Маями отказа да се предаде в битката за титлата (видео)

11:41
Маями отказа да се предаде в битката за титлата (видео)

Маями Хийт все още е в играта за трофея от Националната Баскетболна Асоциация. Играчите на старши треньора Ерик Сполстра се бориха до последния възможен миг срещу фаворита Лос Анджелис Лейкърс и напълно заслужено излязоха като победители от мач №5 с крайното 108:111 (24:25, 32:35, 26:28, 26:23). По този начин "горещите" намалиха изоставането си във финалната серия до 2-3 победи преди шестия мач, който е в понеделник сутрин от 2:30 часа българско време.

Лидерът на Маями Джими Бътлър отново бе с основна заслуга за втората победа на тима си в серията. Както и в мач №3, така и сега, звездата на "горещите" завърши двубоя с чудовищен "трипъл-дабъл" от 35 точки, 12 борби, 11 асистенции и 5 отнети топки при 11/19 стрелба от полето и 12/12 от наказателната линия, като отбеляза 8 от последните 10 точки на тима си в срещата. Дънкан Робинсън също заслужава голяма доза похвали заради 26-те си точки. Стрелецът на Хийт бе точен цели седем пъти от далечно разстояние от общо 13 опита.

От другата страна 35-годишната суперзвезда на Лейкърс ЛеБрон Джеймс изигра поредния си блестящ мач на Финалите на НБА. "Краля" поведе отора си с 40 точки, 13 борби и 7 асистенции при 15/21 успешни изстрели от полето и феноменалните 6/9 от тройката, но тимът му не успя да се справи с опазването на Джими Бътлър. В последните секунди на мача пък "езерняците" имаха чудесната възможност да спечелят срещата и да завоюват титла №17 в историята си, но Дани Грийн пропусна тройка от отворена позиция, а Маркийф Морис направи глупава грешка в нападение, след като овладя борбата в офанзивен план. Звездата на тима Антъни Дейвис пък получи травма в петата, но завърши мача. След двубоя старши треньорът Франк Вогъл сподели, че Ей Ди изпитва проблеми с придвижването си и състоянието му ще стане по-ясно през утрешния ден.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ

В първите няколко минути от мача двата отбора не бъркаха при стрелбите си, отбелязвайки 8 от 11-те си изстрела. Маями пръв опита да се отскубне в резултата след тройка на Дънкан Робинсън за 7:11, но Колдуел-Поуп върна три точки за отбора си след кош и фаул - 10:11. Още в самото начало на мача прехвърчаха искри - Джими Бътлър и Дуайт Хауърд се сдърпаха, но двата тима все пак не бяха санкционирани с технически нарушения след кратката схватка. Четири поредни точки на Антъни Дейвис обърнаха резултата в полза на Лейкърс - 14:11 за "езерняците".

"Горещите" бяха принуждавани да взимат доста трудни стрелби в сравнение с първите минути от мача, а Дейвис продължаваше да тормози защитата им и накара Ерик Сполстра да поиска таймаут след успешна дълга стрелба за две точки - 18:13. Кратката почивка помогна на Маями да си възвърне фокуса върху случващото се на паркета и да се възползва от някои грешки на опонента, за да осъществи серия от 0:9, чрез която си върна актива - 18:22.

Малко след това звездата на Лейкърс Антъни Дейвис изплаши съотборниците и щаба си заради потенциална травма в десния глезен, като напусна паркета куцайки. Хийт останаха водачи след края на първата четвърт с минималната една точка - 24:25.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ

Хийт се възползваха от липсата на 208-сантиметровото крило на Лейкърс на паркета и направиха силен старт на втория период с шест последователни точки - 24:31. ЛеБрон Джеймс отбеляза първата си тройка в мача, но Тайлър Хиро и Кендрик Нън също бяха точни след това, за да увеличат преднината на Хийт на девет точки - 27:36. В този момент стана ясно, че травмата на Дейвис е в петата, но тя няма да му попречи да се завърне на паркета в по-късен етап от мача. Джими Бътлър вдигна още повече аванса на Маями, който достигна двуцифрените размери след кош и фаул на звездата на Хийт - 30:41.

ЛеБрон обаче продължаваше да бъде почти безупречен в стрелбата си и успя да върне "езерняците" на шест точки дефицит след две поредни успешни тройки - 36:42. Бътлър побърза да отговори на "Краля" и отбеляза следващите пет точки в мача, връщайки разликата в резултата на 10 точки - 36:46. Джеймс и компания се развихриха след таймаута и намалиха изоставането си до само три точки след кош на Ражон Рондо - 51:54. Отново опитният плеймейкър беше точен от наказателната линия за една точка разлика, но Тайлър Хиро отговори със страхотна тройка.

Антъни Дейвис също се разписа от далечно разстояние при следващата атака на "езерняците", а Джими Бътлър затвори високорезултната четвърт с нова успешна стрелба от зоната за три точки - 56:60 в полза на Маями на голямата почивка. ЛеБрон Джеймс приключи първото полувреме с 21 точки при 9/11 стрелба от полето, докато Бътлър бе с 22 точки, 6 борби и 6 асистенции при 7/10.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ

Пропуските бяха изключителна рядкост в началото на третата част. Играчите на двата тима поразяваха целта от далечно разстояние без особени проблеми, а авансът на Маями вече беше мираж след тройка на Колдуел-Поуп за 70:70. Това не остана така много дълго време, тъй като изключителният Джими Бътлър помогна на отбора си отново да се доближи до двуцифрената преднина след серия от 0:8 - 70:78.

Кузма, Дейвис и Джеймс комбинираха усилията си и отново залепиха Лейкърс на една точка от Маями - 77:78. Джей Краудър се погрижи да върне спокойствието у редиците на отбора си след успешна тройка с фаул - 77:82. Последният кош в четвъртината бе дело на Бам Адебайо, който получи страхотно подаване от Бътлър и поднесе за крайното 82:88 в полза на Маями след три части игра.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ

Последната четвърт започна повече от добре за "горещите", които вкараха първите пет точки в нея за 82:93. ЛеБрон Джеймс обаче спря устрема на символичните гости със своята шеста тройка в срещата - 85:93. Дани Грийн и Антъни Дейвис увеличиха серията на Лейкърс до 8:0, но Кендрик Нън реализира тройка със самочувствие - 90:96 за Хийт. ЛеБрон и Дейвис вкараха следващите четири пункта за "езерняците", а героят от четвъртия мач Кентейвиъс Колдуел-Поуп се погрижи да върне актива в ръцете на Лейкърс за първи път от дебютния период в мача - 97:96 след тройката на стрелеца.

Сериозна грешка на Джими Бътлър, дошла след миг невнимание, позволи на Колдуел-Поуп да се изстреля на бърза атака и да забие за 99:96. Бам Адебайо намали разликата в резултата на само една точка - 99:98. След грешка в нападение на Алекс Карузо перфектният в днешния мач Дънкан Робинсън наниза седмата си тройка в двубоя за 99:101. ЛеБрон Джеймс изравни резултата от наказателната линия, а стрелбата на Джими Бътлър не намери мрежичката в следващото нападение на Хийт. Колдуел-Поуп също пропусна тройка, но Бътлър наказа "езерняците" с идеална стрелба за две точки - 101:103. "Краля" вкара през двама и бе фаулиран, като добави и наказателния си към актива за 104:103.

Отново Бътлър отбеляза две точки за 104:105, но Джеймс реализира своята 40-а точка в следващата атака на Лейкърс - 106:105 и 58 секунди на часовника. Колдуел-Поуп пропусна тройка, но Антъни Дейвис се извиси над всички в подкошието и грабна борбата в нападение, за да вкара лесни две точки необезпокояван - 108:107. Бътлър извлече максимума от получения заслон от Краудър и успя да си изкара нарушение от Антъни Дейвис, което го прати на линията. Крилото на Хийт съумя да запази самообладание и върна една точка преднина в полза на отбора си - 108:109.

В последната атака на Лейкърс ЛеБрон проби и остави на отворена позиция Дани Грийн, който обаче пропусна напълно сам, но това не беше всичко. Маркийф Морис овладя борба в нападение, но направи безумна грешка и подари притежанието на Маями. Тайлър Хиро вкара и двата си наказателни удара за 108:111, а на часовника оставаха само 1.6 секунди. Последният изстрел бе дело на ЛеБрон Джеймс, но топката остана далеч от пределите на коша и така Маями Хийт се пребори за победата - 108:111.

Джими Бътлър бе най-полезен с 35/12/11/5, Дънкан Робинсън добави 26 точки и 5 борби, Кендрик Нън се включи много силно от пейката с 14 точки, Бам Адебайо вкара 13 пункта, Тайлър Хиро отбеляза 12, а с 11 точки се разписа Джей Краудър.

За Лейкърс ЛеБрон Джеймс записа 40/13/7, Антъни Дейвис добави 28 точки, 12 борби, 3 отнети топки и 3 чадъра, а Кентейвиъс Колдуел-Поуп помогна с 16 точки.

ЛОС АНДЖЕЛИС ЛЕЙКЪРС 108:111 (24:25, 32:35, 26:28, 26:23) МАЯМИ ХИЙТ

ЛОС АНДЖЕЛИС ЛЕЙКЪРС: ЛеБрон Джеймс 40, Кентейвиъс Колдуел-Поуп 16, Дани Грийн 8 Антъни Дейвис, 28, Дуайт Хауърд 2 (Кайл Кузма 7, Ражон Рондо 4, Алекс Карузо 3, Маркийф Морис)
СТАРШИ ТРЕНЬОР: Франк Вогъл

МАЯМИ ХИЙТ: Тайлър Хиро 12, Дънкан Робинсън 26, Джими Бътлър 35, Джей Краудър 11, Бам Адебайо 13 (Кендрик Нън 14, Андре Игудала)
СТАРШИ ТРЕНЬОР: Ерик Сполстра

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация