Хамилтън пренаписа историята на Формула 1 след победата си в Португалия

17:22
Хамилтън пренаписа историята на Формула 1 след победата си в Португалия

Шесткратният световен шампион Люис Хамилтън подобри пореден рекорд на легендата на Формула 1 Михаел Шумахер. След победата си в днешната Гран При на Португалия британският пилот на Мерцедес вече има 92 победи в своята кариера, една повече от Шумахер.

Втори отново остана вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас. Финландецът пробва всичко, дори изпревари Люис след старта и води колоната, но по-късно британецът вдигна темпото и взе нещата в свои ръце, върна си лидерството и до финала дори отвори сериозна разлика с Валтери. Трети на подиума за пореден път се качи лидерът на Ред Бул Макс Верстапен. 

При завръщането на Португалия във Формула 1 голямата звезда на Мерцедес Люис Хамилтън отново наложи доминацията си. След победа във вчерашната квалификация на дебютиращата в календара писта „Портимао“ шесткратният световен шампион стартира от първа позиция.
 
Зад него за пореден път състезанието си започна финландският му съотборник Валтери Ботас. На втора редица от трета позиция в борбата за победата се опита да се намеси лидерът на Ред Бул Макс Верстапен. До нидерландеца от четвърта позиция стартира младият монегаск и надежда на Ферари за по-добро представяне днес Шарл Леклер.

На старта Хамилтън удържа първото си място, а втория Ботас веднага бе атакуван от Макс Верстапен. Нидерландецът успя да спечели втората позиция, но контраатака на Валтери отново го изкачи до второто място и прати Макс трети под атаката на Серхио Перес от Рейсинг Пойнт.

Мексиканецът атакува Верстапен, стигна се до удар, от който болидът на нидерландеца подскочи и той загуби още позиции. На пистата започна да вали леко, но това направи болидите със сликове изключително трудни за управление. От това по най-добрия начин се възползва Карлос Сайнц, който след чудесния си старт и добро поведение на мокро със сухи гуми на болида на Макларън успя да изпревари и двата болида на Мерцедес и вече е лидер на колоната.

До 8-ата обиколка асфалтът на пистата изсъхна и статуквото се върна. Лидерите отново се върнаха на първите три места в подредба: Ботас първи, втори Хамилтън и трети Верстапен.

Зад лидерите от водач на колоната вече на четвърто място се намира Карлос Сайнц, следван от Леклер. В 12-ата обиколка Шарл успя да мине пред Карлос и младият монегаск вече е четвърти.

В 18-ата обиколка Ланс Строл пробва атрактивна атака срещу Ландо Норис, която за съжаление и на двамата завърши с удар. От инцидента Строл се завъртя и трябваше да се прибере в бокса за смяна на предно крило, а Норис на пръв поглед се измъкна невредим, но малко по-късно и той мина през бокса за смяна на предното си крило.

В 20-ата обиколка атака на Хамилтън срещу съотборника му Ботас за първото място завърши успешно и лидерът на Мерцедес вече е водач на колоната. 

В 29-ата обиколка в бокса за смяна на гуми от осмо място влезе Себастиан Фетел, който се върна на трасето на 13-а позиция. Пет обиколки по-късно същото направи и съотборникът му Леклер, който влезе от трето място и се върна четвърти зад Верстапен.

В 40-ата обиколка първи в бокса от отбора на Мерцедес за смяна на гуми влезе лидерът на колоната Люис Хамилън. В следващата обиколка същото направи и съотборникът му Ботас, който се върна на трасето втори и така не се стигна до никаква промяна в челото, след като трети продължава да бъде Макс Верстапен. 

До финала Люис Хамилтън единствено увеличи преднината си пред съотборника си на второ място Валтери Ботас. Трети на почетната стълбичка се качи Макс Верстапен в поредно самотно състезание като най-добрия от останалите. Четвърти финишира Шарл Леклер, който стартира от същата позиция, но нямаше никакъв шанс за нещо повече днес.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация