Автономна област в Испания иска пълноправно членство към ФИФА и УЕФА

17:58
Автономна област в Испания иска пълноправно членство към ФИФА и УЕФА

Баската футболна федерация е подала молба до ФИФА и УЕФА да бъде официално призната, за да може регионалният отбор да участва в международни турнири. Делегация на централата и регионалното правителство пътува до седалището на ФИФА в Цюрих и базата на УЕФА в Нион, за да подаде заявлението за пълноправно членство.

В изявление на сайта на баската федерация се казва, че подава заявлението от името на своите членове след гласуване на общото събрание през 2018 година и че искането представлява "желанието на мнозинството на баското общество".

Адвокатът на Федерацията Давид Салинас-Армендарис заяви, че присъединяването към УЕФА и ФИФА е "легитимна и абсолютно жизнеспособна цел от правна гледна точка", добавяйки, че европейски територии, които не са независими държави, са били признати от двете организации преди. Гибралтар, британска територия, беше приет за член на УЕФА през 2013-а и за член на ФИФА през 2016 година.

Салинас-Армендарис добави, че баската федерация е готова да преговаря с испанската федерация по въпроса и е информирала националния управителен орган за искането. УЕФА и ФИФА не бяха открити за коментар. Страната на баските е една от 17-е автономни общности в Испания, но се ползва с редица привилегии, включително фискална автономия.

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация