Неочакваният финал: Зверев - Тийм (превю)

10:31
Неочакваният финал: Зверев - Тийм (превю)

Когато става дума за финал на турнир от "Големия шлем", обикновено поне единият участник се казва Роджър Федерер, Рафаел Надал или Новак Джокович. Но не и сега. Провеждащото се при необичайни условия тази година Открито първенство на САЩ върви към края си и ще приключи с един необичаен финал, който ще мине без участието на нито един от тримата титани. Швейцарецът и испанецът изобщо не пътуваха за Ню Йорк, а Джокович бе дисквалифициран по време на осминафиналния си мач с Пабло Кареньо Буста, което направи US Open 2020 една още по-луда надпревара.

След по-малко от 24 часа ще стане известно името и на новия шампион на тази луда надпревара, наречена US Open 2020. Трофея ще грабне тенисист, който досега никога не е печелил титла от "Големия шлем". До финала на "Артър Аш Стейдиъм" достигнаха поставеният под №2 австриец Доминик Тийм и петият в схемата германец Александър Зверев. Двубоят започва в 23,00 часа българско време.

На страната на Тийм е по-големият опит в подобни мачове. Навършилият в началото на месеца 27 години австриец със сигурност ще се хвърли с всички сили, за да усети вкуса на победата във финал от "Големия шлем". Тийм вече има три мейджър финала, но и в трите случая си тръгваше от корта победен. Австриецът е финалист от последните две издания на "Ролан Гарос" - през 2018 и 2019. И в двата финала той преклони глава пред Краля на клея Рафаел Надал. В началото на 2020 година Тийм игра финал и на Australian Open, но там пък загуби от най-успешния тенисист в историята в "Мелбърн Парк" - Новак Джокович. Дали сега австриецът ще дочака звездния си миг?

23-годишният Зверев пък е на първия си мейджър финал и вероятно не влиза в него като фаворит, но със сигурност ще се опита да грабне и най-важната титла в кариерата си досега. На Откритото първенство на Австралия тази година германецът за първи път игра полуфинал в турнир от "Шлем"-а, а ето, че сега в Ню Йорк направи и следващата крачка, класирайки се на финала. Разбира се, Зверев едва ли ще се задоволи с това, но дали ще има силите да се пребори с Тийм?

Австриецът влиза във финала със само един загубен сет на турнира. Загуби го в третия кръг срещу Марин Чилич, а в останалите си срещи беше безпощаден към своите съперници. На полуфинала той не даде сет и на миналогодишния финалист Даниил Медведев. Зверев пък изигра само един трисетов мач дотук, като за 4 от победите му бяха нужни 4 части. Още в първия кръг той имаше нелек мач срещу южноафриканеца Кевин Андерсън, но най-сериозният тест бе полуфиналният сблъсък с испанеца Пабло Кареньо Буста. Зверев бе бледа сянка на себе си в първите два сета, но спечели следващите три и се класира на финала.

Що се отнася до преките двубои между Тийм и Зверев, то австриецът е със сериозно предимство. Двамата са изиграли 9 мача помежду си и в 7 от тях победител е бил Тийм. Австриецът е и в серия от 3 поредни победи срещу германеца, като въпросните три успеха са все с огромна стойност - на "Ролан Гарос" (2018), на Финалния турнир на ATP (2019) и на тазгодишния Australian Open. Ще излезе ли победител Тийм и в най-важния мач между двамата досега, или Зверев ще си отмъсти за последните поражения от австриеца на всички тези големи турнири? Във всеки случай за първи път в историята турнир от "Големия шлем" ще има шампион при мъжете, роден през 90-те години на 20-и век. Остава да разберем само кой точно ще грабне трофея.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация