Роналдо с основна заслуга за победата на Юве над Удинезе (видео)

09:03
Роналдо с основна заслуга за победата на Юве над Удинезе (видео)

Ювентус започна позитивно 2021-ва с домакинска победа 4:1 над Удинезе, която донякъде потуши негативните емоции от изненадващото поражение с 0:3 от Фиорентина в заключителния двубой за миналата календарна година.

Кристиано Роналдо откри резултата след грешно изнасяне на топката от гостите (спечелено единоборство от Арън Рамзи) и с 13-ия си гол от началото на сезона се задържа начело в класацията за "Капоканониере". Това бе гол номер 757 в кариерата на забележителния португалец и той изравни по този показател наричания "краля на футбола" Пеле, за когото се счита (според най-разпространените и неоспорвани статистики), че има толкова на сметката си. В 69-ата минута обаче Кристиано се разписа отново и съответно задмина бразилското футболно божество, като остана само на 1 точен изстрел от върховото постижение на Йозеф Бицан, за когото обаче на много други места се споменават реализирани 805 гола. 

CR7 отбеляза и рядко срещано постижение, макар и очаквано - той се разписва във вече 20-а поредна календарна година като професионален футболист, а само Райън Гигс (23), Франческо Тоти (23), Пеле, Йохан Кройф, Уго Санчес (по 21) и Златан Ибрахимович (20) могат да се похвалят със същото нещо.

Второто попадение за Юве в мача отбеляза Федерико Киеза, за когото това бе втори гол в Серия "А" с фланелката на новия си клуб, след като се разписа и срещу Аталанта. Така "старата госпожа" не позволи на лидерите Милан и Интер да се откъснат още повече след първия "работен ден" за 2021 година, макар да не можеше да разчита на услугите на контузения Алваро Мората.

Удинезе пък имаше нещастието да види как гол на Родриго де Паул е отменен в самото начало на двубоя заради неволна игра с ръка при изграждането на атаката, но след инкасирането на първото попадение фриуланите не можаха да опонират качествено на шампионите. В крайна сметка Марвин Зегелар с първия си гол в Серия "А" направи 3:1 и лиши домакините от записването на "суха мрежа", но само толкова.

Отвъд добавените 3 минути на редовното време с буквално последното докосване в мача Пауло Дибала маркира крайното 4:1.

Още в шестата минута "бианконерите" имаха отлична възможност да поведат в резултата, но Рамзи не можа да преодолее вратаря на гостите, въпреки че беше сам на три метра от голлинията и получи добро подаване отдясно на Данило. 

За съжаление на Удинезе, в 11-ата минута Родриго де Паул вкара хубав гол след рейд и двойно подаване с Кевин Лазаня, но на повторенията се видя, че в подготовката за пробива е докоснал (макар и неволно) топката с ръка, подари което попадението бе отменено. Ситуацията бе доста далеч от вратата на противника, но правилникът е категоричен в такива моменти - при изграждането на гола няма толеранс за игра с ръка под никаква форма.

С наближаването на 30-ата минута домакините все още не можеха да установят продължителен натиск и не създаваха трудности на стража на Удинезе. От своя страна фриуланите не се притесняваха да пресират дълбоко в противниковата половина и затрудняваха съперника с изнасянето.
 
Все пак, в 31-ата минута Роналдо откри резултата в полза на Юве със своя гол номер 13 в първенството. Ситуацията не бе дело на някакво креативно движение в авангарда на шампионите, ами грешка при изнасянето и отнета топка от Рамзи, който намери CR7 и оттам последва чудесен диагонален изстрел. 

Това е гол номер 757 за Кристиано в кариерата му и според най-разпространените статистики, той изравни легендата Пеле по този показател.

В крайна сметка без да блести особено и с голяма доза късмет да бъде отменен ранния допуснат гол, Ювентус се оттегли на почивката с ценен аванс. След почивката обаче интензитетът в играта на Удинезе се поизпари и съответно от това се възползваха хегемоните в Серия "А" през последните 9 години.

Страхотно извеждащо подаване на Кристиано позволи на Киеза да надбяга защитниците и с диагонален ляв шут да отбележи втория си гол в Калчото с "бяло-черната" фланелка, за да направи резултата 2:0. Само 120 секунди по-късно по доста нелеп начин отново след остро подаване напред Рамзи излезе сам срещу вратаря и въпреки че се оплете, успя да падне, да се изправи и да отбележи, но в този "процес" той игра с ръка и затова попадението беше отменено.

Изненадващо Удинезе се съживи в 58-ата минута, когато Ларсен уцели горната греда с глава след центриране от ляво и като нищо можеше да върне интригата.

В 69-ата минута Бентанкур открадна топката и я подаде моментално в перспектива за Роналдо, който без проблеми с левия крак реализира 14-ия си гол от старта на първенството и задмина считания от мнозина за "крал" на футбола Пеле със 758 попадения - 3:0.

В 90-ата минута все пак Марвин Зелегар отбеляза почетен гол за фриуланите и лиши "старата госпожа" от записване на "суха мрежа". С буквално последния удар в мача пък Дибала фиксира крайното 4:1.

Кристиано Роналдо и Пауло Дибала водиха атаката на "бяло-черните", а по крилата действаха Арън Рамзи и Федерико Киеза. В халфовата линия бяха Родриго Бенанкур и Макени, а в защита (отляво надясно) - Алекс Сандро, Матайс Де Лихт, Леонардо Бонучи и Данило, докато на вратата бе Войчех Шчесни.

ЮВЕНТУС: Шчесни; Алекс Сандро, Бонучи, Де Лихт, Данило; Бентанкур, Макени; Рамзи, Киеза; Роналдо, Дибала

УДИНЕЗЕ: Хуан Мусо, Себастиан де Майо, Марвин Загелар, Йенс Ларсен, Самир, Кевин Бонифаци, Роберто Перейра, Родриго де Паул, Уолъс, Кевин Лазаня, Игнасио Пусето

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация