Автографът на Лоран от Иво Иванов (част II)

21:23
Автографът на Лоран от Иво Иванов (част II)

Допуснаха ли грешка Франсоа и Гилен, когато изтеглиха децата си от училище, за да пътуват из Атлантическия океан цели две години? Не знам. Вие какво мислите? Днес децата им са комплексни, независими, образовани и обичани личности. Малката Марилу, която проходи на палубата, в момента е в канадския олимпийски отбор по академично гребане. Другата им дъщеря – Делфин, също е националка – по ски бягане. А Лоран? За него вече знаете всичко. Не казвам, че всяко дете трябва да напусне училище и да се скита сред океаните с години. Но има неща, които системата не може да създаде без участието на семейството. И ако сте родител, не забравяйте да поощрявате Пипилота Виктуалия Транспaранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Тя е там, в детето ви – непокорна, изобретателна, палава, силна и щастлива. И ако се грижите за нея, дори един ден хлапето ви да стане 2 метра и 146 килограма, тя никога няма да порасне и да му позволи да изостави мечтите си. 

2020-а бе неочаквана, тежка и странна година. Може би най-странната до този момент, поне в моя живот. Много от разбиранията, ценностите и приоритетите ни бяха променени и пренаредени. 

Честно казано, все още се опитваме да разберем точно какво се случи. Коронавирусът – едно късче рибонуклеинова киселина, успя да срине световната икономика, да изпразни магазините и да парализира обществения живот. Адекватна ли бе реакцията ни? Бяха ли действията ни пропорционални на ситуацията? Все още не сме научили всичко. Отговорите тепърва ще пристигат. Тази история все още продължава. Но това, което научихме със сигурност, е свързано с хората. Парадоксално, слагайки маски върху лицата ни, пандемията всъщност махна много маски и дръпна много завеси. Ако надникнем в историята, ще установим, че в лицето на всяка криза човечеството неизменно разпознава чертите на своето собствено лице. Видяхме и най-хубавото, и най-лошото в себе си. 

Осъзнахме колко опустошителна е липсата на контакт между хората. Изолирайки ни, КОВИД някак си ни сближи. Станахме свидетели както на прояви на добрина, хуманизъм и съпричастие, така и на паника, нетърпимост и омраза. Както по време на всяка криза, така и по време на тази много милионери по целия свят станаха милиардери, а милиардери станаха мултимилиардери. Политически институции и цели държави се възползваха от пандемията. Това се очакваше. Както се очакваше и това, че липсата на достоверна информация ще създаде празни пространства, които ще бъдат запълнени с фрапантни конспиративни теории. Като автор аз разбирам очарованието на конспиративните теории – в същността си те са пленителни истории с повествование, герои и сенчести злодеи, далеч по-интересни от баналната действителност.  

Но така ми се иска да оставим медицинския персонал извън тях. Имам приятели в болниците, които работеха дни и нощи в състояние на неописуемо напрежение и параноя; които се прибираха за няколко часа у дома с подути глезени и с лица, белязани от маските; които се грижеха за болните, без дори да се замислят за себе си; които се заразиха с вируса дълго преди да знаем какви ще са последствията от него. 

Познавам много лекари и медицински сестри – и тук, и в България. И всички те – до един, са сред най-добрите и благородни хора, с които ме е срещала съдбата. Никога няма да мога да се отблагодаря на лечителите в живота ми – тези, които бяха светлина в най-мрачните ми моменти. Които спасиха живота на майка ми, на дъщеря ми... дори моя собствен живот. Няма достатъчно пари и думи на този свят, с които да им се отплатя. Знам, има хора, които са изменили на завета на стария Хипократ. Но те не са истински лекари и аз вярвам, че са изключение, не правило.

Преди месец започна новият сезон в Националната футболна лига. Коментаторите наричат моите „Канзас Сити Чийфс“ шампиони, което е толкова хубаво и непознато усещане. Отборът ще се опита да спечели титлата и тази година. Но този път ще трябва да го направи без Лоран Дюверне-Тардиф. Той реши, че в този момент не може да си позволи да не бъде лечител. Че има по-важни неща на този свят от американския футбол. Че страната и пациентите му имат нужда от него по време на пандемията. Много от феновете тук бяха разочаровани. Не можеха да разберат как така напуска отбора в разцвета на силите си. Как е  възможно да се откаже от милиони долари и да отиде да работи в дом за възрастни сред виелиците на Квебек? 

Но Лоран, виждате ли, винаги е търсел своя собствена пътека – свой собствен смисъл. Ако имаше някой, който да не бе изненадан, това бе треньорът Анди Рийд. Оказа се, че неговата майка е била лекарка и е завършила медицина точно в университета „Макгил“. „Аз съм отгледан от лекар – заяви треньорът – и разбирам каква всеотдайност е нужна, за да бъдеш доктор. Ние сме благословени да имаме лекари в живота си. Те са дарители. Те са церители. Те искат да помогнат на хората. Лоран не желае слава. Той просто иска да лекува. Гордея се с него и го обичам.“

Започнах да разбирам защо именно нашият отбор даде шанс на канадеца...

Вождовете продължават да играят силно. Махоумс все още твори магиите си. И Гепарда все още тича като... гепард, разбира се. Но нещо определено липсва. И не само защото половин милиард долара изгубиха надеждния си охранител. Има празнина в самото сърце на отбора. Празнина с очертанията на Лоран Дюверне-Тардиф. 

2020-а все още не е изтекла. Остават й още няколко дихания и ние всички ги следим с нарастващо напрежение. След броени дни ще имаме избори, които обещават да бъдат сюрреалистичен цирк. Никога не съм вярвал, че ще видя тази страна толкова разделена и поляризирана. Напрежението е осезаемо. Дуелиращи се медии са обезобразили до неузнаваемост самата обективна действителност.  

Цялото ни ежедневие е министерство на пропагандата. Истината е лъжа – лъжата е истина, а някъде Джордж Оруел се превива от смях. Вместо да ни обедини, интернет ни вкара в ехокамери и създаде племенни общества, които радикализираха противоречията ни. В момент, в който трябва да разширим медийната си диета, ние получаваме безропотно новините си от социалните мрежи, чиито алгоритми се хранят с нашите пристрастия. В тази информационна екосистема фактите нямат значение и в годината на пандемията имунната система на истината е напълно компрометирана. Може би затова не само тук, но и по целия свят в изборите отсъства нещо много важно – избор.  

Аз нямам представа за кого гласува Лоран Дюверне-Тардиф и честно казано, не ме интересува. Това, което знам, е, че aз бих искал да гласувам за него. О, да – прави сте – хора като него отдавна са спрели да се занимават с политика. Не това имам предвид. Лоран е въплъщение на друг избор – най-важният. Не всеки може да играе в НФЛ или да стане доктор. 

Но абсолютно всеки човек може да се опита да бъде най-добрата версия на себе си. Така ми се иска някой ден всеки човек да посети гласоподавателния пункт вътре в себе си и да попълни бюлетина в полза на независимия, силен и търсещ човек. Да гласува за този, който дава повече, отколкото взема; който влага своите десет хиляди часа във всичко, с което се заеме; който предпочита да обича, вместо да мрази; който не чака помощ от никого, но е готов да се раздаде за другите; който всеки божи ден дава положителна проба... за добрина. 

Има такъв кандидат дълбоко във всеки човек и затова ми се иска да гласувате за Лоран Дюверне-Тардиф... Този, който носи вашето име. Ако той спечели изборите, ще спечели целият свят. 

Преди няколко месеца, докато Лоран давал дежурство в спешното отделение на монреалска болница, вътре нахълтали двамa полицаи. Водели със себе си престъпник в белезници. Единият от полицаите бил пострадал по време на ареста – на ръката му зеела огромна порезна рана, от която шуртяла кръв. Лоран веднага дезинфекцирал раната и започнал да я затваря с хирургически конци. Полицаят го погледнал внимателно и казал: „Чакай, чакай – ти да не си Лоран Дюверне-Тардиф?!“

„Ами да – промърморил смутено докторът, продължавайки да шие – аз съм.“

„Ехаaa, какъв късмет извадих! – възкликнал ухилен полицаят и посочил към шевовете – сега ще си нося твоя автограф до края на живота си.“

Вярвам, че скоро светът ще се отърси от пандемията. Сигурно ще има ваксина. Ще отминат и изборите. Ще преодолеем размириците и вътре, и извън себе си. Постепенно ще се върнем към здравия разум. Ще изтече и проклетата 2020-а. И когато си отиде, тази негодница без съмнение ще се опита да остави голяма, кървяща рана в сърцата ни. И не е ли някак хубаво и обнадеждаващо, че благодарение на Лоран Дюверне-Тардиф и неговия единствен по рода си автограф знаем точно как да я зашием…

Автор: Иво Иванов

ЧАСТ I

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация