Началото на края на Меси е дадено

13:20
Началото на края на Меси е дадено

Лионел Меси е най-добрият футболист на планетата вече повече от 20 години. Разбира се, Кристиано Роналдо не бива да бъде отписван, но когато съберете всички доказателства (головете, асистенциите, дриблирането, създадените шансове) и теглите чертата, Меси излиза на върха. Отново и отново.

Ако животът ви зависеше от това, щяхте да дадете на Меси да изпълни свободен удар близо до противниковата врата, дузпа - също. Бихте искали той да прокара топката. Той! Никой друг!

Бяхме благословени да станем свидетели на появата, възхода и апогея на най-великия, който някога е играл играта. Но не започнахме ли да гледаме сега неговия край?

Резултатността на Меси бавно спадна през последните сезони, но сега, за първи път, той наистина изглежда като обикновен футболист. Изглежда като някой... средняк. Извадете дузпите и ще видите, че той вкара само веднъж в седемте си участия за  Барселона досега този сезон.

През миналия аржентинецът бележеше по 0,62 гола (без дузпите) за 90 минути на терена в Ла лига, най-лошата му статистика от сезон 2007/08, когато беше само на 20 и все още се утвърждаваше като един от най-добрите в света.

Във всеки сезон оттогава той има повече от гол или асистенция, махайки дузпите, на всеки 90 минути. Дори през миналата кампания, когато резултатността му спадна, той направи рекордните за кариерата си 21 голови подавания.

Този сезон обаче той допринася за само 0,15 гола и асистенции за 90 минути, след като оставим настрана 11-метровите удари. Може би това е така, защото Роналд Куман променя начина на игра на Барса, правейки тима по-малко зависим от Меси. Сега, когато Ансу Фати е контузен, е възможно Меси отново да бъде в центъра на всичко интересно в предни позиции.

Може би всичко случващо се сега да е просто лоша моментна форма, лош късмет пред гола и тази статия да изглежда нелепо по Коледа. В края на краищата Лео беше оставен резерва от Куман, когато Барселона се изправи срещу Реал Бетис преди две седмици, само за да влезне на полувремето и да обърне мача на 180 градуса.

Може би фокусът на Меси просто вече не е върху Барселона, след като той се опита да напусне през лятото?

Или може би, просто може би, това е Меси сега, когато е на 32 години. Просто още един изключително талантлив футболист, но не и златният стандарт, който поставя летвата за всички останали.

Разбира се, нищо от това не омаловажава постигнатото от аржентинеца през годините. Той остава най-добрият голмайстор и най-добрият дрибльор, който светът е виждал. Това е нещо, което той е бил толкова дълго време и няма как да бъде зачеркнато с лека ръка заради няколко слаби представяния.

Не липсват кандидати за трона на Меси, с Килиан Мбапе на първа линия, но е много вероятно никога повече да не видим футболист като Лео.

Въпреки това не може да пренебрегнем факта, че той прекара последните няколко години, опитвайки се да задържи Барселона на ниво в Испания и Европа. Изглежда обаче, че този товар започна да му тежи. Меси е уморен и най-лошото - демотивиран. Неговата любовна история с любимата му Барса все някога трябваше да приключи и може би началото на края е дадено..

Времето не чака никой човек, но Меси не е просто човек. И все пак времето може да е чакало достатъчно дълго аржентинеца...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация