Ига Швьонтек е новата шампионка на "Ролан Гарос" (видео)

15:16
Ига Швьонтек е новата шампионка на "Ролан Гарос" (видео)

19-годишната полска сензация Ига Швьонтек надигра с 6:4, 6:1 поставената под №4 София Кенин на финала на "Ролан Гарос". Това бе първи официален двубой между двете млади тенисистки. За Швьонтек това беше първо участие на финал в турнир от “Големия шлем” и първа титла в кариерата й. Кенин пък не успя днес да грабне втора титла от “Големия шлем”. В началото на годината тя спечели първия в кариерата си финал в турнирите от “Големия шлем”, триумфирайки на Australian Open. Днес обаче 21-годишната американка от руски произход трябваше да преклони глава пред полската си съперничка, която не загуби нито един сет в целия турнир, а освен това не даде на нито една своя противничка повече от 4 гейма в отделен сет.

Първи сет

Швьонтек започна ударно финала. Полякинята спечели на нула откриващото си подаване, а веднага след това се сдоби с точка за пробив при 30:40 в първия сервис-гейм на американката. Последва титанично разиграване, при което Кенин бе притисната от съперничката си и изкара топката в аут. Швьонтек затвърди с лекота пробива и поведе с 3:0 в резултата.

Постепенно Кенин започна да намира верния ритъм, а при Швьонтек се появиха първи колебания в мача и след двойна грешка на полякинята при 15:40 в петия гейм, Кенин върна брейка - 2:3. Кенин изравни бързо резултата за 3:3, а след това двете изиграха много оспорван гейм, в който зрителите на "Филип Шатрие" видяха някои впечатляващи къси топки. В крайна сметка Швьонтек удържа подаването си без да даде точка за пробив на противничката си и прекъсна серията на американката от три поредни гейма.

Битката в осмия гейм беше още по-епична, като Швьонтек даде всичко от себе си, за да стигне до пробив и усилията й се увенчаха с успех - 5:3. Полската тийнейджърка сервираше за сета и имаше сетбол за 5:4, но Кенин се добра до брейкпойнт и с блестящ ретур реализира брейк за 4:5. Сервирайки за 5:5, американката не издържа и след поредния пробив в двубоя Швьонтек затвори частта с 6:4, печелейки 13-и пореден сет на “Ролан Гарос”.

Втори сет

Вторият сет започна обнадеждаващо за Кенин, която успя да си извоюва точка за пробив при 30:40 и с великолепен бекхенд по правата я реализира. Швьонтек обаче отговори с рибрейк, като с изумителен печеливш удар от бекхенд при 30:40 не остави шансове на съперничката си - 1:1. При 2:1 за Швьонтек Кенин взе медицински таймаут и се прибра за няколко минути в съблекалнята, придружена от физиотерапевт.

След подновяването на играта безпогрешната игра на Швьонтек доведе до пробив за 3:1. Полякинята летеше по корта, а американката изглеждаше неуверена и не след дълго авансът на тийнейджърката стана смазващ - 4:1. Съпротивителните сили на Кенин изглежда приключиха и след пробив на нула Швьонтек получи възможност да сервира за трофея при 5:1. При 40:30 дойде шампионската точка за Швьонтек и с безпощаден удар от форхенд полякинята я реализира, постигайки най-големия успех в кариерата си дотук.

С днешния си триумф Швьонтек записа името си в историята на тениса. Тя стана първата тенисистка от Полша с титла от “Големия шлем”. Освен това тя е и втората непоставена тенисистка, която вдига трофея в Париж, след като първа това направи латвийката Альона Остапенко през 2017 година. В добавка към това Швьонтек е и първата тенисистка от 13 години, която печели турнира в Париж без да загуби сет. През 2007 година това постига белгийската легенда Жюстин Енен.

Швьонтек ще си тръгне от Париж с 1 600 000 евро от наградния фонд, а финалистката Кенин ще трябва да се примири с 800 000 евро. Полякинята прави голям скок в ранглистата на WTA. Тя започна турнира като №54 в света, но след края му ще бъде №17. Кенин пък се придвижва с две позиции нагоре и от понеделник ще бъде четвърта в ранглистата на WTA.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация