"Ще бъде Божие наказание, ако ме няма във футбола!"

16:41
"Ще бъде Божие наказание, ако ме няма във футбола!"

Във време, в което повечето новини са свързани с пандемията от коронавируса, решихме да ви разсеем с доза забавление. Ето защо подбрахме култови изказвания от света на българския футбол, а и не само за доза настроение в съботния ден. Крилатите фрази на Димитър Пенев, Венцеслав Стефанов, Валери Божинов, Христо Стоичков и Христо Крушарски, можете да прочетет в следващите редове.

ДИМИТЪР ПЕНЕВ

- „Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка.” (Така е разузнал съперника Аржентина преди срещата ни с тях в САЩ)

- „Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава.” (Представя на отбора на ЦСКА бъдещия съперник "Динамо" Минск)

- „Аз треньор отново? Не виждам какво лошо! Йохан Кройф почина, а после стана треньор на Каталуния.” (За постоянните си завръщания начело на ЦСКА и националния отбор)

- „Момчета, днес ще играем по системата 4-4-3. След като му е направена забележка, че така играчите стават 12, Пената отвръща: "Абе сега ще играем, или ще броим?".

- „Задръстването е голямо, отбий в лоялното.” (Пената напътства шофьор на автобус).

- „Всеки играе за себе си, бавно, тромаво. Закъснях да направя промените. Видя се, че с влизането на тези двамата и следващият… третият, Йовов, стана по-бърза играта.”

- „Трябва да благодарим нa  Жоро вратаря, че беше над всички и че спаси още един, два гола.“ (Пената прави разбор).

- Остава един ден преди осминафинала с Мексико. Стратега уж е разузнал изцяло съперника. На пресконференцията го питат: “Г-н Пенев, как смятате да неутрализирате най-добрите играчи на мексиканския тим Луис Гарсия Аспе?” Следва култов отговор: “Лесно. И тримата ги познавам отлично от записите, които им гледахме! Луис е най-техничен, а Гарсия и Анте са бавни, но играят с умисъл.”

ВЕНЦЕСЛАВ СТЕФАНОВ

- „Ами… Духовият оркестър… който и да свири, половината са виждаш… Може, тоя… к’ъв беше… аааа… с клар’нета. Да, Ибряма. Ибряма най-добре ще свърши работа – поне ше има шоу.“ (на въпрос кой да свири следващия мач).

- „Жалко, че Дюран Дюран опропасти труда на момчетата.“ (по адрес на рефера Ахмед Ахмед).

- „На неженените момчета им взехме по две гаджета, а на тези, които са женени – специални подаръци за вкъщи - сервиз и най-различни домашни потреби, да не ги бият жените им. (на въпрос какви ще са премиите в Славия след победа над ЦСКА).

- „Левски“ може да е най-старият отбор, ама не в София, а в Персийския залив! По тяхната логика утре от ЦСКА могат да кажат, че са създадени от опълченците на Шипка. Истината е, че „Левски“ е създаден, за да има “Славия” с кой да играе“. (по повод претенциите на Батков, че Левски е най-старият отбор у нас).

- "С привличането на Фози и Бебето ставаме още по-фотогенични. Имаме си всякакви - и бели, и черни. Въобще - разнообразие."

- "Аз по принцип не гледам порно, но и като гледам, гледам по-качествено" (Коментар за мача „Миньор” – „Лудогорец”).

- "Помагаме на Червения кръст и затова не бихме с повече "Монтана."

- "Винаги можем да стигнем до евротурнирите, ако реша. Като преспя, ще ви кажа дали съм решил."

- „Моето мнение за коронавируса не искам да го налагам. Дали се страхувам ли? Само от грозни жени се страхувам, а не от COVID.”

-"Велизар Димитров седнал да ми говори има ли дузпа, няма ли дузпа. Той беше най-голямата пеперуда по негово време, летеше в наказателното поле, минат покрай него и падне. Нали помните, че имаше дузпа "Велизарка"?! Седнал такъв да ми дава мнение за дузпа.”

- „Говорейки за миналото и годините, се сещам как един човек преди време излезе и каза, че „Левски” е създаден през 1911 г. Тоест, ученици в шести клас са създали футболен клуб, защото така им се иска. И на мен ми се иска вече толкова години да изляза с Шарън Стоун, ама тя продължава да не знае.”

- "Чух думите на Акрапович… Боже, боже… На прост човек пари можеш да му дадеш, но акъл не можеш. Който изпусне първите седем години, после няма шанс. С какво провокирахме „Локомотив” (Пловдив), за да не могат да уцелят вратата?! Фланелките ни ли пречиха на играчите на Акрапович, та не можаха да вкарат гол?! Той се мисли, че е началникът на света ли? Всички трябва да се съобразяват с него. Взел се е много насериозно, но всичко това ще дойде като бумеранг в гърба на Ицо Крушарски, защото Акрапович е напълнил отбора само футболисти от различни краища на света, сигурно има и от Амазония. Мисля, че са поне 14-15 чужденците и не знам какво става с школата на ”Локомотив”. Тази школа вече май отиде в забвение. Имат добри деца, но идват разни Перушич, Мерушич, бежанци… „Ботев” (Пловдив) видяха, че от чужденците нямат "зарада", както викат сърбите. Чувам, че и Анте Аралица си отворил устата. Ял и той лайкучка.”

ХРИСТО СТОИЧКОВ

- "Аз го познавам. Той е люта пиперка като мен", (Стоичков за Валери Божинов).

- "Българите сме голяма работа. И правия ток ще изкривим".

- „Като не можем да тренираме в България, ще играем карти. Там поне нямаме загуба“, (За условията за подготовка в страната ни).

- „Който играе – печели, който не играе – го вземат в националния отбор“ (на церемонията „Спортист на годината“)

- „50 на 50. Съмтаймс уин, съмтаймс люн.“

- „Когато аз карах мерцедеси и беемвета, вие карахте колелета.” (към румънски журналисти).

- „Който разбира от футбол, може да направи смени, който не разбира, да прави разбор след мача.“

- „Който играе, получава контузии, който не играе, ще се удари в главата, ще се блъсне някъде.“

- "По една или друга причина, една моя мечта не се сбъдна. Надявам се другия път, когато се преродя, да имам възможността да играя с номер 8 в „Ботев".”

- "Напоследък си казвам само: „Остаряваш, бате Ицко, ама левачката още я бива“.

ВАЛЕРИ БОЖИНОВ

- "Не го крия, че в последните три години животът ми се преобърна на 360 градуса".

- "Искам да върна това, което аз знам, че мога."

- "Ще бъде Божие наказание, ако ме няма във футбола."

- "Човек само когато знае к'во му е, само аз си знам к'во ми е" (коментар пред медии относно това колко му е тежко, че не е в националния отбор по футбол).

- „Аз не харесвам да идвам отзад, защото отзад е отзад. Имам нужда да мисля в отпред."

- "Звънях на един човек, който има един сайт. Няма да говоря. И му викам.... Има сигурно 10 новини, има пет новини за мене. И му звъня, викам, човек, добре, викам, какво трябва да направя, викам, за да спреш, викам, независимо дали е, викам, то е само негативно, викам. Айде, аз, не ме интересува, викам, ти само негативни неща пишеш. Викам, нещо трябва да направя ли? Викам, кажи!" (За интереса към него отстрана на жълтите медии).

- "Имаме трима топ футболисти, нали така? Христо Стоичков, легенда и икона, абсолютен №1, след това е Митко Бербатов, и после съм аз. Това сме в България - Стоичков, Бербо и Божинов.”

- "За мен т`ва е жената на моите мечти. Преди два дена й казах: "Ако не си ми дъщеря, бих се оженил за тебе, бих те чакал" и тя ми отговори: "Aма аз съм дете". "Да, знам, че си дете, ти си моя дъщеря."

ХРИСТО КРУШАРСКИ

- "Момчета, ще ни забавите. Трябва да идем да купим бира, за да напълним рейса, че момчетата са изморени и жадни. Аз първо питам Акрапович, след това питам тях. Тук си има ред. Мисля, че си заслужиха. Крушарски дава толкова пари, колкото има. Ето, сега имах два лева и им ги дадох за премия. Само за пари се говори в тази държава. Никой не говори за работа. Ние вършим работа, ама пари нямаме. Ако станат първи и играят така, съм оставил едни пари. Скрил съм ги в дюшека. Ще го разпоря и ще ги вземат. Ако не ги вземат, ще ми останат за старини.”

- "Не съм си говорил с Жозе Моуриньо преди мача, нито след мача. Видях се с ръководителите на „Тотнъм”, които дойдоха за срещата и поговорихме за нашето гостоприемство. Да не си мислят хората, че сме аборигени."

- "Момчетата са в настроение да играят и да покажат, че не сме втора класа вагон. Чувам, че „Тотнъм” ги било страх да нощуват в Пловдив, за да не им гърмят фойерверки под прозорците през нощта. И в София обаче няма да им е по-спокойно. Тук ще се натресат на шума от протестите на тия, дето си нямат работа.”

- "В „Локомотив” настроението е пивко. Сега ще им поръчам по една бутилка вино да изпият, като излязат на терена да карат през просото. През цялото време работим психологически с тях. Момчетата са в настроение да играят и да покажат, че не сме втора класа вагон.”

- "Искат разширена съблекалня, екипът на едно място, на друго място, друго. Моуриньо иска специална кола от летището да обслужва само него. За марката - каквото имаме, това ще му дадем. Ние не сме толкова специални като англичаните. Ще им покажем, че не сме аборигени, че сме хора нормални и малко повече сме живяли отколкото те. Защото те нито могат да седят на масата да ядат и пият като нас. Те идват и се напиват и започват да се бият един с друг, докато ние като се напием, започваме да се целуваме.”

- "С кмета си говорихме за ядене и пиене и за правене на весели работи. По работа не сме говорили, защото има други, които работят по улиците и правят "хубави“ неща за България. Хора, които не са заковали и един пирон, дори в ковчега на родителите си. Поканих кмета да отидем на Хавай и да изкараме един месец заедно. И ако останат пари, да ги похарчим на друго място. За съжаление, той ми отказа и сега ще търся друг партньор.”

- „Бруно Акрапович този път ме победи по пророчество, защото той го каза и то се случи. Това означава, че е започнал да получава част от сигналите, които получавам аз. Явно отива по моя път, по нанадолнището. Но неговите години са още малко и има живот, а аз към края получавам сигналите.“

- „Трябва да питате Венци Стефанов, защото преди време се изказа неподготвен за моята особа. Той не знае, че аз съм наследник на баба Ванга и виждам нещата отдалеч. Още сега виждам кой ще е шампион, но ще си го запазя за себе си. Коефициентът не ме интересува, който играе тото, да му мисли. Това не го разбирам и не ми е в кръвта.”

- "Отиваме и вземаме Купата. "Доброжелателите" ни да сърбат от на Любо Пенев супата."

ГАРИ ЛИНЕКЕР

- След като Трите лъва губят с дузпи на полуфинала през 1990 г. в Италия, голмайсторът на англичаните дава следния коментар: "Футболът е проста игра: 22 мъже гонят топката 90 минути и накрая германците печелят."

РОНАЛДО

- Феномена явно е съгласен с Линекер, че футболът е "проста игра". Ето обяснението му за загубата с 0:3 от Франция на финала през 1998 г.: "Загубихме, защото не спечелихме."

ВИНИ ДЖОУНС

- „Аз съм консерватор, но говоря за обикновената работническа класа. Поркам с момчетата в кръчмата, но мога да общувам и с принц Андрю. Аз разбирам и двете нива. Джентълмените не живеят в общи постройки, а в големи имения. Как тогава да разберат как живее пощальонът? Никога не бих отказал да стана депутат. Отдавна съм разбрал, че мога да се прославя, без да правя нищо добро.”

- „Бог е дал на футболистите крака, за да ги троша.”

- „Ако на терена изтича доктор, защо да не могат да изтичат две полуголи блондинки? Това май ще подейства по-добре от всякакво замразяване.”

- „Аз обичам да чета. Особено биографиите на велики хора. В момента препрочитам моята биография - една великолепна книжка!”

ВУЯДИН БОШКОВ

- „Бенито Карбоне със своите финтове обърква не само съперниците, но и съотборниците си.”

- „Който не стреля към вратата, не вкарва голове.”

- „Великият футболист вижда магистрала там, където за другите има само тясна пътечка.”

- „По-добре да паднеш с 0:4, отколкото с 0:5.”

- „Този мач можем да го спечелим, да го загубим или да го завършим наравно.”

АЛФРЕДО ДИ СТЕФАНО

- „Да вкарваш голове е като да правиш любов. Всички знаят как се прави, но никой не го прави като мен.”

- „Отказах се от футбола на 40 години, защото дъщерите ми ми казаха: "Тате, както си плешив, с тези къси гащета не изглеждаш никак добре."

- „Нулевото равенство е като неделен ден без слънце.”

- „Играхме както никога досега, а загубихме както винаги.”

- „Финалите не се играят, те се печелят.”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация