Световната атлетика отваря вратата за „иновативен“ формат на Игрите в Токио

18:43
Световната атлетика отваря вратата за „иновативен“ формат на Игрите в Токио

Световната атлетика постави основата за промени във форматите на Световното първенство или Игрите в Токио, когато публикува своето ръководство за правила и състезания. Двете големи срещи на ИААФ до този момент в това да приемат „иновативен“ формат – като въвеждането на решителен финален тест в дългия скок.

„Световното първенство и Олимпийските игри вече не са извън турнирите, където състезания могат да се проведат в алтернативен формат“, споделиха от Световната атлетика. В търсене на по-голяма и млада аудитория, ИААФ редовно се опитва да иновира в своите формати на надпревари, модифицирайки турнири или въвеждайки елиминационни състезания. Форматите бяха посрещнати с критики от някои спортисти.

През август, американският състезател в тройния скок Крисчън Тейлър възнегодува на Диамантената лига в Стокхолм, където имаше модифицирано състезание в дългия скок – най-добрите трима скачачи след първите пет опита се класират за финалния скок, който реши победителя в спирката.

„Надявам се идеята да спре след този сезон. Бих искал да знам как по-точно това е по-добро от традиционния формат?“, сподели тогава двукратният олимпийски и четирикратен световен шампион в Туитър. След като не успя да се пребори с коронавирус, Олимпиадата в Токио сега ще стартира на 23 юли, 2021, като Световното в Юджийн, Орегон бе изместено с година за 2022. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация