Монголското правителство се оплака пред ООН от Верстапен

20:22
Монголското правителство се оплака пред ООН от Верстапен

Правителството на Монголия е отправило официална жалба към Организацията на обединените нации (ООН) срещу пилота на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен. Повод за това е терминът „монголец“, който е бил използван неколкократно през годините от страна на нидерландския пилот, по адрес на негови съперници след инциденти между тях.

За последно това се случи по време на втората свободна тренировка преди Гран При на Португалия, когато Верстапен и Ланс Строл се сблъскаха на първия завой след неразбирателство помежду им. След инцидента бе излъчено и радиото на Верстапен, който наистина бе ядосан и използва много нецензурни думи по адрес на своя канадски колега. Една от тях бе именно „монголец“, което накара правителството на азиатската страна да сезира Международната автомобилна федерация (ФИА) и Ред Бул за отношението и използването на расистки израз от страна на Верстапен.

От Ред Бул отговориха на официалното писмо на правителството на Монголия, като заявиха, че не осъждат своя пилот, тъй като думите са били казани в емоционален момент и той не е искал да обиди никого. Това нехайство от страна на австрийския тим е накарало управата на Монголия да подаде жалба и пред комисията за расизъм на ООН.

В писмото си до ООН представителят на Монголия, Лундег Пуревурсен, заявява, че терминът „монголец“ се използва като обиден от страна на Верстапен поне за втори път, като първият подобен инцидент е бил по време на Гран При на Съединените щати през 2017 година.

Заформянето на този скандал идва по-малко от половин година, след като собствениците на спората Либърти медия и ФИА стартираха кампанията #WeRaceAsOne (Ние се състезаваме като един), която цели да покаже подкрепата на спорта в борбата срещу расизма. Като част от тази кампания преди началото на всяко състезание през 2020 година има специално отделен сегмент, в които пилотите, който носят тениски с надпис „спрете расизма“ демонстрират подкрепата съм в тази инициатива.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация