Юта Джаз има нов собственик

19:40
Юта Джаз има нов собственик

След 35 години като собственици на отбора на Юта Джаз семейство Милър реши да го продаде на бизнесмена Райън Смит, съобщи клубът от Националната баскетболна асоциация Сделката е на стойност 1,66 милиарда долара.

40-годишният Смит е дългогодишен фен на отбора и често посещава мачове на "джазмените" заедно със съпругата си Ашли. Той е основател и президент на софтуерната компанията "Куалтрикс", която бе продадена на германския софтуерен гигант за сумата от 8 милиарда долара през 2018 година. Според медиите в САЩ в сделката за Юта Джаз Райън Смит ще придобие и правата над залата на тима "Вивинт Арена".

За финализирането на сделката се очаква одобрението на останалите собственици на отбори, което до голяма степен е формалност. Медиите спекулират и с възможността Смит да закупи и отбора от Мейджър лийг сокър Реал Солт Лейк През 1986 година покойният вече Лари Х. Милър и съпругата му Гейл изкупуват акциите на Юта Джаз за 24 милиона долара.

От началото на пандемията от COVID-19 това е първата продажба на отбор в НБА. В момента на пазара е и Минесота Тимбъруулвс. Потенциалните инвеститори могат да се сдобият и със солиден миноритарен дял в Сан Антонио Спърс. По данни на специализирането списание "Форбс" Юта Джаз е 21-вият най-скъп отбор в НБА, като активите му се оценяват на 1,55 милиарда долара.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация