Надал не позволи на Джокович дори да помечтае за Купата на мускетарите (видео)

18:51
Надал не позволи на Джокович дори да помечтае за Купата на мускетарите (видео)

Мечтаният финал на "Ролан Гарос" 2020 не предложи очакваните емоции и оспорвани разигравания, защото Рафа Надал показа нагледно защо е неоспоримия крал на клея. За четвърти път в кариерата си Матадора спечели "купата на мускетарите" в Париж без загубен сет, след като разпердушини Новак Джокович с 6:0, 6:2, 7:5 за 2 часа и 43 минути.

Това е титла номер 20 в кариерата на Надал от "Големия шлем" и безпрецедентна 13-а от "Ролан Гарос", като той се изравни по този показател с Роджър Федерер, докато Джокович остава със 17 на сметката си. Резултатът е леко подвеждащ, защото битката беше доста по-равностойна, отколкото "геврекът" в първия сет предполага, но само за няколко минути в третия сет Ноле накара феновете да повярват, че може да се опъне на Краля на клея. Това в крайна сметка не се случи и категоричният успех на Матадора слага край на невероятната серия на Джокера през 2020 година, който досега беше непобеден (не броим дисквалификацията в US Open).

Това е неговата победа номер 100 на "Ролан Гарос" със само две поражения, едното от които срещу Новак Джокович през 2015-а, но днес Ноле можеше само да се опази от съдбата на Роджър Федерер, който във финала през 2008-ма взе едва четири гейма на Краля на клея.

ПЪРВИ СЕТ
 
В първия си сервис-гейм Джокович пусна четири къси топки и спечели две точки чрез тях, за да затвърди впечатленията за несравнимо по-сериозното им значение в играта му тази година. Само че третата от тях отиде в мрежата, а след четвъртата Надал направи впечатляващ лоб и завърши с форхенд, за да стигне до точка за пробив. Неуспешен смач на Джокович доведе до дълбок форхенд на Рафа и финалът започна с брейк!

Надал веднага демонстрира, че не се притеснява да разменя бекхенди с най-големия майстор на този удар и печелеше предимство в разиграванията чрез тях, както и с добрия си сервис (независимо първи или втори), като поведе с 40-15 (въпреки един бекхенд-уинър по диагонала на сърбина). Изненадващо обаче Матадора не можа да завърши елементарен смач на мрежата и се стигна до равенство, но сгрешена къса топка и грешка от бекхенд на Ноле затвърдиха пробива - 2:0.

Изключителните бекхенди с къс диагонал на Надал го изведоха до двоен шанс за пробив, но той подцени ситуацията край мрежата при поредната къса топка на Джокович и не се възползва от първия.
 
Грешка от бекхенд на Новак обаче направи резултата 3:0 за Матадора след 20 минути игра.

Надал демонстрираше не само агресия при контраатака, но и чудесна защита, която му осигуряваше моментно спокойствие, че може да разчита на грешка от ракетата на Джокович. Две поредни изключителни отигравания на сърбина (магическа къса плюс бекхенд-уинър по правата) доведоха до точка за връщане на пробива. Матадора обаче заслужи аплодисменти с поредното си прекрасно придвижване за чудовищен форхенд-униър, но после се провали на мрежата след добре проведена атака. Вторият брейк-бол бе отразен с предизвикана грешка на Джокович, който не издържа на дълбоките и въртеливи бекхенди на опонента. Изумително разиграване с безумни ъгли приключи с грешка на Надал при изпълнение на най-лесния удар- форхенд по опразнената права, но и това бе компенсирано с безкомпромисен бекхенд по диагонала. В крайна сметка след над 10-минутния гейм Надал поведе с 4:0.

Джокович поведе с 40-0 и изглеждаше сякаш ще вземе най-накрая първия си гейм, само че неусетно се стигна до шанс за пробив, след като Надал отказваше да приеме законите на геометрията при някои изпълнения от дъното на корта. Страхотен форхенд на сърбина я отрази, но после неуспешна къса доведе до нова опасност от "геврек". Нова комбинация къса плюс лоб запази шансовете на Ноле, само че Надал два пъти вдигна топката високо над мрежата и последва грешка от другата страна. Бекхенд-уинър по диагонала на Матадора го изведоха до 5:0 след 41 минути.

Два бекхенда в аут на Джокера позволиха на Краля на клея да получи два сетбола и с ас по диагонала в полето за равенство се стигна до 6:0!

ВТОРИ СЕТ

Джокович успя да се пребори от 15-40 на свое подаване, за да спечели най-после след 55 минути игра в резултата - 0:1. Ноле после стигна до 15-30, но нищо повече - 1:1. С невероятно целене на линиите сърбинът спаси точката за пробив в следващия си сервис-гейм, но после форхенд в мрежата от негова страна доведе до нова. Тя също бе неутрализирана, но великолепен остър слайс от бекхенд при поредната къса осигури на Надал нов брейк-бол. Форхенд в мрежата на Джокович направи пробива факт - 2:1 след 20 минути игра.

Непредизвикана грешка от предната страна на ракетата на Ноле помогна на опонента му да затвърди брейка си и да се доближи още до спечелването на сета. Двойна грешка при 30-30 на Джокера го засипа с нови неприятности, но той се опази от тях с ас номер 1 по диагонала в полето за равенство. Следващата точка отново бе олицетворение на всичко красиво в тениса и на усилията, които полага Джокович, за да се задържи в мача, но Надал беше просто изумителен - 4:1.

Стряскащите отигравания на Матадора продължиха и с два поредни форхенд-уинъра по правата той спечели сервис-гейма си на нула за 5:1. Все пак, Джокера съумя да отбележи още един гейм в сметката си, за да позакърпи накърненото си самочувствие - 5:2.

Поредният форхенд-уинър по правата на Надал му осигури три сетбола, като точно тогава той направи първата си двойна грешка. Джокович го "застреля" с форхенди и се доближи до 40-30, а после Матадора получи предупреждение за бавене на времето преди сервис, но все пак затвори сета с невърнат втори сервис по диагонала в полето за предимство - 6:0, 6:2 за общо 1 час и 37 минути.

Към този момент Надал имаше 21 уинъра с 6 непредизвикани грешки, а Джокович - 25-30.

ТРЕТИ СЕТ

Една от редките непредизвикани грешки на Надал плюс един от редките невърнати сервиси на Ноле позволиха на сърбина да дръпне с 40-15 и два поредни смача го изведоха напред за първи път в мача - 0:1. Матадора лесно изравни, след като три негови начални удара не бяха върнати - 1:1.

Два опита за агресивно и леко екстравагантно отиграване на Надал не се получиха, след кето той търсеше уинъри от неподходящи позиции, което не се случваше досега в мача и му носеше сериозен успех. Той все пак стигна до точка за пробив, защото Джокович направи същото - опита завършващ удар от невъзможна позиция, но бекхенд в аут на испанеца го неутрализира. Сервис-мрежа за първи път от Ноле пък му осигури рядко срещан гейм-бол и той се пребори за материализирането му - 1:2.

Надал стигна до 2:2 с възхитително изпълнение на бекхенд-уинър по диагонала, без да се отдръпва назад, изиграно като деми-воле с приклякане. Сгрешена къса на Джокович, форхенд-уинър на Надал и грешка от предната страна на ракетата на сърбина създадоха критична ситуация - 0-40. Пробивът на нула бе осъществен след нова грешка на Ноле и той сякаш вече се беше предал - 3:2.

Непредизвикана грешка от форхенд на Надал (в допълнение с две предизвикани такива от бекхенд) обаче даде на Джокович шанс за рибрейк. Джокера опита къса топка, но отново отговорът беше великолепен и Матадора се опази от пробив. Сърбинът изригна за първи път в срещата след бекхенд-уинър по правата и заслужи връщане на брейка, с което изравни резултата - 3:3.

Ноле продължи възхода си от последните минути и с няколко излизания на мрежата спечели безпроблемно сервис-гейма си, за да поведе отново с 3:4. Въпреки няколко забележителни целения на линията от страна и на двамата, не се стигна до нищо изненадващо и независимо от изумителната си защита Джокович загуби - 4:4 без шанс за пробив.

Ноле имаше проблеми да спечели следващото си подаване, но го направи с поемане на рискове и излизания към мрежата - 4:5, с което интригата във финала се опази жива. Надал не вкарваше първи сервис, но въпреки това сравнително безметежно спечели подаването си за 5:5, а Джокович пак демонстрира нерви.

След великолепен смач от основната линия Джокера направи непредизвикана грешка от бекхенд, а после с двойна грешка подари гейма на опонента си, който вече можеше да сервира за спечелването на мача - 6:5. Краля на клея затвърди на нула и отново пренаписа историята на спорта.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация