Лоран Робер - най-изящният голмайстор в историята на Нюкасъл (видео)

13:55
Лоран Робер - най-изящният голмайстор в историята на Нюкасъл (видео)

Независимо дали любимият ви отбор печели или губи, вдига трофеи или едва оцелява, няма нищо по-добро от играч с бомбен удар, който да ви остави с отворена уста, когато прати топката във вратата след виртуозно изпълнение. Такива футболисти са рядкост и са особено ценени. 

За Нюкасъл Юнайтед в продължение на четири сезона между 2001 и 2005 г. този човек беше Лоран Робер.

Привлечен е от ПСЖ за 9,5 милиона британски лири след сезон, в който е голмайстор за френския клуб. Със солидните 32 гола в 181 участия за "свраките" той оправда платените за него пари, а заради начина, по който французинът бележеше, няма да е несправедливо, ако го наречем "шоумен".

Със сигурност не му отне много време, за да спечели обичта на привържениците на Нюкасъл. В едва третия си мач за "свраките" изкара дузпа и отбеляза гол за обрата с 4:1 над Мидълзбро.

Всичко това обаче бледнее пред първия му гол на "Сейнт Джеймс парк".

Срещу могъщия Манчестър Юнайтед с вратаря, спечелил световната купа и Европейското първенство Бартез между гредите, болшинството играчи ще се пречупят под натиска да реализират свободен удар от близо 30 метра. Не и Робер! Ударът му беше от този вид, който не оставя никакъв шанс на вратаря, независимо как се казва и колко трофея е спечелил. Вдъхновяващ!

Ако в крайна сметка това беше единственият гол, който Робeр отбеляза за клуба, той пак би постигнал повече за Нюкасъл, отколкото мнозина други футболисти, обличали черно-бялата фланелка.

Нюкасъл спечели този мач с 4:3 и в крайна сметка завърши сезона на четвърто място, осигурявайки си завръщане в Шампионската лига.

По-късно през сезона, подобно на Бартез, и стражът на Саутхямптън Пол Джоунс не разбра какво точно се случва след изстрел на Лоран, като сега разстоянието беше още по-голямо.

ЛИНК

Следващата кампания беше по-тиха за французина, но въпреки това и в нея остави нещо красиво за историята.

Голът му в края на сезона срещу Евертън ни подсказа какво да очакваме от него през новия сезон.

В случая нещастният вратар, който трябваше да влезе в ролята на жертва на Лоран, беше Ричард Райт. Въпреки че всеки на неговото място щеше да направи същото - да извади топката от мрежата си, знаейки че не е могъл да стори нищо, за да предотврати попадението.

В ретроспекция първите два сезона могат да бъдат определени като предястие на основното меню, което французинът щеше да ни сервира в кампанията 2003-04.

Робер трябва да е благодарен, че игра във време, когато статистиката в английския футбол не беше толкова пунктуална, защото в наши дни все ще се намери някой, който да използва изрази като "краен продукт" или "логиката възтържествува", за да отнеме от магията на шедьоврите, който французинът остави по терените на Острова.

В един момент съотборниците на Робер просто по инерция оставяха изпълненеито на статични положения в ръцете на Лоран, просто защото така беше най-добре за всички.

И все пак, ако се интересувахме само от свободните удари на Робер и гръмотевиците, идващи от далечни разстояния, щяхме да пропуснем един от най-големите и необясними негови голове за "свраките".

Колкото и трудни за обяснение да бяха голове като тези срещу Ливърпул и Саутхямптън, те поне имаха някаква логика в траекторията на топката от точка А до точка Б. За попадението му срещу Фулъм през януари 2004 г. обаче няма нищо от това.

Разбира се, бихме могли да го опишем като подаване на Дайър отдясно, превърнато в гол от Робер, но това е все едно да кажем за "Кръстникът" на Копола, че е просто филм, разказващ за нюйоркската фамилия Корлеоне.

Шут с гръб към вратата е впечатляващ сам по себе си, но това да стане, след като се направи ножичен удар и тялото се изкриви по този начин... Да осъществите контакт с топката, камо ли да я изпратите в мрежата е нещо, което можем да наблюдаваме отново и отново без никога да се доближим до разбирането как и защо.

За съжаление на Робер и феновете на Нюкасъл Юнайтед уволнението на Боби Робсън в началото на сезон 2004-05 означаваше край на добрите дни за "черно-белите".

Нюкасъл стана „различен клуб“ след напускането на Робсън, а формата на отбора и в частност на французина - спадна под ръководството на Греъм Сунес, което доведе до отдаване под наем в Портсмут през 2005 г. и окончателна раздяла през следващата година .

Нюкасъл все още не може да се върне към висотите, достигнати по времето на Робер, но за сметка на това там винаги ще имат спомените за най-изящния голмайстор в историята на клуба.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация