Днес “Ролан Гарос” ще има своята нова шампионка

12:41
Днес “Ролан Гарос” ще има своята нова шампионка

Днес ще стане ясно името на новата шампионка на “Ролан Гарос”. Финалът започва в 16,00 часа българско време, а до него достигнаха 19-годишната непоставена полякиня Ига Швьонтек и 21-годишната американка от руски произход София Кенин, която е под №4 в схемата. Миналогодишната шампионка и лидерка в световната ранглиста Ашли Барти (Австралия) не пристигна в Париж, за да защитава титлата си, след като в един момент реши да не играе до края на годината в условията на пандемия от коронавирус.

За Швьонтек това ще е първо участие на финал в турнир от “Големия шлем”. Полякинята се представя сензационно на тазгодишния “Ролан Гарос”, като достигна до финала без загубен сет в шестте мача, които изигра дотук. Още в първия кръг тя прегази с 6:1, 6:2 миналогодишната финалистка Маркета Вондроушова (Чехия), а със същия резултат шокира на 1/8-финалите и шампионката от 2018 Симона Халеп (Румъния). В нито един от шестте мача на полякинята нейната противничка не успява да вземе повече от 4 гейма в сет и повече от 5 гейма в целия двубой.

Тя стана първата полякиня, която достига до финала на Откритото първенство на Франция. Интересно за отбелязване, е че Швьонтек стана и полуфиналистка на двойки заедно с Никол Меличар (САЩ). В петък двете загубиха с 6:7 (5), 6:1, 4:6 от поставените под номер 14 Алекса Гуарачи (Чили) и Дезире Кравчик (САЩ) спора за място на финала.

Кенин пък ще атакува днес втора титла от “Големия шлем”. В началото на годината тя спечели първия в кариерата си финал в турнирите от “Големия шлем”, триумфирайки на Аустрелън Оупън. Така в два от трите турнира от “Големия шлем”, които се проведоха през 2020 година (“Уимбълдън” бе отменен заради пандемията от коронавирус - б.р.), родената в Москва Кенин достига до мача за трофея.

Наричаната на галено Соня американка вече си осигури скок с 2 позиции до четвъртото място в ранглистата на WTA с класирането си на финала, а ако грабне титлата, тя ще бъде трета в света от понеделник, като ще измести шампионката на Ю Ес Оупън Наоми Осака (Япония). Швьонтек пък си гарантира изкачване с 30 позиции до 24-ото място, но ако стане шампионка днес, ще бъде 17-а в света.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация