Тийм възкръсна от 0:2 сета срещу Зверев и спечели Ю Ес Оупън (видео)

09:16
Тийм възкръсна от 0:2 сета срещу Зверев и спечели Ю Ес Оупън (видео)

Доминик Тийм осъществи първия в “Откритата ера” обрат от 0:2 до 3:2 сета във финал на US Open и спечели първата си титла от “Големия шлем”. Александър Зверев спечели убедително първите два сета с 6:2, 6:4, но допусна уникална въртележка и австриецът взе следващите части с 6:4, 6:3, 7:6(6) за общо 4 часа и 5 минути игра. 

Досега последно през 1945 година финал на US Open е бивал обръщан от 0:2 сета, но никога в “Откритата ера”. Началото на обрата сега можеше да се види в края на втория сет, когато Зверев почна да показва нерви, сервирайки за спечелването му. Като цяло обаче и двамата не можаха да се противопоставят на психологическото напрежение, а германецът направи две двойни грешки в тайбрека, които натежаха доста.

Така Тийм е първият шампион от “Големия шлем”, роден през 90-те години на миналия век, макар тазгодишният US Open да бе проведен с големи условности заради пандемията и дисквалификацията на Новак Джокович.

ПЪРВИ СЕТ

Тийм сервираше само 27% в първите си две подавания и това позволи на Зверев да се добере до два шанса за пробив, възползвайки се от втория за 1:2. Към този момент германецът водеше със 7:1 с уинърите, а грешките бяха 4:2. Доминик все пак не загуби присъствие на духа и обърна следващото си подаване от 0-30, за да намали на 2:3 гейма. Зверев доста по-лесно печелеше своите точки и създаваше напрежение за опонента си, когато връщаше неговите начални удари. Сравнително бързо се стигна до 2:5 и положение, в което германецът сервираше за спечелване на първия сет. Само за 30 минути чрез два пробива Зверев неочаквано лесно поведе в резултата, като голямата разлика беше в успеваемостта на първия сервис - 2:6.

ВТОРИ СЕТ

По невероятен начин с форхенд по правата от защитна позиция Зверев продължи да създава проблеми на съперника си и стигна до точка за пробив, а грешките от ракетата на Тийм не стихваха (вече 13 срещу 8). Германецът отново поведе чрез брейк, а противникът му още не можеше да покаже най-доброто, на което е способен. Тийм с два чудесни минаващи форхенда стигна до 0-30 в следващия момент, а Зверев пък с две двойни грешки му даде шанс за пробив. В крайна сметка прекомерната сила на началния удар на германеца се оказа решаваща и той се измъкна от неприятностите - 1:3.

Отново Тийм се пропука и направи петата си двойна грешка, за да подари двоен брейк-пойнт на съперника, но пък последваха доста по-качествени подавания и той ги отрази. 16-ата непредизвикана грешка на австриеца доведе до нов шанс за пробив, а още един сбъркан форхенд (и за пореден път при водене на разиграването), направиха резултата 1:4. Австриецът бе изправен пред защита на сетбол след поредния си неточен форхенд, но все пак успя да се задържи и да не изостане с 0:2 сета след по-малко от един час игра. Той отрази още два шанса за пробив, а в крайна сметка се пребори и за гейма - 2:5. Зверев изпусна елементарно сервис-воле (на празен корт) при първия си сетбол на своето подаване, а после добави и двойна грешка. Все пак Тийм върна единия пробив с малко по-стабилна игра от основната линия и намали на 3:5.
 
Сервис-мрежа даде на германеца нов сетбол (пети) и той го реализира с прекрасен бекхенд по правата - 2:6, 4:6 за 1 час и 20 минути.

ТРЕТИ СЕТ

И двамата спечелиха без проблеми първите си подавания, но после Зверев доминираше в продължителни разигравания от основната линия чрез невероятната си защита, за да си заслужи два брейк-бола. От третата си възможност той се възползва, тъй като Тийм пак сгреши форхенд по диагонала - 1:2. Прекомерният риск на Зверев при втори сервис му донесе нови неприятности и трябваше да защитава точка за връщане на пробива, а после подсказа, че се поддава на напрежението и започна да трупа двойни грешки. От четвъртата възможност Тийм най-накрая реализира брейк и не само изравни резултата, ами и подсказа, че се стреми да обръща мача.

При 3:4 сервис-геймът на Зверев не мина без усложнения (дюс), но с непредизвикана грешка от форхенд на Тийм  се стигна до равенство. Следващото подаване на Тийм пък се оказа много проблематично за него, включващо най-дългите разигравания в мача до момента, но все пак той оцеля и поведе с 5:4, за да принуди опонента да сервира за оставане в сета. Две грешки от бекхенд на Зверев в комбинация с негова двойна грешка пък доведоха до два сетбола за Тийм, като сбъркан форхенд от германеца по доста странен начин осигури сета на съперника му - 2:6, 4:6, 6:4 за 2 часа и 10 минути.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

За разлика от предишните няколко изпълнени с нерви геймове, двамата започнаха с уверено взети подавания за 2:2. Чрез помощ от мрежата, но най-вече заради два добри минаващи форхенда, Тийм се добра до два шанса за пробив, но пък той ги пропиля с два сбъркани бекхенда от защитни позиции. С много мощни форхенди пък Зверев успя да се опази от ранни неприятности в сета и да изравни на 3:3.

С първата си двойна грешка в сета германецът даде трети шанс за пробив на опонента си, след което пък направо му подари брейка с форхенд в мрежата - 5:3. Тийм спечели подаването си на нула и изравни сетовете - 2-2 за 2 часа и 53 минути.

ПЕТИ СЕТ

Зверев напълно продължи саморазрушението си с допускане на пробив за 0:1, след което пък австриецът върна жеста и не можа да затвърди заради двойна грешка - 1:1. Това подсказваше, че и двамата не се намират в оптимална кондиция и се поддават прекалено на напрежението. Изненадващо или не, качеството на отиграванията в разиграванията се повиши в следващите минути и въпреки някои трудности, сервиращите успяваха да вземат своето.

За разлика от предишните два сета, Зверев този път имаше леко предимство да сервира пръв и съответно при 4:3 в своя полза се облагодетелства от възможност за пробив след грешен форхенд на австриеца. Намерението му да атакува мрежата при всеки удобен момент се отплати с нова грешка от Тийм и така се стигна до 5:3, плюс сервис за титлата. Вместо да затвори убедително обаче, той направи три непредизвикани грешки и подари двоен шанс за рибрейк на съперника, като с объркано воле до мрежата пробивът бе върнат.

Тийм няколко път натисна спусъка от форхенд и прекомерният риск се отплащаше в критични ситуации, като два поредни такива удара му позволиха да стигне до 5:5. Зверев редуваше хубави с неправилни отигравания и сам си стъжни положението с две груби грешки от форхенд и бекхенд за допускане на нов пробив! Тийм пък поиска помощ от физиотерапевта точно преди да сервира за исторически обрат и първа титла от "Големия шлем". Напълно в характера на мача Тийм изпитваше трудности да подчини емоциите си и допусна два шанса за пробив, втората от която беше реализирана с мощен форхенд по правата - 6:6!

Тийм накуцваше в 12-ия гейм и в тайбрека, като едвам изпълняваше сервис и се впускаше в разигравания. Зверев компенсираше пък с двойни грешки и статуквото биваше запазено. Две такива от страна на германеца доведоха до 5-4 и два сервиса за опонента му, който стигна бързо до два мачбола. Първият бе пропуснат с форхенд в мрежата пред празен корт, после отново тази страна на ракетата му го подведе - 6-6.

Два поредни лифтирани бекхенда в комбинация с минаващ форхенд осигуриха на Тийм трета шампионска точка, а грешка от задната страна на ракетата на Зверев приключи мача - обрат в пет сета и австрийски триумф след 4 часа и 5 минути игра.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация