Григор не успя да победи Де Минор и отпадна на полуфинал в Антверп (видео)

10:57
Григор не успя да победи Де Минор и отпадна на полуфинал в Антверп (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преклони глава пред "стената" Алекс де Минор в полуфиналния сблъсък в Антверп - 6:7(4), 7:6(3), 4:6 за 2 часа и 55 минути игра.

Гришо бе подчинил този съперник на US Open 2019, но сега трябваше да приеме поражението в доста равностоен двубой, в който българинът вкара само 55% от първия си сервис и направи прекалено много грешки от лифтирания си бекхенд. Австралийският талант пък беше като стена и независимо че не блестеше с нещо определено, дочака победата чрез непримиримия си стил. 

ПЪРВИ СЕТ

Григор направи грешка от форхенд заради прекалено дълбока топка на Де Минор, но после заби форхенд-уинър по диагонала за 15-15. Невърнат сервис му даде аванс в резултата, само че българинът направи и непредизвикана грешка от предната страна на ракетата. Страхотен втори начален удар и чудесен бекхенд донесоха гейм-бол на Димитров, но последва грешка от бекхенд след контакт с мрежата. Аут от форхенд на Де Минор донесе авантаж на българина, а невърнат втори сервис по правата отново се оказа печеливш - 1:0.

Две грешки на Григор, плюс неуспешен ретур, накараха Де Минор спокойно да стигне до три гейм-бола. Австралиецът беше нацелил линиите два поредни пъти, но пък в третия случай Димитров реализира ретур-уинър от бекхенд. Последва двойна грешка на 29-ия в света, а после българинът наложи преимущество с излизане на мрежата и завършващо воле от бекхенд. Непредизвикани грешки на Гришо обаче направиха резултата 1:1.

Григор прекаляваше в стремежа си да бяга от бекхенда и правеше грешки от форхенд, когато се прегрупираше за него. Невероятен минаващ удар на Де Минор и подценено воле край мрежата означаваха, че при липсата на първи вкаран сервис се стига до пробив - 1:2.

Перфектна къса топка от форхенд на Григор прекрати успешно продължително разиграване, а после бекхед по правата осигури аванс на българина от 0-30. Непредизвикана грешка от бекхенд на Де Минор донесе три шанса за рибрейк, като още първият бе материализиран с мощен ретур от форхенд - 2:2.

Въпреки че първите сервиси с над 200 км/ч скорост не влизаха, Григро наложи превъзходство в следващия гейм, а и добави още една елегантна къса топка на сметката си - този път от бекхенд, за да спечели на нула за 3:2.

Две грешки от форхенд на австралиеца позволиха на Григор да вповеде с 15-30, а после той не можа да опонира на бекхендите на българина и отново намери мрежата - две точки за пробив. Къс ретур и пресилен бекхенд на Димитров обаче спасиха Де Минор в тези случаи, но той пък отново сбърка бекхенд и поднесе трети шанс за брейк. Великолепен минаващ бекхенд на бившия номер 3 в света осигури предимството - 4:2.

Две грешни решения на съдиите (при липсата на хоук-ай) в ущърб на Григор доведоха до моментално връщане на пробива за 4:3, като той прие отсъжданията доста по-спокойно от Карен Хачанов вчера, който изрита мрежата и удари с ракетата си столчето на същия съдия, който и днес реферираше на мача.

Австралиецът спечели с малко късмет (помощ от мрежата), но без усложнения своя сервис-гейм за 4:4. Де Минор вкара красив минаващ форхенд по диагонала, но освен това той не можа да опонира на съперника си, въпреки ниския вкаран процент на първи сервис (45) и излизанията към мрежата. Григор направи хубави минаващи удари и дръпна ключово с 5:4.

Де Минор беше поставен под напрежение при 30-30, след което отново мрежата му помогна да излезе победител в разиграване, тъй като Григор не осъществи сложен лоб. Хубав форхенд-уинър по обратната права позволи на австралиеца да изравни 5:5.

Най-накрая Григор проведе доминантен сервис-гейм без дълги разигравания и поведе заслужено с 6:5. Прекрасни два бекхенда на Димитров му спечелиха предимство в следващия миг за 0-15, когато осъществи и любимия си минаващ удар. Де Минор обаче демонстрираше невероятна бързина и изключителна защита, връщайки всичко с много добра точност. Две непредизвикани грешки от бекхенд на българина вкараха сета в тайбрека - 6:6.

Страхотен къс диагонал от форхенд на австралиеца му осигури първия мини брейк за 0-1, а при 0-2 отново лайсменът не можа да отсъди правилно топката и при липсата на хоук-ай трябваше да се примирим с резултат 0-3. Григор с рамката на ракетата си прати топката много в аут за 0-4, след което хубав ретур доведе до 0-5. Българинът направи едно страхотно минаващо драйв-воле край мрежата за 1-5, но като цяло не можа да се закачи в тайбрека. Чудесна къса топка от бекхенд в полза на Гришо му дадоха просто да намали резултата, но Де Минор спечели с 4-7 след грешка на българина.

ВТОРИ СЕТ

Григор не можа да вкара два ретура в игра, а великопелен минаващ бекхенд бе контриран с воле поччти от сами корт от Де Минор и той заслужи да поведе с 0:1.

Григор все пак спечели подаването си, въпреки че направи две грешки от форхенд - 1:1. Началният му удар продължаваше да бъде проблем и да не му носи позитиви, заради което резултатът беше такъв, какъвто е.

Два поредни бекхенд-слайса доведоха до грешки на австралиеца и два брейк-бола, но първият от тях беше опропастен с лифтиран бекхенд от Григор. Вторият не се получи заради бързината на австралиеца и стигането му до къса топка, само че после последва изумителен бекхенд покрай мрежата на три метра извън корта за нов дюс. Димитров скъса кордаж в следващото разиграване и трябваше да предаде точката и гейма - 1:2.

Три непредизвикани грешки на Гришо позволиха на Де Минор да стигне до дюс, а после още един форхенд в аут го постави в ситуация за спасяване на брейк-бол. В крайна сметка, въпреки невероятните въртнати топки на австралиеца, Димитров успя да спечели сервис-гейма си, без да вкарва първи сервис.

Инстинктивен ретур и минаващ бекхенд на българина му позволиха да поведе с 15-40, след което серия от безпощадни бекхенди осигуриха ранния пробив за 3:2. Отново първият сервис не свърши никаква работа на Григор и след три грешки той трябваше да защитава два шанса за рибрейк, но пък записа първия си ас по правата в полето за равенство. Ас номер 2 по диагонала в лявата част на корта неутрализираха и втория брейк-бол, след което мощен бекхенд по диагонала осигури авантаж. Форхенд по късия диагонал и минаващ бекхенд по правата осигуриха на българина затвърждаване на пробива - 4:2.

Австралиецът спечели без никакви проблеми сервис-гейма си и намали на 4:3. Григор не можеше да вкара хубав първи сервис и направи четири грешки от бекхенд, които върнаха Де Минор в мача - 4:4. Димитров загуби на нула следващия гейм и трябваше да сервира за оставане в двубоя - 4:5.

Форхенди по целия корт и минаващ бекхенд по правата изведоха Гришо до 30-0, а гласът на лайнсмена отново се чу в момент, в който българинът имаше предимство - при липсата на хоук-ай обаче нямаше как да се оспори грешното решение на съдията. Стигна се до дюс, но пък тогава Димитров записа ас номер 3 по правата в полето за равенство, след което сервис-форхенд му свърши работа за 5:5.

Българинът отново направи гейма напрегнат и равностоен, но две грешки от бекхенд му изиграха лоша шега - 5:6. Професорски изиграни разигравания с красиви форхенди и бекхенди от страна на Гришо му осигури участие в тайбрек - 6:6.

Изумителен бекхенд-униър по правата след серия от подсечени удара със задната страна на ракетата осигури първи мини-пробив за Григор, след което той спечели двата си сервиса за 3-0. Ожесточена размяна на бекхенди бе завършена с грешка от Де Минор и той загуби всички шансове за спечелване на сета, а Димитров затвори частта в своя полза с резултат - 7-3.

ТРЕТИ СЕТ

Великолепният Де Минор стигна до шанс за пробив при 1:1, тъй като отказваше да се предаде във всяко разиграване, в което бе разхождан по ширината на корта. Благодарение на великолепната си защита той стигна до предимство, но Григор отново вкара в употреба магическите си отигравания, а и ас номер 5 помогна за 2:1.

Де Минор бързо си взе сервис-гейма, но същото направи и Димитров с мощните си форхенди за 3:2. Австралиецът отговори подобаващо с три невърнати сервиса и още една грешка на българина - 3:3 за нула време.

Григор бе заслужил предимство в разиграване, когато трябваше просто да завърши с елементарно воле от форхенд, но сгреши. Шансът за пробив бе неутрализиран с невърнат сервис, но после пак българинът сбърка лифтиран бекхенд за нов брейк-бол. Димитров измами съперника с хубав минаващ форхенд край мрежата за дюс, но фамозният австралиец демонстрира отново невероятното си чувство за защита с печеливш бекхенд от невъзможна позиция. Грешка на лайнсмена за пореден път ощети Григор и пробивът стана факт - 3:4.

Българинът направи рибрейк на нула с два прекрасни бекхенда и две непредизвикани грешки на Де Минор - 4:4. Брейк-пойнт за австралиеца се получи след няколко поредни грешки от бекхенд на Димитров, а после най-лошото се случи - нов бекхенд в аут и 4:5.

Де Минор пропусна първия мачбол, но се възползва от втория с поредната ключова намеса на мрежата - 7:6(4), 6:7(3), 6:4 за 2 часа и 55 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация