БФ Шахмат 1928 получи лиценз от ММС и очаква финансиране през 2021

16:15
БФ Шахмат 1928 получи лиценз от ММС и очаква финансиране през 2021

Българската федерация по шахмат 1928 е уверена, че ще получи финансиране от Министерството на младежта и спорта за 2021 година, след като наскоро получи безсрочен лиценз за извършване на спортна дейност според новия Закон за физическото възпитание и спорта. 

Заради съдебен спор с Шахматна федерация България, БФШ 1928 остана без финансиране през изминалата 2020 година, но след получаването на лиценз това би трябвало да се промени догодина. “Това е изключително важно за всеки спорт, защото лицензът първо легитимира, съответна организация, която го притежава, в рамките на държавата, освен това е важно и за финансирането, за получаването на средства, както от Общините, така и от Министерството на младежта и спорта. Смятам, че шансовете да получим финансиране от ММС са много големи, по принцип финансирането в шаха не е много голямо и трябва да търсим и други източници, което си мисля, че ще е по-добре при тези условия”, коментира Тошев.

Въпреки ограничените финансови средства, БФШ 1928 провежда спортния календар за 2020. “Важно беше, че проведоха в пълен обем държавния спортен календар, което представлява около 60 състезания, с организацията, разбира се, с всички предпазни мерки. Друго нещо, което беше много важно, е, че станахме редовен член на ФИДЕ. През 2018 година станахме временен член, а сега вече сме и редовен член, което е една много по-стабилна позиция. Олимпиадата, която трябваше да бъде в Москва, но ФИДЕ направи една онлайн Олимпиада, на която ние се представихме много добре, класирахме се на 9-12 място от 167 участващи държави”, обясни президентът на Федерацията.

Тошев разказа в какви насоки ще работи БФШ 1928 през следващата година. “Те са няколко направления, първо трябва да се работи върху високо спортно майсторство. 2021 година няма да е олимпийска за шахмата, ще се разминем с другите спортове, в което има някакви плюсове. Освен това е много важно да се обърнем към масовия спорт, защото шахът е сравнително евтин спорт, възможността да се упражнява не изисква някаква инвестиция и освен това е много дълголетен спорт. Има шахматисти, които играят много добре на 60 години, например бившият световен шампион Борис Спаски още продължава да играе, Карпов на 67 години със сигурност е на много високо ниво все още. Така че това е един спорт, който е хубаво да се упражнява от всеки”.

“Ще видим докъде ще успеят да се изкачат младите състезатели. Имаме перспективни състезатели, повече при девойките, отколкото при мъжете. Шансовете ни са големи и е хубаво да се подготвим за Шахматната олимпиада през 2022 година”, допълни той.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация