Тийм победи Джокович и отново ще играе финал в Лондон

19:42
Тийм победи Джокович и отново ще играе финал в Лондон

Доминик Тийм се класира за втора поредна година на финала на заключителния турнир на ATP в Лондон. В първия полуфинал поставеният под №3 в схемата австриец надви след епична битка световния №1 и петкратен шампион Новак Джокович със 7:5, 6:7 (10), 7:6 (5) след почти 3 часа игра и на финала утре щес е изправи срещу испанеца Рафаел Надал или руснака Даниил Медведев. Финалният турнир на ATP ще има шампион, който за първи път ще грабне престижния трофей.

Победата бе пета за Тийм срещу Джокович, като това беше 13-ият мач помежду им. По този начин Тийм взе частичен своеобразен реванш за болезненото си поражение от сърбина на финала на Australian Open в началото на годината. Тийм нанесе и едва второто поражение на Джокович в полуфиналната фаза на този престижен турнир, като до сърбинът е със 7 победи, а единственото му поражение беше от Роджър Федерер през 2010 година.

Трябва да се отбележи, че 33 годишният сърбин бе на ръба на поражението в тайбрека на втория сет, в който спаси цели 4 мачбола. В тайбрека на решаващата трета част пък балканецът бе много близо до успеха, но 27-годишният австриец показа невероятен характер и измъкна победата.

Двамата печелеха без особени проблеми геймовете, в които притежаваха началния удар и това продължи до 5:5, когато Тийм се сдоби с първата точка за пробив в мача. Австриецът я реализира и първият брейк бе факт, а в следващия гейм сърбинът не съумя да стори нищо и първата част приключи с успех за шампиона на US Open - 7:5.

Вторият сет започна по подобие на първия - в първите 4 гейма сервиращите нямаха проблеми, но при 2:2 отново Джокович бе в сложна ситуация при 30:40. Световният №1 обаче този път се измъкна и след форхенд в мрежата на Тийм отрази брейкпойнта, а после се пребори за подаването си - 3:2. В осмия гейм, при 4:3 за Джокович, сърбинът най-сетне се пребори за първата си точка за пробив в мача, но не успя да се възползва и Тийм взе подаването си. в 12-ия гейм на втория сет Джокович имаше идеален шанс да изпрати мача в решаваща трета част. Тийм сервираше за вкарване на сета в тайбрек при 5:6, но се стигна до 15:40. Тийм обаче показа хладнокръвие, отрази и двата сетбола и се добра до тайбрека.

Тайбрекът бе изключително интересен и напрегнат, като и двамата имаха своите шансове да го спечелят, но в крайна сметка това стори Джокович. Първите две точки бяха за Тийм, но последва серия от 4 поредни точки за сърбина. Австриецът все пак изравни резултата - 4:4, а при 6:5 имаше първия си мачбол.

Джокович оцеля, но при 7:6 Тийм имаше втори мачбол. В този момент австриецът явно се поддаде на напрежението и допусна двойна грешка. Въпреки това, Тийм си извоюва нови два мачбола - общо 4, но така и не успя да сложи точка на спора, докато Джокович не трепна и издебна своя момент, за да надделее в тайбрека с 12:10.

Третият сет бе почти копие на първия, като резултатът се движеше гейм за гейм без никакви възможности за пробив. Така и този сет трябваше да бъде решен с тайбрек и в него Джокович започна вихрено. Сърбинът спечели първите 4 точки и изглеждаше, че нищо не може да го спре. Тийм обаче отказваше да се предаде и направи изумителна серия от 6 поредин точки, което му донесе и нови два мачбола. При 5:4 за австриеца Тийм спечели точката с феноменален бекхенд, който дори и стигащият почти всичко Джокович нямаше как да върне. Сърбинът отрази пети мачбол с ас, но при 6:5 Тийм притисна съперника си, Джокович не успя да вкара топката в корта и този страхотен двубой приключи с победа за шампиона на US Open.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация