Хабиб не остави шансове на Гейджи и завърши кариерата си непобеден

10:13
Хабиб не остави шансове на Гейджи и завърши кариерата си непобеден

Хабиб Нурмагомедов събмитна с триъгълник Джъстин Гейджи и постигна 29-а поредна победа в кариерата си, защитавайки за трети път титлата в лека категория на UFC, а в същото време обявявайки и края на професионалния си път. Хабиб доказа отново, че е кралят не само в дивизията, но и че е най-доминиращият шампион в организацията, след като още във втория рунд с триъгълник подчини считания за най-сериозен свой опонент. Хабиб обяви края на кариерата си в интервюто след мача.

"Татко ми даде всичко, треньорите ми дадоха всичко през тези толкова дълги години. Няма как да вляза повече в октагона без баща ми. Три дни говорих с майка ми за тази битка, но аз й обещах, че това ще е последната ми битка. Аз съм човек на думата си и направих точно това. Искам просто да бъда номер 1 pvp, мисля, че заслужавам да съм номер 1 във всички категории. Благодаря на организаторите, благодаря на Гейджи, знам, че той е стойностен човек, не знаем какво ще се случи утре. Това беше последният ми мач в UFC. Това беше мечтата на татко, какво да ви кажа повече. Дъстин и Конър ще се бият през януари, но не ме интересуват. Когато през 2012-а подписах с UFC, много хора се съмняваха с мен, защото дойдох от малко градче в Дагестан. Не мога да повярвам още, всичко дойде на моите плещи сега. Останах само с един родител и ще трябва да се грижа за семейството ми", каза Хабиб.

Първият рунд се разви почти в стойка и за двамата бойци, като Гейджи вкара някои добри десни прави, но и получи леви водещи прави от шампиона. Чак в 39-ата секунда преди края Хабиб осъществи тейкдаун, а преди това изглеждаше сякаш се чувства добре в размените в стойка.

И двамата предложиха достатъчно удари в стойка, за да се чувстват сякаш са спечелили първия рунд.

Изненадващо равностойната битка се превърна в едностранна в началото на втория рунд, когато Хабиб успя да осъществи триъгълник и да събмитне опонента си. Гейджи нямаше вариант да се измъкне и трябваше да се предаде, но след това отиде при победителя и опита да го утеши, тъй като Нурмагомедов плачеше.

Не бяхме виждали Хабиб да осъществява триъгълник, но явно и това трябваше да се случи срещу съперник от висока класа, за да бъде считан за номер 1 в света, независимо от категорията.

Изненадващо или не, Нурмагомедов обяви, че това е последната му битка, защото нямало как да се върне в откагона отново без подкрепата на покойния си баща.

Хабиб вече има 29 победи в 29 двубоя в ММА и продължава да държи най-дългата победна серия в UFC - 13 последователни успеха. Гейджи трябваше цели четири пъти да подсказва, че се предава, преди реферът на ринга да разбере какво се случва, но като цяло не можа да оправдае очакванията за невиждана досега битка.Хабиб прибави още един скалп към невероятното си реноме и може с основание да се счита за номер 1 в UFC, независимо от категорията.

Той обаче обяви края на кариерата си заради кончината на баща си и това означава, че скоро някой друг ще може да се бори за пояса в лека категория. За първи път в кариерата си пък Гейджи губи със събмишън, но пък и за първи път се изправяваше срещу Нурмагомедов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация