Дебютантът Тадей Погачар спечели "Тур дьо Франс"

21:30
Дебютантът Тадей Погачар спечели "Тур дьо Франс"

Словенецът Тадей Погачар от отбора на "Обединените арабски емирства" спечели "Тур дьо Франс" още в дебютното си участие в Обиколката на Франция. 21-годишният Погачар осъществи неочаквана, но изключително категорична доминация в състезанието, като освен "жълтото трико" на победител, спечели и призовете за "Най-добър катерач" и "Най-добър млад състезател". Той стана вторият най-млад победител в 107-годишната история на състезанието, а освен това записа и впечатляващите три етапни победи. До момента най-големият успех на Погачар беше третото място в Обиколката на Испания, завоювано през 2019 година.

Погачар осигури победата си в Тура във вчерашния 20-и етап по часовник индивидуално, а в днешния параден 21-и - 122 километра от Манте-ла-Жоли до Париж, само подпечата този успех. Самият етап бе спечелен от ирландеца Сам Бенет от тима на "Декьонинк Куик Степ", който пристигна начело на колоната с време от 2 часа, 53 минути и 22 секунди. Втори остана датчанинът Мадс Педерсен, а трети завърши словашката легенда Петър Саган.

Бенет бе и единственият състезател, който успя да измъкне шампионско трико от ръцете на Погачар, триуфирайки със зеленото за най-добър спринтьор. Ирландецът събра 380 точки, с 96 повече от втория в класацията Саган.

В генералното класиране на Обиколката Погачар взе победата с общо време от 87 часа, 20 минути и 5 секунди. На второ място на 59 секунди завършва друг словенец - Примож Роглич от "Йъмбо-Висма", който бе начело на колоната през почти всички три седмици на Обиколката. На трето място завършва австралиецът Ричи Порт от "Трек", който финишира на 3:30 минути зад победителя Погачар. Челната шестица допълват испанците Микел Ланда Меана и Енрик Мас, които са четвърти и пети, както и колумбиецът Мигел Анхел Лопес.

В крайното класиране при отборите победител е тимът на "Мовистар", следван от "Йъмбо-Висма" и "Бахрейн-МакЛарън". Отборът на "Обединените арабски емирства", от който е победителят Погачар, остана едва на девето място от 22-а участващи състава.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация