Закриват "Франс Футбол"

16:24
Закриват "Франс Футбол"

Френското седмично списание "Франс Футбол", което връчва "Златната топка" за най-добър футболист на годината, ще бъде закрито и преобразувано в месечно приложение на вестник "Екип" заради проблеми с финансирането, съобщава "Get French Football News".

Ръководството на "Екип", от което е част "Франс Футбол", обяви в четвъртък, че ще съкрати 56 служители и възнамерява да трансформира списанието като част от плана за намаляване на разходите. Това се дължи на трудностите, причинени от пандемията от коронавирус.

Списание "Франс Футбол" съществува от 1946 година и се смята за едно от най-уважаваните в света. Наградата "Златна топка" се присъжда от 1956 година. Футболните журналисти определят кой ще спечели наградата. Първоначално за отличието можеха да претендират само футболисти, които играят в Европа, от 1995 година "Златната топка" се присъжда на играчи от всякаква националност, като единственото условие е той да играе за европейски клуб; а от 2007-а всеки играч може да стане спечели наградата.

От 2010-а до 2015-а "Златната топка" се присъжда от списание "Франс Футбол" съвместно с Международната футболна федерация (ФИФА), а от 2016-а има две награди - на списанието и на ФИФА. Церемонията за 2020 година беше отменена заради пандемията от коронавирус. Аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси е печелил най-много пъти "Златната топка" в историята - шест.

Най-добрият български футболист Христо Стоичков също е носител на най-престижното индивидуално отличие през 1994-а, а две години по-рано остава втори след легендата на Нидерландия Ван Бастен.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация