Японски министър: Всичко може да се случи с Игрите в Токио

18:47
Японски министър: Всичко може да се случи с Игрите в Токио

Японски министър от кабинета призна, че „всичко може да се случи“ с отложената заради коронавируса Олимпиада в Токио, превръщайки се в първото ръководно лице, което споделя несигурността относно провеждането на Игрите в японската столица това лято.

Таро Коно, министър на административната и регулаторна реформа, не отхвърли възможността Олимпийските игри да бъдат отменени, след като в момента Токио и региона около него са в извънредно положение най-рано до 7 февруари. Коно е първият министър от кабинета, който е на различно мнение от това на премиера Йошихиде Суга – министър-председателят наскоро настоя, че Япония е на прав път да проведе „безопасна“ Олимпиада, независимо от извънредното положение, което бе удължено тази седмица и покрива общо 11 региона, включително Осака и Киото.

„Предвид ситуацията с коронавируса, всичко може да се случи. Организационният комитет и МОК трябва да обмислят резервни варианти. Правителството се подготвя за Олимпиадата и Параолимпиадата“, каза бившият министър на отбраната на свой брифинг. Обществената подкрепа за Олимпийските игри не е от най-високите, като наскоро направена анкета разкри, че 80% от участниците в нея смятат, че Олимпиадата трябва да бъде отменена или отново отложена. Местните медии излязоха с информация в четвъртък, че Япония забранява изключенията, които позволяват на чуждестранни атлети да влизат в страната, за да тренират, докато тече извънредното положение в Япония.

Японските атлети все още ще могат да влизат в страната, но няма да могат да пропускат 14-дневната карантина. Забраната за чуждестранни атлети вероятно ще засегне отборите в бейзбола и Джей-лигата, които се подготвят за начало на своите сезони. В четвъртък, Топ лигата по ръгби преустанови кампанията си два дни преди старта на сезона след няколко положителни проби на играчи от различни клубове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация