Михаил Михайлов: Нуждаем се от подкрепа, за да осигурим събитие на топ ниво

16:00
Михаил Михайлов: Нуждаем се от подкрепа, за да осигурим събитие на топ ниво

Нуждаем се от подкрепа, за да осигурим събитие на топ ниво. Това заяви президентът на Балкан Ботевград Михаил Михайлов на днешната пресконференция в Пресклуб „България“ преди квалификационния турнир за влизане в групите на Шампионска лига. На събитието присъстваха още Станимир Маринов, играч на тима, и старши треньорът Йовица Арсич.

Балкан Ботевград и българският баскетбол ще бъдат домакини на едно изключително престижно събитие следващата седмица. Изключително сериозен турнир и привилегия да го организираме в Ботевград, с работата си преди сме доказали, че сме отлични домакини. Смятам, че имаме капацитета да се справим с това събитие и се надявам да гостуваме отново тук, но вече с квота за Шампионската лига“, започна президентът на българския шампион.

„Дали сме заявка и ще се опитаме да оползотворим предоставената възможност. Състоянието на отбора не е идеално, имахме трудности с комплектоването на състава – най-големият ни проблем по време на подготовката беше, че нямахме достатъчно контроли, но в последно време изиграхме няколко проверки в Сърбия – отборът на Минск е много сериозен, с голям бюджет и опит, ще се опитаме да направим всичко възможно да ги преодолеем, в един мач всичко е възможно. Момчетата се раздават в тренировките, очаквам да са добре подготвени“, коментира наставникът на Балкан.

„Наистина имаше голяма пауза, за мен даже се проточи, понеже изкарах този вирус. Първоначално ми беше трудно да навляза в ритъм, но лека-полека нещата се подобриха. За отбора мога да кажа, че сме още в процес на сплотяване, тези контроли, които направихме, ни помогнаха. Всеки един следващ мач ни помага да се обиграем и да търсим стила, който треньорът иска. Тазгодишният формат на Шампионска лига е доста благоприятен за нас, тъй като го направиха във формат на турнир. Един мач решава всичко и мисля, че нашият отбор, и заради домакинството си, е аутсайдер и като такъв ще търси изненадата. Няма какво да се залъгваме, другите отбори са с много по-висок опит и бюджет от нас, главно ще се надяваме на това, че сме домакини – Балкан никога не се предава, надявам се да покажем същото лице и сега“, каза Маринов.

„Надпреварата започва на 22 септември и завършва на 25 септември. Един турнир, в две групи са разделени отборите, осем участника. Участниците са Балкан, Цмоки Минск (Беларус),Нептунас Куепеда (Литва), Лондон Лайънс, Ивукеа (Босна и Херцеговина), Клуж Напока (Румъния), Фрибург Олимпик (Швейцария) и Спортинг (Португалия). В групата на Балкан са Цмоки Минск, Лондон Лайънс и Нептунас. Форматът е „Финална четворка“, като на полуфинал съперник на Балкан е Цмоки Минск, а при победа играе финал. Един от групата на Балкан и един от другата група се класират за груповата фаза на Шампионска лига. Срещите ще се излъчват по БНТ3. Балкан играе с Цмоки Минск от 20:30 часа във вторник. В четвъртък е финала в групата на Балкан от 20:00 часа“, обяви пресаташето на ботевградчани Владислава Николова.

Михайлов сподели, че има здравен протокол, който ще се спазва стриктно при случаи на заразени с коронавирус. „Навсякъде до определена цел се постига с определена работа. Това, което сме правили преди, и сме дали такава заявка, наклони везните в наша полза. България се води като едно място, където заразените от коронавирус са по-малко от останалите участници. Решиха от Шампионска лига, че ще е на турнири. Предоставихме отлични условия и в протеклите разговори, хората взеха решение домакин да е Ботевград, другият ще бъде в Кипър. Имаме здравен протокол, който е обсъден с шефовете на Шампионска лига – там ясно са описани процедурите и начините, по които трябва да реагираме“.

Според Арсич фаворит в нашата група е Цмоки, докато в другата очакванията на специалиста са за класиране на Ивукеа. „Сигурни отбори няма. В наша група според опита фаворит е Минск – тяхното първенство е започнало, 80% от отбора е същият като от миналата година, така че те са най-обиграни. В другата група Ивукеа е с най-голяма индивидуална класа и смятам, че няма да има проблеми с класирането в Шампионска лига. Ние правихме това, което можехме да правим по време на пандемията – играчите тренираха индивидуално, ние като щаб работихме върху селекцията. Дългото прекъсване беше за всички, не смятам, че е оправдание. Нашият проблем е, че Станимир не е на 100%, имаме и други здравословни проблеми. Тази пандемия не е последното нещо, което срещаме, няма гаранция, че няма да се повтори и занапред, трябва да живеем и функционираме с нея, да вършим своята работа и вярвам, че това ще даде в края резултат“.

Маринов призна, че все още е трудно както на него, така и на съотборниците му, да навлязат в нормалния ритъм след прекъсването. „Извънредната ситуация забави нашите баскетболни инстинкти. При завръщането в залата виждам и сред моите съотборници, че им е трудно да навлязат в ритъм. Това ще отмине, но за момента наистина не е леко. И сред другите тимове се забелязват същите проблеми. Ако нямахме желание, нямаше да се появим в залата“.

„По принцип трябваше да има и четвърти отбор, но за съжаление отборите от чужбина отказаха в последния момент, турнирът ще се проведе с три отбора – Балкан, Рилски спортист и Берое, очакваме да ни бъдат изключително полезни тези две контроли с тимове от топ 4. Това ще бъде генерална репетиция за квалификациите за Шампионска лига. Само да се върна и на темата за коронавируса – той има и изключително негативно влияние върху спорта, като цяло, много от спонсорите са притеснени и уклончиво отговарят на партньорствата“.

„Сега е моментът бизнесът да подаде ръка на спорта, дори и минимално. Балкан ще представлява българския баскетбол на едно много високо ниво и ние продължаваме да търсим партньори. Надявам се до турнира доста фирми да ни подадат ръка, защото това събитие не е безплатно. Потърсихме помощ от държавата в лицето на Министерството на спорта, но те не могат да откликнат в момента. Надявам се до края на тази седмица да сключим тези рекламни договори, от които имаме нужда, за да може събитието да бъде на топ ниво“, завърши Михайлов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация