 15 дойдоха при 15-30 и неусетно се стигна до сетбол. Ас номер 16 пък съвсем наклони везните в полза на 23-кратната шампионка - 6:4, 3:6 за 82 минути.

ТРЕТИ СЕТ

Първият сервис-гейм на Цвети се оказа много проблематичен, а началният й удар (отново около 60%) не й помагаше изобщо срещу силните отигравания на американката. Две яростни атаки от ретур обърнаха развоя на събитията и дадоха шанс за ранен пробив на Уилямс, но мрежата за пореден път в мача (а и в турнира) се притече на помощ на Пиронкова. Нов форхенд-уинър на Серина след вкаран ретур при втори сервис я окрили, а грешките от предната страна на ракетата на българката се увеличаваха стремително. Заради такава тя трябваше пак да защитава точка за пробив, но милиметри разделиха Уилямс от ретур-уинър. Феноменално разиграване завърши с грешка на мрежата на Цвети, а резултатът пак стана 40-40 (за пети път). Бекхенд в мрежата на българката я застави да защитава нова брейк-точка и този път тя не се справи - 0:1.

Разиграване по бекхендите позволи на Пиронкова да демонстрира великолепна защита и да дочака поредната грешка за 30-30, а после пък Серина направи смач от средата на корта. Бекхенд-уинър по правата - малко позабравен прийом - даде шанс на Цвети да върне гейма в равенство 40-40, но този път то не се задържа за дълго. Два неуспешни ретура, вторият от които със стремеж за уинър, "закопаха" българката в гейма и се стигна до 0:2.

Пловдивчанката спечели най-накрая една лесна и бърза точка след сервис за 15-15, но пък ретур-уинър от бекхенд на Серина отново наклони везните в нейна полза. Страхотна комбинация от форхенд по обратния диагонал и бекхенд по правата на Пиронкова доведе до 30-30, а грешка от задната страна на ракетата на Уилямс доближи нашето момиче на само точка от първия й гейм от доста минути насам. За съжаление, смазващ форхенд-уинър по обратния диагонал съчета сила с контрол и докара дюс, но пък грешка на 23-кратната шампионка подари предимство на съперницата й - 24:21 брой грешки в "полза" на американката до момента. Мрежата за n-ти пък помогна в подходящ момент на Цвети, а след нов сбъркан форхенд от Уилямс се стигна до 1:2.

Асове номер 17 и 18 позволиха на Серина да си осигури лесни точки в подходящата ситуация на следващия гейм, за да поведе по-значително с 1:3. Пиронкова имаше необходимост от сравнително бърз и безпроблемен гейм и го постигна, като записа и четвъртата си директна точка за пробив - 2:3, но с ключовото засега предимство от един пробив на опонентката й.

Два чудесни ретура на Цвети не бяха материализирани от нея с нещо по-съществено в следващия гейм заради грешки в последващите удари. А пък ас номер 19 направи резултата 2:4. Два пъти Серина удари топката с рамкта от ретур и това облагодетелства Пиронкова, но два бекхенд-уинъра вкараха гейма в дюс, а пък ретур-уинър дори доведе до възможност за пробив (обрат от 40-15). Цвети я отрази по впечатляващ начин след изморително разиграване с дълбок бекхенд, но после нейна грешка в стремеж за същото отиграване осигури нов брейк-пойнт. Печеливш удар по диагонала с обратната страна на ракетата заслужи на Уилямс нов пробив и доближаване до полуфинала - 2:5.

Ас номер 20, невърнат сервис, ас номер 21 и бекхенд-уинър по правата край мрежата сложиха точка на спора - 6:4, 3:6, 2:6 за 2 часа и 14 минути.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация