Засега няма да спират футбола във Франция

18:14
Засега няма да спират футбола във Франция

Мачовете в първите три дивизии на футбола във Франция ще продължат по план, въпреки новата национална каратнина, обявена снощи от президента Еманюел Макрон.

Франция предприе драстични стъпки, за да намали разпространението на Covid-19 в страната, след като миналата седмица бяха регистрирани над 250 000 нови случаи на заразени. От днес са затворени заведения, магазини, които не предлагат продукти от първа необходимост и са ограничени пътуванията, а новите мерки са в сила засега до 1 декември.

За разлика от пролетта, когато при първата карантина футболните първенства бяха прекратени, сега футболът във Франция продължава, но без фенове по трибуните.

Министърът на спорта на страната Роксана Марачиняну коментира ситуацията: "Следващите седмици ще бъдат трудни за хората. Затова искаме да потвърдим, че спортът на професионално ниво ще продължи. Спортистите ще имат възможност да продължат да тренират и да се състезават, тъй като пътуването за професионални ангажименти е разрешено".

От Френската футболна федерация потвърдиха, че футболът и в третото ниво на местния футбол няма да бъде спирано, както и елитното ниво при жените. Всякакви футболни мачове под това ниво, което включва юношеския футбол, няма да се провежда поне до 1 декември.

Турнирът за Купата на Франция е спряна. Следващите седмиците трябваше да се изиграят шести и седми кръг от него. Тимовете от Лига 2 трябва да се включат в надпреварата в осмия кръг, който по план е насрочен за 12/13 декември, но вероятно програмата ще бъде променена.

"Светът на футбола ще участва в колективните усилия в борбата срещу втората вълна на тази пандемия", бе съобщението на Френската футболна федерация относно случващото се.

Насроченият за петък двубой между Марсилия и Ланс вече бе отменен, тъй като 11 футболисти на Ланс дадоха положителни проби. По същата причина бе отложена и срещата от Лига 2 между Ниор и Гренобъл.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация