Обвиниха Лийдс в проява на сексизъм

10:25
Обвиниха Лийдс в проява на сексизъм

Журналистиката Карън Карни се оказа в центъра на скандал в Англия заради свой коментар по адрес на представянето на Лийдс. Бившата футболистка, която в момента работи за Амазон Прайм, изказа мнението си след успеха на тима на Марсело Биелса над Уест Бромич с 5:0.  

"Те тичат повече от всички, което е похвално. Единственото, което ме безпокои, е, че Лийдс може да се провали в края на сезона. Вече сме го виждали преди няколко години. Ако трябва да съм честна, смятам, че Лийдс спечели промоция благодарение на коронавируса. Не знам дали щяха да влязат във Висшата лига, ако не беше паузата заради пандемията, която позволи на отбора да си почине", заяви Карни.

Нейните думи предизвикаха ответна реакция и от Лийдс й отговориха в Туитър с публикация, в която не липсваше ирония. Към цитата "Спечелиха промоция заради COVID-19" беше добавен емотикон, изразяващ съмнение, а освен това беше припомнено, че всъщност отборът финишира с цели 10 точки пред втория в класирането.

Мнозина определиха публикацията на клуба като проява на сексизъм. Най-добрата футболистка в света за 2019 година Меган Рапино, която е лице на редица каузи, свързани с равенството между половете, подкрепи Карни, а бившият защитник на Лийдс Рио Фърдинанд призова туитът на страницата на клуба да бъде изтрит. Вместо това, самата Карни изтри профила си в Туитър. 

Президентът на Лийдс Андреа Радрицани пък заяви: "Поемам цялата отговорност за въпросната публикация. Считам подобни коментари за неуважителни спрямо нашия клуб и особено към фантастичната работа на футболистите и треньорския щаб през последните два сезона в Чемпиъншип".

33-годишната Карън Карни има зад гърба си 144 мача и 32 гола за националния отбор на Англия. Тя прекрати футболната си кариера през 2019 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация