Осака триумфира с титлата на Ю Ес Оупън (видео)

09:06
Осака триумфира с титлата на Ю Ес Оупън (видео)

Наоми Осака е шампионката на Откритото първенство на САЩ за 2020 година. Поставената под №4 японка надви беларускинята Виктория Азаренка с 1:6, 6:3, 6:3 във финала на US Open. Пред празните трибуни на най-големия тенис корт в света "Артър Аш Стейдиъм" японката направи невероятен обрат и за втори път в кариерата си триумфира в Ню Йорк, след като това се случи и преди две години. Осака губеше в резултата с 1:6, 0:2, но се съвзе и успя да спечели битката между двете бивши лидерки в световната ранглиста. Азаренка пък и от третия опит не успя да спечели финала на US Open, след като през 2012 и 2013 загуби от Серина Уилямс директния двубой за трофея.

Двете тенисистки заслужено се класираха на финала, след като в Ню Йорк показаха страхотна форма през последните 3 седмици. Те достигнаха до мача за купата и на преместения от Синсинати в Ню Йорк турнир от категория Premier 5, но поради травма в левия ахилес Осака не излезе на финала и Азаренка спечели трофея без игра. Сега обаче историята бе по-различна и шампионката се казва Наоми Осака.  

За японката това е трета победа от вече четири мача срещу Азаренка. Японката имаше победи срещу днешната си съперничка с 6:0, 6:3 в Рим през 2018 и 4:6, 7:5, 6:3 на "Ролан Гарос" през 2019 (и двете срещи са във втория кръг и на клей - б.р.). В единствения им сблъсък на хард преди днешния, в третия кръг на Australian Open през 2016, Азаренка разгроми японката с 6:1, 6:1. Тази нощ нещата отново се движеха в един момент в тази посока, преди Осака да се преобрази и да грабне трофея.

ПЪРВИ СЕТ:

Азаренка влезе по-добре в мача и успя да реализира пробив на 30 още в първия гейм от финала. 31-годишната беларускиня след това бе повече от убедителна в първия гейм, в който притежаваше началния удар и не даде точка на съперничката си - 2:0. Осака взе подаването си преди почивката и не позволи на Азаренка да се откъсне по-сериозно напред още в самото начало. Беларускинята обаче бе много концентрирана и решителна в тези първи минути от финала и набързо поведе с 3:1 в резултата.

Осака изглеждаше твърде нервна и неуверена на корта. Японката трябваше да отразява нов брейкпойнт в петия гейм при 30:40. Осака не издържа, пресили удар и изкара топката в аут, а това означаваше преднина от 4:1 за летящата по корта Азаренка. Беларускинята продължаваше да показва добра игра, докато грешките при Осака не спираха и не след дълго авансът на Азаренка вече беше смазващ - 5:1. Осака имаше геймбол за 2:5, но при следващия й сервис Азаренка я "препарира" с блестящ ретур. Последва нов пресилен удар в аут на японката и беларускинята се сдоби с първия си сетбол. И той веднага бе реализиран - с безпощаден уинър от бекхенд про правата, при който Осака само изгледа безпомощно топката.

ВТОРИ СЕТ:

В началото на втория сет картината на корта беше същата - Азаренка играеше освободено и интелигентно, а Осака продължаваше да изглежда изгубена на "Артър Аш Стейдиъм". Беларускинята взе на 30 първия гейм в частта,а веднага след това реализира поредния си пробив. При 2:0 за Азаренка в третия гейм японката най-после си извоюва първа точка за пробив в двубоя, като тя дойде след удар в аут на противничката й. При следващото разиграване Осака бе по-търпеливата тенисистка, а беларускинята изкара топката много в аут по дължина от форхенд и шампионката от 2018 година можеше да си поеме глътка въздух. 

Реализираният пробив изглежда подейства отрезвяващо на Осака, която с гейм на 30 изравни резултата - 2:2, като при последната точка заби топовен ас в полето на противничката си. Това не смути Азаренка, която продължаваше да играе със самочувствие и прекъсна мини-серията на съперничката си - 3:2. Осака обаче сякаш бе излязла от кризата и с най-добрия си гейм от началото на мача изравни резултата за 3:3, без да даде точка на противничката си. 

В седмия гейм видяхме и първите сериозни затруднения за Азаренка. Беларускинята трябваше да отразява три поредни точки за пробив при 0:40, но при 15:40 тя изкара топката малко в аут в опит да нанесе завършващ удар и пробивът за Осака бе факт. Ето, че японката, която допреди минути се намираше в нокдаун, в този момент изглеждаше по-близо до спечелването на втората част. Японката вече изглеждаше съвсем различно в сравнение с първия сет и сякаш изтръгна контрола върху случващото се на корта от ръцете на беларускинята. С мощни сервиси и удари Осака се доближи на гейм от това да изпрати мача в решаващ трети сет - 5:3.

Азаренка вече много по-често се намираше в догонваща позиция, а грешките при беларускинята зачестиха и след излетял в аут по дължина бекхенд на Азаренка японката се сдоби със сетбол. С отлична атака той бе отразен от Азаренка, която при при следващата точка пласира великолепен сервис и вече имаше геймбол. При следващата точка Азаренка показа страхотна игра в защита, но накрая не издържа на бесните атаки на съперничката си - дюс. Азаренка се бореше с нокти и зъби да остане в сета, но просто нямаше отговор на вдъхновената игра на Осака и с уинър от форхенд японката взе втория сет с 6:3. 

ТРЕТИ СЕТ:

В третия сет Осака продължаваше да води играта, както беше и от втората половина на втората част. Двете си размениха по един гейм без пробиви на старта на решаващата трета част, но в четвъртия гейм Осака притисна съперничката си и успя да пробие защитата й, повеждайки с 3:1. В следващия гейм изглеждаше, че японката е нанесла големия си удар. Тя губеше с 0:40 на свой сервис, но Азаренка не се възползва и с 5 поредни точки Осака удържа подаването си - 4:1. Японката отвори широко пред себе си вратата, водеща към трофея.

Опряна до стената, Азаренка показа чудеса от храброст в шестия гейм, в който спаси 4 брейкпойнта и запази надеждите си за победа живи при 2:4. В следващия гейм беларускинята даде всичко от себе си да върне допуснатия малко по-рано в сета пробив и успя. Осака водеше с 40:15 в резултата, но с топки на линията Азаренка някак се добра до 40:40, а после взе и следващите две точки - 3:4. 

Но точно когато изглеждаше, че психологическото предимство преминава на страната на Азаренка, Осака успя да реализира пробив за 5:3 и получи възможност да сервира за крайния успех. Азаренка не спря да се бори, но Осака не пропусна шанса да затвори мача и след 1 час и 53 минути игра се пребори за голямата победа.

За 22-годишната Осака това е трета титла от "Големия шлем". След US Open 2018 тя грабна трофея и на Australian Open 2019. Японката вече има общо 6 титли и 3 загубени финала в кариерата си. Азаренка пък остава с 2 титли от "Големия шлем", спечелени на Откритото първенство на Австралия през 2012 и 2013 година. 31-годишната беларускиня има общо 21 титли на сингъл и вече 18 загубени финала.

Шампионката си заработи 3 000 000 долара от наградния фонд, а за финалистката остават 1 500 000 долара. 

Къде ще се намират двете тенисистки при обновяването на ранглистата в понеделник? Със спечелените 2000 точки Осака събира общо 5780 и се придвижва с 6 позиции нагоре до третото място. Лидерка остава австралийката Ашли Барти, която има 8717 точки. Тя обаче реши да не играе до края на годината заради пандемията от коронавирус. Втора в ранглистата е румънката Симона Халеп, която пропусна US Open. Jя е с 6356 точки. Що се отнася до Азаренка, опитната беларускиня, която има и дете, ще бъде №14 в света, като прави скок с 13 места. Със спечелените на турнира 1300 точки, тя събира общо 3122.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация