Олимпиадата в Токио ще се проведе и без ваксина

15:31
Олимпиадата в Токио ще се проведе и без ваксина

Олимпийският шеф Томас Бах, заяви, че Игрите в Токио могат да се проведат следващата година дори без ваксина срещу коронавируса, давайки за пример успеха на Тур дьо Франс.

Вдъхвайки оптимизъм на среща с организаторите на Токио 2020, той обеща да направи отложеното събитие триумф независимо от несигурността, предизвикана от пандемията. „Можем да видим, че спортът се завръща бавно, но сигурно, и, че няколко големи събития вече бяха успешно организирани наскоро, включително мачовете в различните японски първенства. Също така, други сложни за организация събития като Тур дьо Франс и други, което показа на нас и на света, че можем да организираме безопасни спортни събития дори без ваксина“, каза той чрез видеовръзка.

Но ваксина и прогрес в бързото тестване „би било от голяма полза“ за провеждането на събитието, добави президентът на Международния олимпийски комитет (МОК). Игрите през 2020 бяха отложени по-рано тази година заради пандемията от коронавирус. Те ще отворят на церемония на 23 юли, 2021, и организаторите настояват, че ще се състоят под някаква форма – и ще бъдат безопасни за всички участници. Фармацевтичните компании са в надпревара с времето да произведат ефективна ваксина срещу вируса, който до момента отне живота на над 970 000 души по света и зарази почти 32 млн. Няколко водещи кандидати за ваксини са в последен етап на тестване.

Бах заяви, че е невъзможно да направи логистичен план за всеки сценарий, и каза, че организаторите няма да бъдат подлагани на натиск във взимането на необмислени изявления относно това как ще протече Олимпиадата. „Трябва да работим усилено и разумно, а впоследствие и в подходящия момент да вземем правилните решения. Сигурен съм, че тези олимпийски игри ще се проведат – това ще бъде историческо в различни аспекти, ще бъде успешно и ще го постигнем заедно“, завърши президентът на МОК.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация